Skocz do zawartości

[Rower] Pomoc w złożeniu roweru

buli889

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Chciałbym poskładać rowerek na wyprawy bardziej górskie ( coś w stylu przehyba, może ktoś był ) ale i szosowe ( lecz w mniejszym stopniu )
Koniecznie chce coś złożyć sam ( chyba ze przekonacie mnie ze całość lepiej się opłaca )

Budżet jakim dysponuje to 2500 zl, nie mam żadnych części rowerowych których mógłbym użyć i chciałbym kupić tylko używane części.

Upatrzoną mam tylko ramę ( koniecznie musi być full ) - CUBE AMS 120 29 HPA 29-ER w cenie 950 z przesyłką - w zestawie hak, sztyca, suport. ( chyba ze to zły wybór ) 

Dalej jestem lekko w kropce. Co polecilibyście z reszty części do 1500 zl ( używane ) 

Koła 

Korby

Przerzutki ( mogą być 3/8)

Łańcuch
Hamulce przód/tył ( chce mechaniki )

Mostek
Stery ( główka sterowa - pod stery o zmiennej średnicy łożysk, tapered 1 i1/8 do 1/5 )

Kierownica

i najważniejsze - dobry amor ( najlepiej 1 półka ) i damper

Resztę sobie ogarnę sam. Rowerek będzie użytkowany delikatnie, żadnych skoków etc. Raczej spokojne zjazdy lasem.

Niektóre części mogą być z dolnej półki kosztem innych części, głownie zależy mi na amorach

Dziekuje  i pozdrawiam

Napisano

Składałem 3 rowery na nowych częściach,i powiem tak:Taniej nie będzie.Chyba że super okazje zimową porą przy zakupie części.Jedyna zaleta,to taka,że rower jest w 99% taki jaki się chce

Napisano

Jeżeli nie masz swoich kluczy albo skąd ich pożyczyć to pewnie taniej będzie kupić nowy rower na wyprzedaży sezonu/rocznika. Full-a nie kupisz za tą cenę ale czy na pewno go potrzebujesz?

Rowerek będzie użytkowany delikatnie, żadnych skoków etc. Raczej spokojne zjazdy lasem.

Policz sobie orientacyjne koszt części oraz ich model a potem zobacz nowy rower z tym osprzętem. Myślę, że nowy będzie lepszy a amor możesz wymienić jak odłożysz trochę kasy.

Napisano

Albo zamiast wyprzedaży kupić po prostu używany rower ;) czasem trafiają się takie perełki że aż żal nie kupić ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Dalej jestem lekko w kropce. Co polecilibyście z reszty części do 1500 zl ( używane ) 

W kropce to mało powiedziane. Wyszukaj sobie za wyżej wymienioną kwotę damper i dobry wideł. Dolicz koszt serwisu bo przy używce powinien a raczej musi być zrobiony i podaj kwotę jaka została. Być może uda się zakupić jakieś koła tak by "postawić rower na nogi". 

Napisano

Wyszukaj sobie za wyżej wymienioną kwotę damper i dobry wideł. Dolicz koszt serwisu bo przy używce powinien a raczej musi być zrobiony i podaj kwotę jaka została. Być może uda się zakupić jakieś koła tak by "postawić rower na nogi".

K.O ew. Fatality;) Naprawdę składanie roweru to fajna zabawa ale koszty... dużo większe.

Napisano

za 2500 jak chcesz mieć dobry rower to tylko i wyłącznie gotowy używany, kupno części osobno się totalnie nie opłaca, szczególnie jak chcesz tłentinajner, na 26" jeszcze dałoby się coś fajnego złożyć przy odrobinie cierpliwości i szczęścia do okazji (mi się udało ;) rower w moim profilu- muszę zaktualizować opis, ale łącznie saldo wyszło około 2300, tylko że to budowałem prawie rok)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Trochę poszperalem w necie i chyba zmienię rame, ta cuba nie pasuje mi jednak pod kątem wydzielonych rzeczy, jak wbijany suport czy tylna os x12. Wolę coś normalniejszego.

Co do części idzie znaleźć, kwestia czasu i farta. A co byście powiedzieli na ten rowerek zamiast składać?

http://olx.pl/oferta/rower-trek-fuel-ex-5-model-2012-rozm-18-5-CID767-IDgw81R.html

Cena mieści się w moim max. Do "lekkiego lasu" się nada. Tylko cena podejrzana, chyba że po tyle chodzą, aczkolwiek głowy uciąć nie dam.

Napisano

Fulle tanie nie są a osprzęt dobry damper foxa i amor Recon do tego sram X0 tanie nie jest. Hamulce nie najgorsze więc cena jest uzasadniona. Myślę, że warto przemyśleć ten zakup a najlepiej jak byś mógł obejrzeć rowerek przed zakupem czy wszystko jest takie naj naj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...