Skocz do zawartości

[2000-3000zł.] Budowa roweru pod budowę elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To możesz zerknąć na https://www.drerowery.pl/pl/p/8.4-DS-2016/9113 ale póki co jest w cenie katalogowej i generalnie specyfikacja nie powala. Biednie u nich strasznie. 

Ewentualnie model niżej https://www.drerowery.pl/pl/p/8.3-DS-21-BK-2016-SALE/9111 który od biedy można ulepszyć. 

Ale - wizytę potraktowałbym raczej informacyjnie. W tej cenie jest jeszcze np. Unibike Viper na dużo lepszym osprzęcie. 

http://www.unibike.pl/vipergtsdisc.html

albo model niżej - http://www.unibike.pl/vipergtsdisc.html

A byłem dzisiaj u tego człowieka:

http://zuchlinski.com.pl/

Może tutaj znajdziesz coś ciekawego? Oferta rowerów jest co najmniej bogata :)

Napisano

Specialized Crosstrail, Giant Roam w podobnej cenie, choć osprzętowo wypadają minimalnie gorzej.

A jak Unibike to u tego sprzedawcy który za 3100 zmieni opony na jakieś trekkingowe :)

Osprzętowo wypadają minimalnie gorzej od unibike?

Poza tym gość zaproponował sensowny rower?

Może być 100-200zł droższy jeśli będzie relatywnie lepszy.

Wysłane z Wielkiego Zderzacza Hadronów

Napisano

Gość zaproponował całkiem sensowny rower. Myślę że w lepszy nie ma się co pchać, pamiętaj że musisz go jeszcze wyposażyć więc każda stówka się przyda. Jedyne co możesz rozważyć to wymianę widelca na jakiś naprawdę niezły. 

A Specialized/Giant mogą mieć nieco lepiej wykonane ramy, w końcu klepią je od lat i należą do czołowych marek. 

Roam na słabsze hamulce i korbę pod Octalink (a nie sztywną oś i zewnętrzny suport). 

Spec również słabsze hamulce no i dwurzędową korbę w dodatku mocowaną na kwadrat, trochę słabo jak na rower za tyle kasy. No i nie wiem co ten ich widelec wart.

Ja bym rozważył między Unibike a Giantem (Roam 0 Disc), fajnie jakbyś miał też możliwość przejechać się jednym i drugim. Pierwsze odczucie jest często związane z oponami ale mógłbyś ocenić na którym pozycja jest dla Ciebie lepsza. 

Napisano

Unibike to nasza rodzima firma? Wiem,że to może i puste ale Giant lepiej wygląda na ramie niż Uni-cośtam ;) Zalezy mi jednak na możliwie najlepszym wyborze, więc jesli ktoś robić coś dobrze to i marka nie będzie taka ważna. Sam kupiłbyś Unibike?

Nie będę dalej szukał. Wybiorę między Giantem a Unibikem.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że Uni będzie lepszym wyborem. Trzeba tylko wymienić oponki?

Gość pokazywał mi coś takiego że kierę można regulować pod kątem.

Do tego proponował wstawienie amortyzatora pod siodełko - 70zł. kosztuje.

Rama 19'' pod mój wzrost będzie ok?

Reasumując - te dwa bierzemy pod uwagę i finito. Tak?

Napisano

Tak, Unibike to polska firma. Jeśli ja miałbym wybrać to raczej wybrałbym coś na ramie Gianta, aczkolwiek mojej używam od prawie 9 lat więc mogę być nieobiektywny i nie wiem czy dalej są takie solidne :) 

Jakoś ciągle mam zaufanie do "dużych" producentów, o ile nie przeginają tak jak Spec. Bo ten suport w rowerze za 3500 katalogowo to jest jakiś żart. 

W jednym i drugim lepiej zmienić opony, na solidne do e-bike. 

Co do kierownicy, jej ustawień, zmiany mostka - to są niuanse i prędzej czy później dopasujesz sobie optymalne (najwygodniejsze) rozwiązanie. 

"Amortyzator" czyli sztycę amortyzowaną odradzam. To rozwiązanie dla tzw. Januszy którzy robią 30 km co niedzielę. Zysk z komfortu niewielki a straty energii podczas pedałowania dużo większe. Więc nie warto. 

Napisano

A widziałeś na stronie sklepu coś z Gianta godnego polecenia? Też jakoś tak do firmy mam większe zaufanie - choć powinienem wspierać Polski przemysł. :)

Może być jak pisałem ciut droższy. Byle spełniał kryteria które spełnia Unibike.

Napisano

Jest tylko Roam 0 Disc którego ciągle mam na myśli, nie ma wyższego modelu. Jest okej poza tymi heblami. Ja bym jeszcze coś targował z ceną, bo nawet nie jest 10% niższa od katalogowej - a u Gianta norma w przypadku wyprzedaży po sezonie to tak 10-15% mniej, czasem nawet więcej. A mówimy tu o wyprzedażach rocznika bieżącego które już się zaczynają. Także jak rower jest z 2015 tym bardziej powinien być tańszy. 

