Skocz do zawartości

[nowa rama] pomoc w zakupie nowej ramy

simug

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No wlasnie co sądzicie o ramie Cube która podesłał Tatanka ?

Nie do końca mi sie znudziła bo teraz rozkmibikem ze złoże na niej rowerek taki zapasowy :P bo mam kilka części to akurat :)

Napisano

Cube analog to teoretycznie niższa wersja attention (tej co ci podesłałem), jednak oglądałem obydwie na żywo przed zakupem i nie widziałem różnicy poza malowaniem. Tak jak pisałem - używam i jestem mega zadowolony. Wzrost 190cm rama 21"

Napisano

To nie jest wydatek na całe życie:) wybrać kolor poskładać i jeździć :) Rama attention na szybko zważona przed założeniem wagą wedkarską. Pokazywała 1700g (ale reki nie dam sobie uciąć za dokładność wagi)

ps. oznaczenie ramy cross country co akurat nadaje się do jazdy po bułki dwie górki dalej :D

Napisano

Byli tacy co na polonezie pisali turbo i od samego napisu samochód dostawał dodatkowe 150 koni i stawał się autem startowym ;). Tak samo z tym napisem XC.

Napisano

Rozumiem ze objeździłeś większość ram dostępnych na rynku i tą można by było porównać jedynie do wigry3. Nie będę wchodził w niepotrzebne sprzeczki. Da mnie jest ok i wygodnie. Zarówno wycieczki po lesie jak i fiordy w Skandynawii. Z taką myślą wszystko poskładałem i mi się sprawdza.

Pozdrawiam

Napisano

Większości nie objeździłem ale kilkadziesiąt dwudziestekszóstek owszem z czego kilka połamałem. Cube, o którym piszesz taki właśnie jest - wygodny, komfortowy prawie wycieczkowy i o takich rowerach zwykło się mówić, że są do jazdy po bułki. Nie ma nic wspólnego ze sportem. I żaden napis geometrii nie zmieni. 

Napisano

Znalazłem jesCze ramę kross level a11 2013 rok z tym ze jest rozmiar L. Ale nawet na Kross stronie podają ze teoretycznie rozmiar MTB tej ramy jest +/- dla gościa 187 wzrostu... Co sądzicie o ramie i tym wszystkim ?

Nie ogarniam jeszcze jednej rzeczy ...

Kross level a10 (2013) rozmiar ramy L = 21"

Kross level a11 (2013) rozmiar ramy L = 19 "

I teraz jestem w kropce nie wiem jaki rozmiar wybrać jak to ogarnac :/

Napisano

Musze ze jak na moja jazdę to nie wiem czy az tak sie Tym przejmować ... :)

Tym bardziej z tego co czytałem to Ty juz kilka ram polamaleles czyli musisz byc naprawdę kozak i jeździć duzo i hardkorowo :P:)

Napisano

Poszukaj wątków na tym forum o łamaniu krosów. To wady produkcyjne były. Znam ludzi, którym wymieniono złamane ramy i te też się łamały. To są osoby ważące 70-80kg i nie było zjazdów jak w moim przypadku.

Napisano

Nie no oczywiście wierze. Nie chciałem zeby to zabrzmiało tak jak bym Cie wyśmiał czy cos, przepraszam.

Ale dalej juz teraz nie wiem co robic :/

Napisano

No masz kilka co najmniej opcji:

1. Zostawiasz co masz, składasz kasę, za jakiś czas robisz prawdziwy upgrade w dużych kołach

2. Bierzesz ramę cube czy thompson jeśli nie odstraszają cię ich geo (wysokie i krótkie) - ponieważ jesteš wysoki to na takim cube będziesz miał pozycję wyprostowaną i wymiany mostka na długi to słabo sprawdzające się półśrodki

3. Kupujesz ramę firmy krzak za 200zl (pivoty do v-braków, ze 3 kg masy itp.) do tego nieprzewidywalna geo bo zwykle nie podawana albo źle mierzona poza tym do byłby zapewne downgrade

4. do nothing - zawsze poważnie rozpoznawany scenariusz biznesowy w mojej branży

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...