Skocz do zawartości

[opony] kwestia...przedarcia tylnej opony

WujasBDG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu obserwuję specyficzne zjawisko w swoim rowerze (Romet Rambler 650B 4.0 po sporych modyfikacjach i z kołami na DT XM401 od Daveo).

Opona - Schwalbe Rocket Ron 2,25' - model evo liteskin 127 EPI; system dętkowy.

Rower, a tym samym rzeczona tylna opona ma niecałe 2 lata.

Na bokach opony widać specyficzne linie występujące pod kątem w obu kierunkach, układają się w kształt litery "x".

Foto załączam poniżej do posta (przepraszam za jakość - zdjęcie zrobione surykatką).

Do tej pory zakładałem, że te linie tworzące się na boku tylnej opony to naturalne zjawisko - działają naprężenia przy przyspieszaniu/hamowaniu i takie sobie linie w zakurzonej oponie wyłażą. Wczoraj jednak zauważyłem, że jedna z tych linii zamieniła się w regularne przetarcie powierzchni bocznej opony. Na pewno nie wynikło to z mojej winy - nie przetarłem bokiem żadnego kamienia, korzenia czy innego padalca w lesie.

Pytanie brzmi - czy to rzeczywiście naturalne zjawisko i opona będzie się co jakiś czas przecierać, czy może jest to spowodowane jakąś wadą konstrukcyjną koła/roweru albo starą i zleżałą w magazynie przed sprzedażą oponą?

Dzięki za wszelkie spostrzeżenia.

post-199864-0-25738000-1471703034_thumb.jpg

Napisano

Na oponie wpisano zakres ciśnienia 1,8 - 3,7 bar. Obręcz do 3 bar.

Pompowałem zawsze do 2,5 bar, a potem często ciśnienie i tak zmniejszałem, więc nie sądzę bym w tym temacie przeginał.

Rower użytkuję lajtowo - nie był katowany w górach.

Opona była wraz z rowerem, który kupiłem niecałe 2 lata temu.

Z przednim kołem nie mam takiego problemu.

Napisano

Zapewne to oplot wyłazi. Nie przekroczyłeś czasem maksymalnej wagi co do opony?  Podobno niektóre opony tak mają bo mają cienkie ścianki , do tego dochodzi duży nacisk i druty się pokazują. Z continentalem było to samo jak pamiętam. Pewnie już długo nie pojeździ.

Napisano

Niestety nie mogłem edytować poprzedniego posta.

Gdyby ktoś miał podobny problem z oponą i zakładał, że jeszcze kilkadziesiąt km na takiej oponie przejedzie, to nie radzę - właśnie złapałem pierwszą od 2 lat gumę - dętka została przetarta przez oponę idealnie na tej linii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...