rtpm Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Przyszedł czas na naprawę mojego Trek 800 Sport (1996). Specyfikacja: http://bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?Year=1996&Brand=Trek&Model=800%20Sport&Type=bike Z tego co się orientuję, suport dla niego do 68mm mufa, gwint angielski, długość 122,5mm - kwadrat. Oglądałem trochę i czytałem po sieci, żeby wymienić cały wkład, choć są głosy, że te starsze są trwalsze i żeby je naprawiać. Widzę jednak, że u mnie zamontowany jest cały czas oryginalny suport? Nie będzie pasował do niego klucz do odkręcania misek suportu - który mam właśnie zamawiać. Czy ten cały suport wymienić na nowy kwadrat? Jaki moglibyście polecić, żeby nie rozsypał się po tysiącu kilometrów? Może jednak ten mój "naprawić" przez wymianę łożysk ? Wymieniona też będzie korba na Sakae XCT. Stąd domniemam rozmiary suportu: https://www.gumtree.com/p/bicycle-accessories/sakae-xct-triple-crankset-chainset-with-shimano-un55-bottom-bracket/1169597186 Załączam foto mojego suportu, a raczej jego kawałka - z przesyłką mają przyjść klucze i nie chcę "szarpać". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Na twoim miejscu spróbowałbym naprawić. Koszt nowych wianków to jakieś 5-6zł za komplet, także jak sie nie uda to niewielka strata. Chyba że miski już wyjeżdzone wtedy można zastanowić się zakupem nowego kompletnego wkładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Podejrzewam, że wystarczy czyszczenie, smarowanie i odpowiednie ściągnięcie łożysk. Kiedyś robiło się te rzeczy na wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 ja ostatnio odratowałem taki suport po 19 latach nieserwisowania jego, koszt ok 9 zł z nową osią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtpm Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 @Maniak Co dokładnie w nim wymieniłeś? Części dostałeś w rowerowym, czy zamawiałeś w necie ? Ja czekam na klucz do ściągania korb (opóźnia się wysyłka), więc nie mogę powiedzieć, w jakim stanie jest mój suport. Luzy nie są jakieś mega duże, ale bez problemu odczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wymienić na wkład, te stare suporty to porażka inżynierska od strony projektowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtpm Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Dzięki za opinie. Dokonałem wymiany łożysk (z wianeczkami). Chodzi dużo lepiej. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.