Gorthin Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam. Mam trochę czasu wolnego i z chęcią bym sobie okleił ramę roweru. Tylko tak się zastanawiam, bo wiem jak działa taka folia na ramie aluminiowej. Ale nie miałem doświadczenia z oklejaniem ramy karbonowej, czy jest jakieś zagrożenie? Najczęściej kupowałem taką folię: https://www.fabertec.pl/Oracal-270-Stone-Guard-126cm Pytanie jak zachowa się na karbonowej ramie. Miał ktoś doświadczenia z oklejaniem?
kinder85 Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Bez stresu, karbon to nie masa cukrowa, nie rozpuszcza się tak łatwo Bał bym się używać na karbon środków do usuwania lakieru ale z oklejaniem folią nie ma stresu. Tym bardziej że klej na folii ma bezpośredni kontakt z lakierem na ramie a nie samym karbonem. Oklejałem już trzy swoje rowery karbonowe folią i jest gitara
Gorthin Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Stąd moje pytanie właśnie. Karbon to inna struktura, a folia jest typu samochodowego właściwie. Na alu nie miałem problemu, ale karbon inna sprawa. Myślisz, że taka folia będzie ok? Podobną stosowałeś na karbonowej ramie?
kinder85 Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Ja tez kleiłem Oracal tylko nie tak grubą bo bardziej o efekt wizualny mi chodziło.Karbon sienie rozpuścił dalej jeżdżę
phoe Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Na karbonie masz warstwę lakieru bezbarwnego czy farbę.A przypadku aluminium, też naklejałeś nie na aluminium tylko farbę bądź lakier bezbarwny.
Gorthin Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Napisano 17 Sierpnia 2016 Ok, dzięki za odpowiedzi. A czym najlepiej karbon odtłuścić przed klejeniem? Alu odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną, tutaj podobnie można jej użyć?
Gorthin Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzięki wielkie za pomoc. Jutro zabieram się do roboty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.