Wtedy jak chcesz sprzęt ulepszyć możesz zmienić hamulce i/lub amortyzator. Bo nawet modele kilka stówek droższe ciągle mają te elementy kiepskie. 

Napisano

Im większa cyfra tym słabszy osprzęt, zero ma zawsze najlepszy. 

A Roama miałem na myśli tego z 2015 roku. Wersji 2016 nie ma w sklepie a różni się od niej korbą pod sztywną oś. 

Hamulce będą mniej trwałe, bardziej awaryjne, nieco słabsze w działaniu. Więc cały układ jest zły ale nowy hamulec idzie zmienić od razu na lepszy. 

Napisano

Im większa cyfra tym słabszy osprzęt, zero ma zawsze najlepszy.

A Roama miałem na myśli tego z 2015 roku. Wersji 2016 nie ma w sklepie a różni się od niej korbą pod sztywną oś.

Hamulce będą mniej trwałe, bardziej awaryjne, nieco słabsze w działaniu. Więc cały układ jest zły ale nowy hamulec idzie zmienić od razu na lepszy.

A tam nie jest tak ze te przewody idą w środku od hamulców?

Ile taki zestaw hamulcowy kosztuje i jaki byś polecił pod ten rower?

Tarcza też do wymiany?

Napisano

Przewody są na zewnątrz, żadnego prowadzenia linek wewnątrz ramy nie ma w tym modelu. 

Tarcza może zostać a polecenia hamulców się nie podejmę. Pisałem na początku tematu dlaczego. Aczkolwiek jakieś Deore/SLX to koszt ok. 400 zł. Więc tylko ok. 200 zł dopłaty, może nawet mniej.

Napisano

Przewody są na zewnątrz, żadnego prowadzenia linek wewnątrz ramy nie ma w tym modelu.

Tarcza może zostać a polecenia hamulców się nie podejmę. Pisałem na początku tematu dlaczego. Aczkolwiek jakieś Deore/SLX to koszt ok. 400 zł. Więc tylko ok. 200 zł dopłaty, może nawet mniej.

Kosztują 400 a dopłaty ma być 200? Chyba się zgubiłem.

Tematu się nie podejmiesz ale doświadczenie na pewno masz o wiele większe ode mnie więc cokolwiek napiszesz o zestawach hamulców będzie lepsze niż nic ;-)

Napisano

Założyłem sprzedaż hamulców zdjętych z roweru zaraz po jego zakupie :) 

A w kwestii hamulców - w kilku rowerach mam mechaniczne tarczówki bo są wystarczające i niezawodne. Do Twojego roweru hydrauliczne będą jednak dużo lepsze, a z tymi nie mam dużego doświadczenia - po prostu używam Deore M615, jestem z nich bardzo zadowolony, póki co działają bez zarzutu ale jak długo - nie wiem. W tym temacie na pewno się przewinęły http://www.forumrowerowe.org/topic/205714-koncern-shimano-what-youre-doin-shimano-shtaaaap/

Napisano

Założyłem sprzedaż hamulców zdjętych z roweru zaraz po jego zakupie :)

A w kwestii hamulców - w kilku rowerach mam mechaniczne tarczówki bo są wystarczające i niezawodne. Do Twojego roweru hydrauliczne będą jednak dużo lepsze, a z tymi nie mam dużego doświadczenia - po prostu używam Deore M615, jestem z nich bardzo zadowolony, póki co działają bez zarzutu ale jak długo - nie wiem. W tym temacie na pewno się przewinęły http://www.forumrowerowe.org/topic/205714-koncern-shimano-what-youre-doin-shimano-shtaaaap/

Dużo lepsze z racji osiąganych prędkości?

Sypiasz czasami? ;-)

Napisano

Tak, z racji prędkości. Raz że lepsza będzie modulacja a dwa odprowadzanie ciepła.

Tylko czasem ;)

Zatem -dobrej nocy i do napisania

Dzięki że poświęcasz swój czas by mi pomóc. Dobrze ze są na świecie jeszcze takie ludzie ;-)

Napisano

Tak, z racji prędkości. Raz że lepsza będzie modulacja a dwa odprowadzanie ciepła. 

Tylko czasem ;)

Hej,

rower wybrany. Wybrałem Rower Unibike Zethos 19" z 2015 za 3099zł. Nie chcieli ceny opuścić na rowerze bo ponoć już jest w promocji.

Do tego dokupuje rogi specialized dirt za 65zł.

Lampkę przednią Mactronic Pro Noise 300Lm za 217zł.

Opona Schwalbe 700x40 Marathon Plus Tour za 129zł. za sztukę.

