Marcin86Poznan Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam, Mam korbę 2 rzędową i aby zamontować zębatkę narrow wide zdejmuję blaty i przykręcam blat narrow wide i tyle? Czy muszę ustawiać jakąś odległość, linie, itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zdejmujesz i przykręcasz, kwestia może dotyczyć ilości pierścieni na suporcie. I śruby na które były zamocowane stare blaty mogą nie pasować ( być może będą za długie ). Jakiej firmy kupiłeś narrow wide? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Najlepiej jakby blat narrow wide został przykręcony tak jakby między 2 blatami które zostały zdemontowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Nie kupiłem jeszcze czekam na wiadomości;) Co do śrub będą nowe bo kupie sobie pod kolor i czytałem aby zmierzyć sobie otwory. Między tymi dwoma blatami to jakieś podkładki bym musiał dać aby oddalić tarczę od ramion korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Ostatnio kupowałem narrow wide i mogę Ci podpowiedzieć, że warto kupić naszą polską produkcję firmy Argon Components. Posiada przy otworach jakby taki kołnierz, który daje jej trochę dystansu od pająka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Dzięki za podpowiedź tylko cena jak za Race Face;) Warte są tej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Dziś mi przyszła, wykonana bardzo fajnie co do działania niestety nie pomogę bo pierwsze testy dopiero w niedziele lub poniedziałek. Dałem coś koło 180 pln. Ja zaryzykowałem, zobaczymy jak będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Polski przemysł trzeba wpierać. Jak będę zamawiał wezmę pod uwagę. Jak teraz mam blat 36 a planuje 32 lub 34 to łańcuch muszę skrócić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Ja u siebie używam tarczy polskiej firmy HCC. Plusem jest to, że ma zintegrowane kominy. Przejechałem na niej ok 100km w najróżniejszych warunkach i jeszcze mi łańcuch z niej nie spadł.Co do łańcucha. Możesz, ale nie musisz. Jeżeli przerzutka ładnie napina to daruj sobie ten etap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 I ostatnia kwestia zanim zakupie to czy z przodu 36 jak mam teraz a tył 11-36 będzie ok czy kupić 32-34? W etapie wypłaty planuje też z tyłu dać 42 wtedy przód 36 dał by chyba rade? Nie jeżdżę szybko tak te 25km sobie cisnę bardziej to rower w teren ma być i ma podjeżdżać gdy trzeba. Jakie macie blaty wy i czy dają rade? Na koniec tarcza czarna i zielone śrubki czy tarcza zielona? nie chce choinki robić z roweru ale podoba mi się zielona. Jakie wasze zdanie? Zapomniałem o najważniejszym czy przerzutka bez sprzęgła tymczasowo może być? Mam deore m610 shadow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 może być bez sprzęgła. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 U mnie zielony okazał się bardziej złoty.Różnił się od śrub.Teraz bym brał czarny.Tylko że nie od HCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Z przodu masz na starej korbie tą mniejszą zebatkę 36? I wszędzie wyjeżdżasz na kasecie 11-36? Ja u siebie mam korbę 22-32-42 i kasetę 11-34 a też chcę przejść na system 1xx a po testach drogowych i górskich wyszło mi że najodpowiedniejszym zestawem u mnie będzie korba 30 i kaseta 11-46. Liczyłem na kalkulatorach z neta przełożenia i prędkości na różnych kadencja, mi chodzi bardziej o bieg najlżejszy, bo sporo po górach jeżdżę, który w obecnym układzie czyli 22 do 34 bardzo mi odpowiada jak na moje możliwości, a żeby zrobić takie samo przełożenie 1xx i nie stracić drastycznie na prędkości przełożenia najcięższego, bo czasem jakiś asfalt też się trafi lub kawałek płaskich polnych dróżek na których nie chciał bym kręcić pedałami jak młynkiem, właśnie wychodzi korba 30 i kaseta jak podałem wyżej. A ty piszesz że chcesz tarczę na korbie 36 i największą zebatkę w kasecie 42, to albo masz nogi silne jak koń, albo podjazdy będą niezbyt strome. No ale to tylko moje zdanie pisane z perspektywy moich możliwości. Podsyłam linka do jednego z takich kalkulatorów, policz sobie i posprawdzaj z tym co aktualnie masz na rowerze. http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Teraz mam 36 tą większą a mniejsza 22. Pytam czy jak założę 36 narrow wide to na kasecie 11-36 dam rade podjeżdżać ale w sumie już próbowałem i 32 przód będzie w moim przypadku dobrana idealnie pod siłę nóg;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Do korby 2rz bierz obowiązkowo zębatkę NW z tzw. offsetem czyli ze zintegrowaną podkładką 2mm. I tak nie będzie idealnie, ale lepsze te 2mm niż nic. Chodzi o to, że zębatki w korbach 2rz są przesunięte bardziej na zewnątrz i wkręcenie takiej NW w miejsce blatu nie da tego samego co wkręcenie tej samej NW w miejsce środka korby 3rz. W 3rz będzie lepiej, a jeszcze lepiej jak tez była by taka podkładka 2mm. To oznacza, że aby osiągnąć podobną linię łańcucha na tej zębatce korby, musiał być podłożyć ze 4mm podkładek. Akurat korby 2rz nie są najszczęśliwszym wyborem do przejścia w 1xX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Można dac krótszy suport,który zniweluje ròżnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 To poczekam z 2 tygodnie i kupie korbę znaczy same ramiona aby się nie bawić bo specjalistą nie jestem i jak zacznę kombinować to na pewno nic dobrego z tego nie wyjdzie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 A do ramion suport będzie odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 To nie wiem teraz mam 113mm albo taką znajdę a jak nie to kupię z suportem. Jako, że korbę mam prawie nową (600km) to sprzedam w razie coś z suportem to parę zł. wleci. Im dłużej trwa dyskusja tym mniej nachodzi mnie na zmianę Jednak opinie różnych osób i pomoc w złożeniu wszystkiego w całość potrafią rozjaśnić umysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 To i ja podpytam. Teraz w trzy blatowej korbie wg. producenta (suntour) mam pozycję łańcucha 48mm, chciałem zanabyć korbe m615 która jest dwublatowa i pozycję łańcucha ma 48,8mm (wg. shimano), a tu piszecie że pozycja ma być 50 i że na dwublatowych ciężko jest ją ustawić przy przejściu na 1xx. Więc teraz moje pytanie. Czy wybrać inną (trzyblatową) korbę która ma pozycję łańcucha 50mm i dopiero zakładać na to NW? Nadmienię że planuję przejść z 3x8 na 1x11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Na pewno masz linię łańcucha na tym Suntourze 48mm? Mierzyłeś to czy producent tak podaje? Jak chcesz kupić i przerabiać to tylko korba 3rz, bo z 50mm można zrobiç dobrze działający napęd i bez problemu ustawić linię łańcuchaa 48mm, a z ok. 52,5mm korby 2rz jest znacznie gorzej, głównie wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Kup jak już same ramiona, po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 @Arni220 producent podaje, a to się mierzy od środka mufy do środkowego blatu? @Marcin same ramiona nie są wiele tańsze z tego co przeglądałem, a tak to zębatki pójdą na sprzedaż i się trochę grosiwa zwróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Tak.Mierzy od środka mufy do środkowego blatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Konkretnie to od psi wzdłużnej ramy ale od mufy też będzie to samo. Jeśli producent podaje 48mm to super, tylko wkręcać zwykłą NW. Dla pewności zmierz sobie jeszcze sam. Moim zdaniem pozycja 48mm jest lepsza niż 50mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.