Skocz do zawartości

[Obręcz] wyprostować obręcze kół

Anubis76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zauważyłem że ostatnio podczas jazdy koło z przodu delikatnie faluje na na lewo i prawo, z tyłu też coś lekko bije, czuć rytmiczne uderzenia. Obręcze to Mach1 Neo Dis . Przejechałem na nich ok 3 tys km wiec nie tak dużo, żadnych wypadków. Czy da się to naprawić? Ile to mniej więcej kosztuje ? Czy wystarczy regulacja szprychami?

Napisano

Zależy jak mocno bije ja centruje koła co 2-3 miesiące są to delikatne zabiegi ale zapobiegają większym zniszczeniu. Po 3 latach może pora na wymianę? Bić też może góra, dół i też regulujesz szprychami. Centrowanie to około 30-50zł ale lepiej samemu się pobawić i nabrać praktyki bo nam się przyda. Zasady centrowania znajdziesz na YT.

Edit: 3tys. km nie 3 lata :wallbash:

Napisano

Przy jakim biciu mniej więcej warto oddać na centrowanie? 

Napisano

Przy jakim biciu mniej więcej warto oddać na centrowanie?

Każde bicie wpływa na komfort jazdy oraz na samoczynne przyhamowywanie koła. Jak bicie jest widoczne po zakręceniu koła znaczy, że czas się za to zabrać. Ale jak wyżej pisałem warto samemu potrenować w razie jak coś pogorszysz to oddać do centrowania. Warto spróbować nie jest to trudne a zawsze parę groszy w portfelu.

Napisano

Zależy jak mocno bije ja centruje koła co 2-3 miesiące są to delikatne zabiegi ale zapobiegają większym zniszczeniu. Po 3 latach może pora na wymianę? Bić też może góra, dół i też regulujesz szprychami. Centrowanie to około 30-50zł ale lepiej samemu się pobawić i nabrać praktyki bo nam się przyda. Zasady centrowania znajdziesz na YT.

Edit: 3tys. km nie 3 lata :wallbash:

50zł centrowanie, ciekawe ...

Napisano

Każde bicie wpływa na komfort jazdy oraz na samoczynne przyhamowywanie koła. Jak bicie jest widoczne po zakręceniu koła znaczy, że czas się za to zabrać. Ale jak wyżej pisałem warto samemu potrenować w razie jak coś pogorszysz to oddać do centrowania. Warto spróbować nie jest to trudne a zawsze parę groszy w portfelu.

W takim razie bicie 1mm chyba się nie kwalifikuje

Napisano

To zależy od Ciebie warto zawsze spróbować zniwelować to do minimum.

W serwisie mają przyrząd cyfrowe i pokazuje im ile bije w domu ja ratuje się uszczelką do drzwi. Przyklejam do widelca bądź ramy docinam, że delikatnie muska koło i kręcę. W miejscu gdzie zaczyna się odginać zaczynam działać. Metoda domowa ale się sprawdza tym bardziej, że nie każdy serwis dobrze wycentruje koło o czym już inni użytkownicy pisali.

Pooglądaj filmiki na YT i zobacz sam. https://www.youtube.com/watch?v=NM59U7HOIHE

Napisano

Bardziej pytam z ciekawości o Wasze podejście, bicie 1mm przy oponie 2.2 i niskim ciśnieniu raczej nie wpływa na komfort  :thumbsup:

Napisano

Po 3 latach może pora na wymianę?

Wymiana obręczy po 3 tyś to jakiś dramat... Normalnie przy regularnym centrowaniu obręcz powinna brać na klatę 10 tyś - lekką ręką. Oczekiwany czas życia to 30 tyś km. (Cyferki mogą się różnić w zależności od użytkowania).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...