Skocz do zawartości
  • 0

Hamulec SLX

Gość Wojtek

Pytanie

Napisano

Witam,

sprawa przedstawia się następująco.. Doszedłem do wniosku, że moje stare zwalniacze już mnie bardzo zaczynają ograniczać, siła jaką musze przekazać na klamkę jest tak duża że jak mam sekcje zjazdową to muszę sobie robić pałzy by trochę ręce odpoczęły.. Dodatkowo co najważniejsze siła hamowania pozostawia wiele do życzenia..

Poczytałem i doszedłem do wniosku, że będę jeździł na slx-ach cena jak dla mnie ok, pewności nie mam ale myślę że do mojej jazdy się sprawdzą. Ja w pełnym umundurowaniu na rowerze wskazówkę na wadzę podkręcę pod 110kg więc nie ma lekko.. ;) Jeżdżę enduro i to z reguły sekcje zjazdowe sprawiają mi największą frajdę dlatego chce muc efektywnie dohamować w ostatniej  możliwej chwili przy czym mieć pewny chwyt kierownicy (aktualnie 2 palce z taką siłą idą na klamkę że obawiam się o to że mi rękę z gripa zerwie) i jeden palec na klamce..

Zestaw od razu to dla mnie za dużo $ dlatego postanowiłem zmienić najpierw tył. Jest to świadomy wybór, po pierwsze mój obecny tylni zwalniacz przede wszystkim waży niekoniecznie hamuje w odróżnieniu od przedniego zwalniacza który szału nie robi ale jego praca jest o wiele lepsza.. Druga sprawa, gdyby jednak się okazało że slx nie będzie na tyle efektywny dla mnie na ile liczę to wiadomo z przodu będę montował coś innego..

Odwiedziłem sklep stacjonarny na pytanie ile zapłacę za hamulec który mnie interesuje sprzedawca zapytał najnowszy czy starszy..? Powiedziałem że starszy choć nie mam pojęcia co Pan miał na myśli a ja sam nie jestem w tej kwestii biegły więc nie drożyłem tematu.. Ku mojemu zdziwieniu, kompletny hamulec na tył to wydatek niespełna 400zł.. Wersja na metalikach z radiatorami.. Pan mówił że shimano ostatnio podrożało o jakieś 15%.. Hmm co na to allegro..? Mam nadzieje że nie jest zabronione wklejanie linków do aukcji.. Jeśli nie to proszę o odpowiedź czy hamulec z aukcji jest jakiś gorszy..? Jest z okresu średniowiecza..? Czy dlaczego jego cena tak mocno odbiega od tego co mówił sprzedawca..?  
http://allegro.pl/hamulec-shimano-slx-bl-m675-okl-met-f03c-i6290485271.html
Brać to czy szukać innej aukcji czy zbierać kasę bo slx to koszt ok. 400zł za sztukę..?

Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupowanie na sztuki zamiast całego zestawu jest droższe co również ma odzwierciedlenie w sklepie stacjonarnym. Może 4 stówy to delikatnie za dużo ale nie za wiele. 

Napisano

Beskid nie neguję  tego, że komplet jest tańszy.  Pisałem o tym, że chce kupić najpierw tył potem przód..
Ok Siimon, a co z linkiem do aukcji..? Jest jakiś podział na poszczególne lata produkcji/modele..? Te z linku są z którego roku i z czego to wynika..? Jak je kupie to ktoś kto je zobaczy powie, że to jakieś zabytki, albo jakaś słaba wersja..?

Napisano

Model z linku jest już trochę na rynku i nadal jest montowany w nowych rowerach. Nie dawno wszedł inny model grupy SLX'a M7000. Jest za krótko by cokolwiek o nim powiedzieć więc nikt Ci nie powie, że jak kupisz "starszy" model to będzie to żle. 

Z czego wynikają potencjalne zmiany. Choćby z faktu mody na napędy 11rz. Shimano wypuściło taki napęd w postaci SLX'a więc jako całość grupy musiały się też znależć nowe hamulce. 

Napisano

Wielkie dzięki Beskid, właśnie na taką odpowiedź czekałem.

Pozdro. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...