Evelynn Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 No właśnie. Ostatni raz jeździłam rowerem ze 20 lat temu. Teraz kupiłam sobie nowy, piękny rower i tyle ze umiem na nim jezdzic. Ale przyszedł czas go wyczyścić i nasmarować (bo zaczyna skrzypieć) i nie wiem jak a nie chce go zaniedbac. Kupiłam sobie zestaw do czyszczenia ale nie wiem co po kolei, i czy wszytkie te środki na raz, za jednym myciem musze użyć. mam:- spray z teflonem, smar- all-weather lubrykant, smar- spray czyszczący- odtluszczacz w spreju- i takie różne śmieszne szczoteczki Co mam z tym zrobic? Tzn tak "na czuja" to się domyślam, ale może dostane tu jakieś rady żeby mi to łatwiej poszło i bez szkód dla sprzętu. Aha - czytałam trochę wcześniej, ale trochę nie rozumiem pojęć, więc jakbym mogła prosić abyście obok hasła z profesjonalną nazwą dodali np. "wyczyść to coś, co jest na tylnym kole - tak dużo kółeczek to by mi bardzo pomogło Dobra, w sumie to znalazłam sobie "budowę roweru" https://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_nap%C4%99dowy_roweru więc może być bez tych długich opisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Zajrzyj na kanał Szajbajk'a na Youtube,ma tam takie temay, i rzeczowo tłumaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evelynn Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzięki - zaraz popatrzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Zacznij od ogólne wyczyszczenia roweru. Woda, gąbka/szmatka i wycierasz ramę, widelec (ale nie golenie amora), koła. W przypadku upierdliwych zabrudzeń użyj tego sprayu czyszczącego. Wśród różnych szczotek - jak to je nazwałaś - być może masz taką dość wąską o półkolistym ksztalcie - nią czyścisz kasete/wolnobieg - to te koła zębate na osi tylniego koła Popsikaj taką szczotę środkiem odtłuszczającym i czyścisz kolejne koronki - z raz będziesz musiała zrzucić/wrzucić łańcuch z tyłu na większy lub mniejszy bieg, żeby wyczyścić bieg na którym był łańcuch. Weź szmatę, popsikaj ją tym odtłuszczaczem i wyczyść dwa małe kółko które wchodzą w skład tylniej przerzutki - przez nie przechodzi łańcuch - na nich też zbiera się brud przyklejony smarem z łańcucha. Na sam koniec zostaw sobie czyszczenie i smarowanie łańcucha. Środek odtłuszczający na szmatę, łapiesz nią łańcuch na dole i kręcisz pedałami do tyłu. Następnie smarujesz łańcuch - jak się domyślam ten all weather smar to właśnie do łańcucha. Po jednej kropli na każde połączenie ogniw łańcucha. Po nasmarowaniu zostawiasz rower na pół godziny, by smar wniknął do środka spoiw, a następnie czystą szmatą czyścisz go ponownie, ale już bez żadnego środka czyszczącego - celem jest usunięcie smaru z wierzchu łańcucha. Postępujesz podobnie jak przy czyszczeniu odtłuszczaczem Szmata, łapiesz łańcuch na dole i kręcisz pedałami do tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evelynn Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A jeszcze - jaka jest roznica miedzy tymi dwoma srodkami: - spray z teflonem, smar- all-weather lubrykant, smar ? Zacznij od ogólne wyczyszczenia roweru. Woda, gąbka/szmatka i wycierasz ramę, widelec (ale nie golenie amora), koła. W przypadku upierdliwych zabrudzeń użyj tego sprayu czyszczącego. Wśród różnych szczotek - jak to je nazwałaś - być może masz taką dość wąską o półkolistym ksztalcie - nią czyścisz kasete/wolnobieg - to te koła zębate na osi tylniego koła Popsikaj taką szczotę środkiem odtłuszczającym i czyścisz kolejne koronki - z raz będziesz musiała zrzucić/wrzucić łańcuch z tyłu na większy lub mniejszy bieg, żeby wyczyścić bieg na którym był łańcuch. Weź szmatę, popsikaj ją tym odtłuszczaczem i wyczyść dwa małe kółko które wchodzą w skład tylniej przerzutki - przez nie przechodzi łańcuch - na nich też zbiera się brud przyklejony smarem z łańcucha. Na sam koniec zostaw sobie czyszczenie i smarowanie łańcucha. Środek odtłuszczający na szmatę, łapiesz nią łańcuch na dole i kręcisz pedałami do tyłu. Następnie smarujesz łańcuch - jak się domyślam ten all weather smar to właśnie do łańcucha. Po jednej kropli na każde połączenie ogniw łańcucha. Po nasmarowaniu zostawiasz rower na pół godziny, by smar wniknął do środka spoiw, a następnie czystą szmatą czyścisz go ponownie, ale już bez żadnego środka czyszczącego - celem jest usunięcie smaru z wierzchu łańcucha. Postępujesz podobnie jak przy czyszczeniu odtłuszczaczem Szmata, łapiesz łańcuch na dole i kręcisz pedałami do tyłu. o super! dzięki bo ja na czuja to bym psikała tym wszystkim nie na szmatkę/szczotkę tylko bezpośrednio na rower a te szczotki to mam takie http://index.weldtite.co.uk/images/sized/uploads/products/03003-300x300.png i jeszcze - tylko łańcuch smaruję? a przerzutki nie, albo koła zębate i takie różne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Wstyd mi trochę jak czytam różne tematy o czyszczeniu roweru... Ja oprócz szczotki/gąbki i wiadra (co każdy w domu ma) mam tylko dwie butelki do "szejkowania" łańcucha, benzynę rzecz jasna, starą szczoteczkę do zębów, szmaty oraz olej do łańcucha. Chyba muszę się poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Ta szczotka pośrodku zdjęcia służy właśnie między innymi do czyszczenia napędu, w tym kasety/wolnobiegu. Kółka w przerzutce tylnej można smarować, ale na ich osi, co wymaga zdjęcie łańcucha i ich odkręcenie - domyślam się, że daleko Ci do tego zamiaru, więc wyczyść je tylko z brudu z zewnątrz. Zarówno kółka przerzutki, jak i kaseta/wolnobieg mają być bez smaru. Spray z teflonem prawdopodobnie służy do smarowania pancerzy/linek hamulców/przerzutek - ale to znów wymaga odkręcenia/odczepienia linki by móc wysunąć linkę na odcinku który jest pod pancerzem. All weather - to prawdopodobnie, tak jak napisałem, smar do łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evelynn Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzieki No rozkrecac na pewno nie bede i wyglada, ze sie troche wyglupilam z tym zakupem faktycznie wystarczylby plyn do naczyn, odtluszczacz i jeden smar, ale co tam... pierwsze koty za ploty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Pan w sklepie był na pewno zadowolony, że tyle rzeczy naraz Ci sprzedał ;-> ;-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evelynn Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A nie - to zestaw byl w kubelku i sama se wybralam przez internet - nikt mnie nie namawial pomyslalam, ze jak nie wiem co kupic to kupie wszystko w zestawie na raz... zamiast sie najpierw zapytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.