Skocz do zawartości

[sztywna oś] z jaką siłą dokrecać? Rock Shox Maxle

raficz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam w rowerze sztywne osie Rock Shox

MAXLE:

http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/os-20mm/prod/rs-maxle-lite-15

- nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak obchodzić się z tymi osiami: jakim momentem je dokręcać?
 Podczas mocnego dokręcania ręką na "chama" widać jak nacięcie w osi się rozszerza i nie wiem czy to aby zdrowe dla tego aluminium, osadzenie z wcięciem w które wchodzi szybkozamykacz się wygniata na krawędzi, dodam że często wożę rower w aucie i demontuje przednie koło i teraz nie wiem ile wytrzyma ta ośka? Może nie ma potrzeby aby ją 'dodzierać' za każdym razem?
 Ma ktoś doświadczenie z tymi osiami?

Napisano

nie no dociągnąć trzeba aby wszystko było ściśnięte:

gość pokazuje dokładnie w którym miejscu się wygniata i gdzie potraktować pilnikiem więc nie jestem odosobnionym przypadkiem o to mi chodziło:)

Napisano

Twoja to jeszcze wygląda  :thumbsup: Ja to mam zmasakrowaną i jeszcze przywaliłem w Stołowych o wystający kamień.

Siły używam średniej, ale zdarz mi się, że po długiej kamienistej rąbance lekko się luzuje. 

Napisano

To nie moja, to fotka z neta jakich wiele, moja sporo gorzej wygląda, ale wideł już wymieniony na Auron'a. ;) I raczej będę się już trzymał z dala od produktów wielkiej "SRAKi" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...