Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki amortyzator do około 300zł do giant revel 4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Pytanie takie jak w temacie. Zbieram pieniążki na jakiś amortyzator do mojego roweru ,ale niestety ten co aktualnie mam to ledwo działa na nierównościach. Jak jadę bardzo szybko drogą to czuje dużo nie równości,a jakiemuś gościowi chodzi tak .. 

Czy jest póki co szansa polepszenia tego amortyzatora ? Nie wiem zalać olejem,przesmarować i jak to zrobić ? Chciałbym jeszcze zapytać jaki amortyzator mógłbym kupić do tego roweru w kwocie do 300-500 zł ?  Nie mówię ,że jest jakoś masakrycznie tragicznie ,bo luzó nie ma i jako tako odbiją ,ale oczekiwałbym ,żeby trochę lepiej odbijał.
Napisano

Mam tarcze ,są to jakieś zoom bodajże ,ale ładnie hamują i do nich nic nie mam. Jeśli chodzi  o amortyzator to jest dość twardy. Nie jest zużyty ( luzów brak i też nie jest tak ,że trzeba skakać ) ,ale podczas jazdy nie specjalnie czuć ,żeby działał. Fakt jak w coś wjadę typu krawężnik dziura,jakieś garby na chodniku/drodze to czuć ,że działa na kierownicy trochę ,ale nadal to nie jest to. Rower ma 2 lata. 

A  mam porównanie ,bo brat ma rockridera i bardzo fajny amortyzator z regulacja uginania i nie trzeba dużo siły ,żeby się ugiął ,ale mój to nawet jak się oprze z przodu ,żeby go ugiąc to dość twardo idzie. 

Napisano

nasmaruj go, będzie trochę lepiej pracować, ale szybko złapie luzy bo ślizgi plastikowe ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

po 10ml na stronę, nie musisz go rozbierać całego, ale nie zaszkodzi. olej wlewamy strzykawką przez dolne śruby.

Napisano

A ja mam pytanko. Niektorzy mowia ze smialo 200-300ml jak dobrze zabezpiecze dolne sruby to mozna lac. Czy naprawdę tak jest ? Bo jutro chcialby remontowac amortyzator :)

po 10ml na stronę, nie musisz go rozbierać całego, ale nie zaszkodzi. olej wlewamy strzykawką przez dolne śruby.

Napisano

Witam ponownie

Dziś zobaczyłem pod uszczelki przeciwkurzowe jak stan amortyzatora w srodku ( czy się dostał brud ) i o dziwo smar jest jak nowy ,bo w sumie nie jezdziłem tym rowerem dużo,ale jednak ze 200km będzie :D Może więcej i dopiero teraz naszła mnie pasja w sumie :) Mam pytanko. Jak założyć teraz te uszczelki przeciwkurzowe ,bo nie chce mi wejść ? Tego oleju mogę wlać 50 mm,bo zostało mi równe 100 ml w pudełku :) 

Napisano

ale po co aż tyle oleju? nalej na oko nawet, wystarczy trochę bo to ma się rozchlapać w środku i smarować.

Napisano

Dobra,to potem naleje od dołu strzykawką i licze na poprawę. Mam takie pytanko jak te przeciwkurzowe osłony zamontowac ? 

ale po co aż tyle oleju? nalej na oko nawet, wystarczy trochę bo to ma się rozchlapać w środku i smarować.

Napisano

czemu cytujesz to co napisałem powyżej? osłonki przeciwkurzowe wciskasz ręką po prostu, ew. rurą PCV o średnicy zewnętrznej części plastiku.

Napisano

przecież pisałem kilka razy że 10-20ml... nikt normalny nie lał by 200ml bo to by były pełne golenie dolne...

Napisano

ale działa trochę płynniej? jak tak to bez zmiany sprężyny nic nie zdołasz.

Napisano

Dziala tak jak postal chwile trochę lepiej,ale cudow nie ma. Pojezdze troche. Ten olej pochlapie trochę boki i może będzie lepiej :) Bede pisac,bo jutro pewnie sie przejade tak z kilka km

Przejechałem się trochę i jest poprawa. Amortyzator potrafi w jednym momencie zrobić bardzo szybko ugięcia także jest już lepiej i pewnie troszkę się jeszcze polepszy ,ale myślę jeszcze nad zmiana tarczy na przodzie na większa. Czy jest możliwość zamontowania 180mm na przód na moim rowerze ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...