Powiedz - wszystko jest ok wg Ciebie?

Napisano

Może i w promocji ale konkurencja ma w tej samej cenie więc trzeba przekonać klienta :)

Rogi zbędne bo masz gietą kierownicę zdaje się. Jak już to chwyty "ergonomiczne" z takimi małymi rogami z tworzywa. Lampkę polecałbym Convoya S2+ a na tył coś Cateye/Mactronic Walle. Opony okej ale szukaj taniej. Wiem że sbike.pl miał kiedyś dobre ceny.

Napisano

chwyty "ergonomiczne" z takimi małymi rogami z tworzywa.

Proponowali mi coś takiego za 269zł. za komplet.

Czy ta latarka którą polecasz ma tryby oszczędne i migający?

Nie zawsze wracam nocą ale czasem jest szaro i nie potrzebuję oświetlenia ale potrzebuję być widoczny żeby jakiś osiołek mi nie wyjechał z bramy bo przecież rower nie może jechać 60km/h i zdąży wyjechać.

Licznik jakiś polecisz? Chciałbym by był podświetlany i miał pomiar temperatury.

Siedząc na tym rowerze byłem bardzo mocno pochylony do przodu i bardzo mocno napierałem na dłonie co nawet tam na placu dawało się we znaki. Jakieś rady? Siodełko niżej? Ponoć było dobrze ustawione - noga prosto do pięty. Gość powiedział, że mogę zastosować kierę która jest regulowana pod kątem i wtedy da się wyżej ustawić i większy ciężar będzie się rozkładał na siedzenie.

Napisano

No Ergony nie są tanie ale ja bym szukał w okolicach 150 a nie 270 złotych. 

Tak, latarka ma takie tryby ale jak kupisz ją w Polsce czy na forum swiatelka.pl możesz mieć dopasowane tryby jakie tylko zechcesz. 

Licznik to Sigma 16.12

A co do pozycji to może być za długa rama/za długi mostek/za mały wznios mostka/mostek za nisko na sterówce (ale tą masz pewnie przyciętą).  Na pewno nie rób z tego roweru mieszczucha/trekkinga dając regulowany mostek i kierownicę typu "jaskółka" bo zupełnie nie będzie się nadawał do szybkiej jazdy. 

Napisano

Może i w promocji ale konkurencja ma w tej samej cenie więc trzeba przekonać klienta :)

Rogi zbędne bo masz gietą kierownicę zdaje się. Jak już to chwyty "ergonomiczne" z takimi małymi rogami z tworzywa. Lampkę polecałbym Convoya S2+ a na tył coś Cateye/Mactronic Walle. Opony okej ale szukaj taniej. Wiem że sbike.pl miał kiedyś dobre ceny.

Przed chwilą dosłownie dzwoniłem jeszcze do PRO SPORTU - taki sklep w Wejherowie też z rowerami i okazało się że mają ZETHOSA UNIBIKE z tego roku za 3200zł. A tam mam zeszłoroczny model ZETHOSA za 3099zł. Jest sens dopłacić? Tegoroczny jest w czymś lepszy?

Jutro prawdopodobnie jadę kupować :)

co do pozycji to może być za długa rama/za długi mostek/za mały wznios mostka/mostek za nisko na sterówce (ale tą masz pewnie przyciętą)

Da się coś z tym zrobić? Inny rower? :/ Inna rama?

Napisano

No jedyne co można przymierzyć to mniejszą ramę ale na Twój wzrost to 19 cali jest idealne. Więc po zakupie pozostają albo jakieś regulacje kierownicy/siodełka albo wymiana mostka na inny. Fajnie też jak miałbyś jak najdłuższą rurę sterową (nad/pod mostkiem powinno być kilka podkładek) bo to zwiększa Ci zakres takich zabaw. 

A wersja tegoroczna ma manetki, przednią przerzutkę i piasty z grupy wyżej. Także różnice minimalne ale są. Największa według mnie w manetkach bo wizualnie trochę się różnią. Pod względem działania dla Ciebie raczej bez różnicy.

Ewentualnie jak masz możliwość przejedź się wspominanym Giantem - kto wie, może tamta geometria bardziej Ci przypadnie.

Napisano

rurę sterową (nad/pod mostkiem powinno być kilka podkładek)

Może jestem ignorantem ale proszę, wytłumacz po krótce o co chodzi...

Pod kierą w Unibike są dwie podkładki widziałem. Ale jak je wyjmę to będę jeszcze niżej się opierał i będzie jeszcze większy nacisk.

Napisano

Czasem (ale rzadko) te podkładki są też nad mostkiem także można dać je na dół i jeszcze go podnieść. Ale w tym przypadku ratuje Cię tylko niższy mostek i jedna podkładka więcej albo mostek o większym wzniosie - podniesie Ci kierownicę wyżej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...