stoper86 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam. Koledzy zastanawiam się nad zakupem manometru do zaworów presta.Możecie jakiś polecić??Ja znalazłem na razie takie dwa które mnie zainteresowały: Oxford SKS Ktoś może któregoś używał i może się wypowiedzieć?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Po co Ci manometr jak prawie każda lepsza pompka go ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Schwalbe lub Topeak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zakup kompletnie bez sensu. Kup pompkę z dobrym manometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Dlaczego bez sensu? Manometry w pompkach mają raczej spory błąd, każda pokazuje co innego. Myślę, że elektroniczny będzie dużo dokładniejszy. Sam myślałem o kupnie takiego. O dokładności pompkowych manometrów przekonałem się na etapówce w tym roku. Nie zabrałem swojej pompki stacjonarnej bo kumpel wziął, więc po co brać dwie. Okazało się, że manometr w jego pompce zawyżał o dobre 0,5 atm. Jaki był efekt łatwo się domyślić - snejk na etapie. Później pożyczyłem pompkę od kogoś innego - tamta jak na moje oko zaniżała w porównaniu do mojej. Mając taki manometr można pompować byle czym i sprawdzić sobie ciśnienie bez konieczności targania wszędzie swojej stacjonarnej pompki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jakiej jakości pompka taki manometr. Jedyny sens jaki widzę to powtarzalnośc dokładności pomiaru. Tzn. jak według tego manometru będzie 2 atm, to można potem sprawdzić po pompowaniu czy jest tyle samo czy mniej lub wiecej. Ale to że pokaże 2atm wcale nie znaczy że tyle tam jest powietrza. Podszedłbym do tych manometrów z dużą rezerwą, jakoś nie ufam taniej elektronice pomiarowej. Plus weź pod uwagę że naładowanie baterii może mieć wpływ na wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stoper86 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Właśnie dlatego chce kupić manometr bo co pompka to inne wskazania.Ze sobą wożę małą pompkę i czasami ciężko na wyczucie stwierdzić czy opona jest dobrze napompowana.Po ostatnim wyjeździe w góry zniszczyłem sobie oponę bo manometr dużej pompki pokazywał mniej niż powinno być, także mimo pomimo różnicy zdań kolegów na forum Ja na pewno sobie kupię jakiś ciśnieniomierz i będę go solidnie testował. Tylko teraz kwestia jaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jak do Presty to ja korzystam z brelokowego Schwalbe AirMax Pro. Głownie w facie, gdzie ustawienie ciśnienia jest KLUCZOWE. Mały, tani i w miarę dokładny. Mam go już prawie rok i nadal działa na oryginalnej baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.