Skocz do zawartości

[czyszczenie] czyszczenie kola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy można popsikac koła plakiem ?? Od deski w samochodzie. Czy nie będzie osadzac sie więcej kurzu itp

Mam akurat pod ręką plak i jest tam napisane, że jest przeznaczony do elementów plastikowych i drewnianych. Masz w kołach takie elementy? Ogólnie sobie to odpuść, umyj porządnie i wystarczy, rower to nie eksponat muzealny, żeby się świecił jak psu jajca, to ma jeździć i dawać frajdę.

A ja odpowiem na poważnie:

Silikon w sprayu polecam, nabłyszcza i zabezpiecza. Brud się tak nie przyczepia bo tworzy się naprawdę śliska powłoka.

Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach:

1. Najlepiej ściągnąć koła, zakryć zaciski i wtedy wszystko wypryskać i wytrzeć

2. Założyć koła spryskać obręcze, jednak celując cały czas w dół żeby nawet mgiełka nie leciała w stronę tarczy/ zacisku

3. Nie pryskać na siodełko, manetki, klamki, a jak już się pryśnie to zmyć np alkoholem

Ogólnie są do roweru specjalne nabłyszczacze, jednak silikon sprawdza się nieźle, spokojnie wytrzymuje trochę moczenia. Dodatkowo chyba całkiem dobrze wpływa na elementy gumowe.

Wydaje się że sporo zabawy z tym, ale ja to robię raz na miesiąc ( może więcej) przy okresowym myciu roweru.

A PLAK to się nawet nie nadaje do deski w samochodzie, uwierz mi...

PS: Czy mi się wydaje, czy założyłeś dwa identyczne tematy?

Plaka to ja używam w ekstremalnych sytuacjach do odpalania samochodu. Według mnie to jest jego jedyne poważna przeznaczenie.

Poprostu chce żeby rower jakos wygladal wizualnie lepiej poniewa go sprzedaje

Odpuść sobie. Doprowadź napęd do perfekcyjnej czystości a przyniesie to więcej niż odpicowane opony, który nie będą dobrze wyglądały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...