Kpkp1985 Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 Witam, jakie parametry mam ustawić w liczniku (sigma bc700) bo szukam i szukam i nie ma nigdzie w internecie ustawień dla 29 cali 622x19c Bardzo prosze o pomoc - dziękuje
BezSpiny.pl Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 W załączniku zdjęcie z instrukcji licznika SIGMA (niestety nie pamiętam modelu). Obwód dla Twojego koła to 2108. Z doświadczenia podpowiem jednak, że z licznikami różnie bywa, więc warto po skalibrowaniu choć raz przejechać się z włączonym licznikiem i GPSem (np. w telefonie) jednocześnie, aby sprawdzić czy wskazania obu się zgadzają.
Kpkp1985 Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Napisano 20 Sierpnia 2016 Dziękuje dam znac jak przetestuje. Ale mam jeszcze jedno pytanie, bo mnie to zaciekawiło, w którym miejscu powinien znajdować sie czujnik z licznika tym samym magnes, bo przecież im bliżej piasty tym obrót jest szybszy a im wyżej kierownicy obrót staje sie większy czy to moze inaczej działa?
modelarz Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 To nie ma żadnego znaczenia, ustaw jedynie tak by magnes był w dobrej odległości od czujnika i tyle.
Charvel Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 Czytam i nie wierzę. Po pierwsze - wyrzuć te tabelki do śmietnika, zaznacz na oponie w miejscu styku z ziemią znak, na ziemi też go zaznacz. Przetocz koło o jeden obrót by ślad na oponie znów stykal się z ziemią, zaznacz to miejsce na ziemi. Zmierz odległość pomiędzy tymi dwoma punktami na ziemi, zamień na milimetry, wprowadź do licznika. To gdzie jest czujnik i magnes nie ma znaczenia. Licznik liczy obroty koła. Na podstawie funkcji czasu i obwodu koła wylicza przebyta odległość jak i prędkość
Kpkp1985 Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Napisano 20 Sierpnia 2016 A to co podał bezspiny wymiary to sa złe? Tzn. 2108 dla mnie
ors Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 Wydaje mi się że jeśli chodzi o rozmiar 622x19c w przypadku 29 cali to może chodzić co najwyżej o rozmiar obręczy. A jeśli chodzi o wartość wpisywaną do licznika, to potrzebny jest rozmiar opony. Co do kalibracji z GPS to, z tego co wiem, różnica zawsze jest i GPS pokazuje mniej niż się faktycznie przejechało(nawet do 5%).
ronina Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 Miarka w dłoń ,rower przy ścianie prosto i zmierz od ziemi do środka szpilki w kole. To promień napompowanej opony w mm a teraz razy 6,28 i masz wynik obwodu koła . Wpisać , jeździć.
Mod Team Puklus Napisano 20 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.