paul997 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Zastanawiam się nad Krossem R9 dla Żony. Nie mogę tylko zorientować się, gdzie ma tyle tłuszczu. Rama waży 1440g z suportem, więc tak średnio na jeża (Meridy UD mają 150g mniej), ale i tak niżej niż alu. Po internetach ustaliłem, że w zasadzie ma w miarę lekki osprzęt. Podejrzane są rurki - kierownica, sztyca, mostek oraz wielką niewiadomą są koła. Czy ma ktoś tego Krossa i może mi powiedzieć, ile ważą w nim koła? Są to: WTB Speed Disc i19 27,5" 32H + piasty Shimano FB-RM475 32H + szprychy ?? (pewnie stalowe) Mam na stanie komplet 1545g z oponami 500g, więc jakby tutaj było schowane z pół kilograma, to jestem w domu. Pozostanie tylko kwestia rozmiaru ramy, czy będzie pasować. Obecnie cena modeli 2014/2015 to 4100 zł, co według mnie jest bardzo OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Jeśli się nie mylę to ok 2.2kg z zaciskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Zwiozłem wspomnianego R9. Kól nie rozkładałem i nie ważyłem po elementach (lenistwo...), przód ma 1366g, tył 1923g. Przełożyłem całe z poprzedniego roweru (przód 1698, tył 2349) oraz stare pedały Dartomoor Candy Pro. Efekt - R9 ma 11 kg + parę gram. Jedzie czerwona sztyca (seria 311g), damskie siodełko (seria 313g), potem powoli kierownica i waga zrobi się OK, trochę poniżej 11kg. Dorównam w ten sposób do katalogowych wag Meridy Big 7 1000 i Krossa R11. Obydwa kosztują dwa razy więcej, przy czym Merida wydaje się, że ma gorszy amortyzator. A R9 w zasadzie brakuje tylko sztywnych osi (lekka riderka, do tego miałem już gotowe koła na Novatecach 711/712) oraz manetek XT. Tylko zaraz na forum popytam o ustawianie Elixirów, bo to nawet nie jest walka o milimetry, a o jakieś ułamki mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.