aleksandra89 Napisano 15 Września 2006 Udostępnij Napisano 15 Września 2006 jak mierzyć tętno maksymalne - HRmax. W ogóle nie kapuje tego wzoru: Kobiety: 210 - (wiek / 2) - (0.11 * waga_w_kilogramach) Mam 17 lat waże 60 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 15 Września 2006 Udostępnij Napisano 15 Września 2006 jak mierzyć tętno maksymalne Jeśli chodzi o mierzenie to robisz to (a raczej Tobie robią) w specjalnym ośrodku,na uczelniach sportowych często można sobie zrobić ogólny test wydolnościowy, za 200-300zł, afaik (ceny nie jestem pewien, nie robiłem sobie takiego testu). Metoda uproszczona - po solidnej rozgrzewce próbujesz wykręcić ile Ci fabryka dała i przyjmujesz wynik jako Twój HR-max. j - HRmax. W ogóle nie kapuje tego wzoru: Kobiety: 210 - (wiek / 2) - (0.11 * waga_w_kilogramach)Mam 17 lat waże 60 kg Jeśli chodzi o obliczanie to nie jest problem: 210 - 17/2 - 0.11*60 = 194.9 ~ 195 Tzn. Twoje HR-max wyliczone z empirycznego wzoru to 195. Zasada jest taka że im człowiek starszy (i cięższy) tym niższe ma HR-max (faceci mają ciut większe). Oczywiście te wzory odnoszą się do statystycznego człeka, i w związku z tym jak ktoś chce być dokładny to robi sobie test. Ja na przykład wykręciłem nieco więcej niż by wynikało z mojego wieku i wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.