Skocz do zawartości

[Rama] Folia ochronna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam trochę czasu wolnego i z chęcią bym sobie okleił ramę roweru. Tylko tak się zastanawiam, bo wiem jak działa taka folia na ramie aluminiowej. Ale nie miałem doświadczenia z oklejaniem ramy karbonowej, czy jest jakieś zagrożenie?

Najczęściej kupowałem taką folię:

https://www.fabertec.pl/Oracal-270-Stone-Guard-126cm

Pytanie jak zachowa się na karbonowej ramie. Miał ktoś doświadczenia z oklejaniem?

Napisano

Bez stresu, karbon to nie masa cukrowa, nie rozpuszcza się tak łatwo  ;) Bał bym się używać na karbon środków do usuwania lakieru ale z oklejaniem folią nie ma stresu. Tym bardziej że klej na folii ma bezpośredni kontakt z lakierem na ramie a nie samym karbonem. Oklejałem już trzy swoje rowery karbonowe folią i jest gitara ;)

Napisano

Stąd moje pytanie właśnie. Karbon to inna struktura, a folia jest typu samochodowego właściwie. Na alu nie miałem problemu, ale karbon inna sprawa. Myślisz, że taka folia będzie ok? Podobną stosowałeś na karbonowej ramie?

Napisano

Ok, dzięki za odpowiedzi.

A czym najlepiej karbon odtłuścić przed klejeniem? Alu odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, tutaj podobnie można jej użyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...