Skocz do zawartości

[gravel-cyclocross] Rower albo frameset w małych pieniądzorach.

Nepalczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

chciałbym uzyskać od Was porady, w kwietniu przy Waszej pomocy udało mi się kupić wspaniałą szosę w dobrych pieniądzach. 
W weekend miałem okazję przejechać się na Author Ronin po okolicznych leśnych ścieżkach i kurna muszę mieć taki rower na jesień, no po prostu MUSZĘ!!! 
   I tu jak zwykle życie rozbija się o kwestię funduszy, a tym jaki miałby być to rower, jaki osprzęt i z czego rama.  Na naszym rodzimym rynku, takich sprzętów nie ma za wiele(chyba że nie potrafię szukać) to i używek też mało, a chciałbym dorwać taką maszynę po niskich kosztach. Wiem coś z neta, że Koledzy z Wysp mają większą styczność z tą kategorią rowerów, dlatego też jestem ciekaw przede wszystkim ich sugestii. 

Do meritum: 
     Rower ma służyć do ewentualnych dojazdów do pracy w okresie jesienno-zimowym kiedy będzie sucho oraz do popykania po ścieżkach i szutrach w okolicy, których odkryłem na szosie sporo, ale nijaka frajda po nich z oponą 25c i szkoda sprzętu) 
 Rama:        alu+carbon wideł  / stal (jakoś bardzie mi mi pasuje stylowo)  Rozmiar 54-56
 Hamulce    tarcza bez znaczenia czy mech/hydraulik czy mix
Napęd         9s, no marzy mi się Tiagra 4700 ale nie w tym budżecie
Opona         wystarczający prześwit to 33mm
Koła    też ważna sprawa, ale w szosie ma tarcze, więc jak coś to podmienię sobie koła i szosa dostanie nowy komplet. 

Kwota do przeznaczenia, no cóż 3k, jestem spłukany przed wyjazdem do Włoch, jak odłożę to może z 3.5k będzie. 

Czy ja coś w takim budżecie znajdę sensownego, czy będzie warto?  
 A jeśli TAK, to gdzie szukać jakiś przecen na takie rowery (Evans Wiggle BD Ebuy)? 

Myślę także nad kupnem samej ramy i dobranie komponentów z jakichś używanych, ale widzę że to niekoniecznie wyjdzie taniej... 

Z góry dzięki za pomoc  

D. 

• Mod Team

Ile masz wzrostu konkretnie?

Będę niedługo wystawiał swoją bordmankę CX Team z 2013r. na sprzedaż w rozmiarze L. Według tabelek na wiggle na 178-183cm wzrostu. 

Bardzo uniwersalny rower, w UK zebrał sporo świetnych ocen (można zajrzeć na angielskie fora). Otwory montażowe na błotniki i bagażnik. Śliczna rama ze szlifowanymi spawami. Stan napędu dobry. Będzie sporo gratisów.

Stay tuned albo odezwij się na PW.

1052392_10201363751594900_1539327222_o.j11659396_10206989491114872_7657219441715
12771542_10208925674318242_1620718881423

• Mod Team

Musiałbyś się przymierzyć i to pewnie z nieco krótszym mostem, bo tam seryjnie, z taśmy jest aż 120mm i też z takim jeżdżę przy moim 183cm wzrostu.

Rower naprawdę jeździ dobrze i do tego jest lekki.

Jak jesteś zainteresowany, to pisz na PW, albo poczekaj na aukcję.

Porównałem geo mojego obecnego bika i myślę, że będzie ciut za duży.    
 Ale dziś doszła do  mnie dobra nowina, jest bonus w pracy więc mogę rozważyć kilka droższych propozycji.
I tak na pierwszy rzut oka wpadły mi dwie maszyny: 
 >  https://www.evanscycles.com/cannondale-caadx-tiagra-disc-2016-cyclocross-bike-EV239423  
>  https://www.evanscycles.com/norco-search-alloy-105-2016-adventure-road-bike-EV243534

Co o nich sądzicie i czy warto pchać się w BB30 w rowerze, który będzie jednak do cięższych zadań, nie tylko szosa, ale błoto piach itp? 

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...