Skocz do zawartości

[korba] Kompatybilność FC-M171 (42-34-24) vs FC-M361 (42-32-22)

Henieknakole

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzień dobry,

W napędzie 3x8 mojego roweru przyszła pora na zmianę kasety i korby. Obecną kasetę mam CS-HG31-8 (11-32) i chcę kupić CS-HG51-8 (11-32). Czytałem że są w pełni kompatybilne ze sobą. Korbę mam FC-M171 (42-34-24) i chciałbym ją zmienić na FC-M361 (42-32-22) ze względu na to że nie ma znitowanych ze sobą blatów i jest chyba najtańszą korbą tego typu. Przerzutkę przednią mam FD-M190A, a tylną RD-M360.

Mam zamiar wymiany dokonać sam. Prosiłbym o weryfikację czy to wszystko będzie ze sobą współpracowało - szczególnie nie jestem pewien czy zmiana korby z 42-34-24 na 42-32-22 nie będzie miało wpływu na przerzutkę przednią i czy może jest jeszcze coś inego czego nie jestem świadom. Łańcuch oczywiście również będzie nowy i mam świadomość tego że potrzebuję specjalne klucze do korby i kasety.

Pozdrawiam,

Henryk

Napisano

Tak jak wyżej , może być problem z przerzutką z przodu. 

Do przodu możesz kupić np. fd-m360 i będzie dobrze. 

Reszta będzie działać , tylko łańcuch kup nowy , bo niektórzy piszą o nowej kasecie ze starym łańcuchem ... 

Napisano

Wow! Dziękuję Panowie za błyskawiczną odpowiedź.

Chyba jednak kupię tę samą korbę co miałem, bo to jest cena 60zł vs 120zł + jeszcze 50zł za przerzutkę, a prawda jest taka że te wymienne blaty nie są wiele tańsze od mojej korby :)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

Henryk

• 3 tygodnie później...
Napisano

A czy ktoś może wie, czym różni się korba M171 od M171-A ? I czy możliwe będzie wymiana w drugą stronę, w miejsce M361 dać M171 ?

Napisano

Wyższa grupa jednego czy nawet połowy komponentów w takim rowerze nie wnosi wartości dodanej. Autor ma zdrowe podejście do tematu - rower budżetowy i nie ma sensu pakować w niego na siłę 2x większych pieniędzy bo nie wpłynie to ani na komfort, ani na funkcjonalność ani nawet na trwałość. Jedyny wyjątek to łańcuch, na którym ne warto oszczędzać bo w tym przypadku chytry 2x traci/płaci.

Napisano

Dokładnie tak, rower już leciwy więc nowa Acera + wkład to prawie jego wartość. W nowym Unibike też mam taką M171, to i do tego starego się nada. Zastanawia mnie tylko, co kryje się pod symbolem M171-A, bo tak Unibike podaje w specyfikacji.

Napisano

Nie jest to czasem oznaczenie pod przerzutke mocowaną na suport ? [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie, przerzutka mocowana tradycyjnie. Ale ten typ to chyba istnieje tylko w ich specyfikacji, bo już na korbie w rowerze jest tylko M171 oznaczenie, bez żadnej literki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...