Skocz do zawartości

[sponsor] na długie wyprawy

Cybula

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Z okazji takiej, ze skonczyly sie juz wakacje i z niecierpliwoscia czekam na nastepne, postanowilem planowac nowa trase rowerowa. Tym razem dookola Polski. Trasę chcialbym pokonać sam, albo max z jednym kompanem.

Czytalem juz pare relacji z takowych wypraw i zauwazylem, ze wiekszosc kolarzy, ktorzy sie na takie wyprawy wybieraja maja jakis sponsorow, media sa nimi zainteresowane (maja wywiady w gazetach i radiach...).

Czy jest to kwestia tylko znajomosci? Jestem malo wtajemniczony w sponsoring i tego typu rzeczy. Czy moglibyscie mi przybizyc na jakies zasadzie to dziala i czy tak bardzo trudno jest miec jakiegos sponsora (w naszym kraju oczywiscie)?

Sławek ma rację, że najlepszym rozwiązaniem jest pochodzić po firmach i popytać się, zawsze możesz zgłosić się do jakiejś fundacji i np jechać w ich imieniu do okoła Polski z jakimś manifestem ;) Ale wydaje mi się, że w Twoim wypadku będzie ciężko, bo jestes nieletni, i potrzebowałbyś jakiegoś dorosłego opiekuna, no ale wszystkiego można się dowiedzieć :)

Sponsoring to pewnego rodzaju transakcja handlowa.

Sponsor daje pieniądze / sprzęt itp. a ty mu dajesz .... No właśnie, co mu dasz w zamian za jego pieniądze ??

Sponsor będzie oczekiwał konkretnych korzyści.

Dlatego zamiast opowiadać mu o pięknych miejscach, które masz zamiar odwiedzić, o tym jaką to ty masz kondycję itp. , przedstaw mu korzyści jakie osiągnie - np. to że będziesz wymieniał jego nazwę w każdym wywiadzie (o ile takie będą), o twoich zdjęciach z jego logiem na koszulce w prasie, o często odwiedzanej stronie internetowej, która będzie poświęcona wyprawie (oczywiści z jego logiem, nazwą, linkiem do jego strony itd.) i tak dalej - im więcej tym lepiej.

Poza tym sponsoring to nie tylko pieniądze - ciekawą formą może być przekazanie tobie np. namiotu firmy X przez przedstawiciela tej firmy.

Zdobycie sponsora nie jest łatwe i proste. To ciężka praca, którą trzeba dobrze zaplanować i przemyśleć.

Pamiętaj - pierwszym pytaniem, które zada ci potencjalny sponsor będzie: CO JA Z TEGO BĘDĘ MIAŁ ??

Pozdrawiam

Popieram wypowiedzi poprzednikow.

Dodam tylko, ze warto zaczac od zdobycia patronow medialnych czyli poparcia jakiejs redakcji. Ich to nie kosztuje nic (materialnie), a Tobie pozwala korzystac z ich logo i daje duza szanse ze o Tobie pojawia sie notatki wlasnie w programie/wydawnictwie patrona. To z koleji mozna probowac sprzedac sponsorom.

Problem w tym ze jestes nieletni i za rok tez tak bedzie. Umowy moze w Twoim imieniu skladac osoba posiadajaca pelnie praw, jedoczesnie taka ktora zagwarantuje powodzenie imprezy. Mysle ze bedzie to bardzo trudne.

Na koniec dodam ze zazwyczaj na poczatku trzeba samemu cos osiagnac, za wlasne pieniadze, zeby potem byc powazniej traktowanym przez potencjalnego sponsora. W przeciwnym wypadku istanieje ryzyko tzw. slomianego zapalu a to raczej szkodzi niz pomaga.

może być i śnieżnik

ja się piszę - o której planujesz wyjazd

czekam na odpowiedz ja się piszę na 100 %

Optymisci... Grupa znajmowych jechala nad wegierski Balaton rowerami... Poszli do RMF FM z prosba o jakakolwik wzmianke o nich na antenie... W ostatecznosci koszulki dostali ale czas antenowy byl zbyt cenny...

Ciezko zainteresowac media tak banalnym tematem...

Co roku w wakacje setki ludzi wybieraja sie w podroz dookola Polski... Dziesiatkom sie to udaje...

Jakbys byl niepelnosprawny to zwiekszasz swoje szanse...

Mimo to zycze powodzenia...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...