buli889 Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam serdecznie. Chciałbym poskładać rowerek na wyprawy bardziej górskie ( coś w stylu przehyba, może ktoś był ) ale i szosowe ( lecz w mniejszym stopniu )Koniecznie chce coś złożyć sam ( chyba ze przekonacie mnie ze całość lepiej się opłaca ) Budżet jakim dysponuje to 2500 zl, nie mam żadnych części rowerowych których mógłbym użyć i chciałbym kupić tylko używane części. Upatrzoną mam tylko ramę ( koniecznie musi być full ) - CUBE AMS 120 29 HPA 29-ER w cenie 950 z przesyłką - w zestawie hak, sztyca, suport. ( chyba ze to zły wybór ) Dalej jestem lekko w kropce. Co polecilibyście z reszty części do 1500 zl ( używane ) Koła Korby Przerzutki ( mogą być 3/8) ŁańcuchHamulce przód/tył ( chce mechaniki ) MostekStery ( główka sterowa - pod stery o zmiennej średnicy łożysk, tapered 1 i1/8 do 1/5 ) Kierownica i najważniejsze - dobry amor ( najlepiej 1 półka ) i damper Resztę sobie ogarnę sam. Rowerek będzie użytkowany delikatnie, żadnych skoków etc. Raczej spokojne zjazdy lasem.Niektóre części mogą być z dolnej półki kosztem innych części, głownie zależy mi na amorach Dziekuje i pozdrawiam
Tatanka Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Składałem 3 rowery na nowych częściach,i powiem tak:Taniej nie będzie.Chyba że super okazje zimową porą przy zakupie części.Jedyna zaleta,to taka,że rower jest w 99% taki jaki się chce
Marcin86Poznan Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Jeżeli nie masz swoich kluczy albo skąd ich pożyczyć to pewnie taniej będzie kupić nowy rower na wyprzedaży sezonu/rocznika. Full-a nie kupisz za tą cenę ale czy na pewno go potrzebujesz? Rowerek będzie użytkowany delikatnie, żadnych skoków etc. Raczej spokojne zjazdy lasem. Policz sobie orientacyjne koszt części oraz ich model a potem zobacz nowy rower z tym osprzętem. Myślę, że nowy będzie lepszy a amor możesz wymienić jak odłożysz trochę kasy.
piciu256 Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Albo zamiast wyprzedaży kupić po prostu używany rower czasem trafiają się takie perełki że aż żal nie kupić Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
beskid Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Dalej jestem lekko w kropce. Co polecilibyście z reszty części do 1500 zl ( używane ) W kropce to mało powiedziane. Wyszukaj sobie za wyżej wymienioną kwotę damper i dobry wideł. Dolicz koszt serwisu bo przy używce powinien a raczej musi być zrobiony i podaj kwotę jaka została. Być może uda się zakupić jakieś koła tak by "postawić rower na nogi".
Marcin86Poznan Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Wyszukaj sobie za wyżej wymienioną kwotę damper i dobry wideł. Dolicz koszt serwisu bo przy używce powinien a raczej musi być zrobiony i podaj kwotę jaka została. Być może uda się zakupić jakieś koła tak by "postawić rower na nogi". K.O ew. Fatality;) Naprawdę składanie roweru to fajna zabawa ale koszty... dużo większe.
piciu256 Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 za 2500 jak chcesz mieć dobry rower to tylko i wyłącznie gotowy używany, kupno części osobno się totalnie nie opłaca, szczególnie jak chcesz tłentinajner, na 26" jeszcze dałoby się coś fajnego złożyć przy odrobinie cierpliwości i szczęścia do okazji (mi się udało rower w moim profilu- muszę zaktualizować opis, ale łącznie saldo wyszło około 2300, tylko że to budowałem prawie rok) Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
buli889 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Trochę poszperalem w necie i chyba zmienię rame, ta cuba nie pasuje mi jednak pod kątem wydzielonych rzeczy, jak wbijany suport czy tylna os x12. Wolę coś normalniejszego. Co do części idzie znaleźć, kwestia czasu i farta. A co byście powiedzieli na ten rowerek zamiast składać? http://olx.pl/oferta/rower-trek-fuel-ex-5-model-2012-rozm-18-5-CID767-IDgw81R.html Cena mieści się w moim max. Do "lekkiego lasu" się nada. Tylko cena podejrzana, chyba że po tyle chodzą, aczkolwiek głowy uciąć nie dam.
Marcin86Poznan Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Fulle tanie nie są a osprzęt dobry damper foxa i amor Recon do tego sram X0 tanie nie jest. Hamulce nie najgorsze więc cena jest uzasadniona. Myślę, że warto przemyśleć ten zakup a najlepiej jak byś mógł obejrzeć rowerek przed zakupem czy wszystko jest takie naj naj.
buli889 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Mam możliwość sprawdzenia i przejechania się. Wiec się zastanowię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.