Skocz do zawartości

[narrow-wide] Wytrzymałość tarcz NW vs stalowe?

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Pytanie głownie do znawców napędów 1x z zębatkami narrow-wide.

Zamierzam zakupić takową np. HELL'O z serwisu na A - cena od 110/120 zł - materiał wykonania tej jak i innych NW to aluminium.

Zwykła stalowa zębatka 32T klasy Alivio/Deore to kosz 30/40 a więc sporo niższy.

Czy orientujecie się czy w parze z tą ceną tarcz NW idzie ich wytrzymałość?

Bo jednak one są aluminiowe co tak na logikę kiepsko wytrzymałe jest, no ale nie jestem ekspertem więc pytam Was.

*** interesuje mnie tylko kwestia wytrzymałości na dystans, sprawy prowadzenia łańucha itp mam ogarnięte ***

Ktoś ma z takimi doświadczenia? 

Coś pomożecie?

Z góry dzięki.

Pozdrower.

(NW od Dartmoora) 4 tys w terenie nie zrobiło wrażenia na tej zębatce

To chyba aby dotarcie - w zeszłym roku wykręciłem 8 tys, w tym już 4,5 to bardziej mnie interesuje czy NW ogarnie 15/20 tys w wersji jeżdżenia na 3 łańcuchy?

I jak się zachowuje przy łańcuchu już trochę wyciągniętym np. przy 0,7% i przy 1%.

Ktoś przez to przechodził?

Może w takim razie kup od Baneless ze stali nierdzewnej.

Takie to kosztują 200+ więc średnio się kalkulują.

Aktualnie mam tarcze 32T Deore stalowa + prowadnica i wszystko fajnie śmiga.

Zastanawiam się nad NW bez prowadnicy ale musi być to jakoś opłacalne bo nie dołożę 2/3 razy tyle $$ żeby co taki sam dystans wymieniać tarcze.

Prawie rok jazdy i 1500km ostatnich kilometrów na łańcuchu 9rz wyciągniętym tak, że drugi przymiar wpadał w ogniwko.

Brzmi imponująco.

Zębatka dalej jest spoko i przyjmie nowy łańcuch 9rz? 

Ona jest z alu czy stalowa?

Ja jeżdżę na tzw 3 łańcuchy aż zajadę kasetę i dopiero wtedy zmieniam kasetę z łańcuchem. Co drugą kasetę wymieniam tarczę przednia. I tak w kółko ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...