alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam, mam okazje kupic fajny amortyzator, ale rura sterowa, zostala juz skrocona I ma dlugosc 165mm, a rama ma 120mm, czyli zostaje 45mm, dodam ze nie mam mozliwosci przymiarki. Czy te 45mm wystarczy do zalozenia sterow I mostka? Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Ja mam u siebie główkę 120mm, rurę 175mm, bez podkładek, jedynie mostek- jest na styk. 165mm to może być za mało, pewnie siedział w ramie z niską główką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 A moglbys zmierzyc wysokosc mostka, prosze, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Obejma typowego mostka ma 40 mm, trzeba doliczyć ok 10 mm na stery, potem odjąć 3 mm na top-cap... Przy główce 120 mm może się udać, ale ryzyko jest. Zmierz ile teraz masz wysokości od korony amora do końca mostka, to będziesz mógł z dość dużym prawdopodobieństwem ocenić, czy Ci ten amor przypasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Zależy też od mostka, ja bym się bał zakładać gdyby rura nie zakrywała co najmniej miejsca gdzie znajduje się górna śruba w mostku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Jeszcze napisz jakie to są stery (zintegrowane, pół-zintegrowane, klasyczne) bo to ma znaczenie ile będą wystawać poza ramę. Od górnej krawędzi mostka do początku masz mieć przerwę 3-6mm wg. Zinn'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wiec tak, Rura sterowa widelca 165mm Glowka ramy 120mm Glowka mostka 38mm Czyli zostaje 7mm na stery Uda sie czy nie ryzykowac? chodzi od RST f1RST AIR ktory moge kupiic nowy za 300zl. cena tylko dlatego ze jakis gamon ucial za duzo Dzieki. Sa to stery FSA miski musze wbic w rame, jeszcze sa nie zalozone, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Powinno być na styk, ale ryzyko jest spore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wejdź na stronę FSA wybierz rodzaj roweru zapewne MTB wybierz stery następnie znajdź swój model. Otwórz dokumentację techniczną pierwsza zakładka z lewej pod opisem. Tam masz podane interesujące Cię wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Mam dane ze strone I rozmiar modelu, Stack height 18.7+13.4 = 32.1 Ale w dalszym ciagu nie potrafie tego obliczyc bo niewiem czy musze odjac miski? Moze ktos ma pojecie jak to obliczyc, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Tyle będą Ci wystawały miski poza rurę + bieżnia dolna, górna i klin. Wychodzi 120+32,1+38-6=184,1 - minimalna długość rury sterowej licząc od spodu dolnej bieżni do końca rury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 No i wszystko jasne, szkoda no ale nic Bede polowal dalej dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 No nie no, stery nie wystają na 32 mm przecież. Wrzuć link do sterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 jeśli stery pół zintegrowane to można uznać że wystają z ramy na 5mm z top cap'em Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Dokładnie tak, miski wystają na jakieś 1-1,5 mm x 2, do tego kapa z 2 mm, dolna bieżnia to już raczej poniżej 1mm, łącznie z 5 mm 32 mm to wyjdą jak się doda grubość misek + reszty elementów pewnie Ewentualnie @Activia może Ci podmienić rurę na dłuższą, nie wiem jaki koszt, ale jeżeli amor jest nowy za 300 zł, a kosztuje 1200 normalnie, to nadal się opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Jeśli to stery z miskami zewnętrznymi (klasyczne) to mogą tyle wystawać. Na rysunkach FSA Stack height jest to długość elementów wystających poza rurę sterową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 No nie no, stery nie wystają na 32 mm przecież. Wrzuć link do sterów. Zewnętrzne wystają. Takie FSA Orbit MX mają własne 32,1mm. Zresztą, nawet przy pół- czy całkiem zintegrowanych 45mm zapasu to bardzo mało. Zero możliwości regulacji. Natomiast pomysł z wymianą sterówki przy takiej cenie amortyzatora jest niegłupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Ok, coś mi się właśnie tak kojarzyło że są stery które wystają nieco bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Dokladnie sa to stery klasyczne orbit MX a mostek truvative xr 3D. Czyli na was a odpowiedzialnosc, brac czy nie brac? Bedzie pasowac czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Jeśli potrzebujesz dłuższą sterówkę to może by się coś znalazło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 A jest sposob na przedlurzenie rury sterowej? Czekam na logos kto sie wszystko pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie przedłużenie a wymiana, @Activia to robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alwaro86 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Sory za bledy, taka klawiatura... Panowie cena spadla do 250 zl za ten amortyzator, ale rura sterowa zostala ta sama... bije sie z myslami, czuje ze bedzie na styk... ale dobrze by bylo jakby jakis specjalista sie odezwal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie będzie na styk. 120mm główki + 32mm sterów to już 152mm. A gdzie mostek? Na 13mm sterówki miałby się trzymać? Jeśli dogadasz się co do wymiany sterówki, można brać. Jeśli chcesz nowy widelec bez jakichkolwiek dodatkowych zabiegów, szukaj czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Ewentualnie szukac samych gornych lag. Jezeli nie jest to dla Ciebie gigantyczne obciazenie finansowe to go wez, zadzwon wczesniej do Activi i pogadaj, wiekszego eksperta od amorow nie znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.