Skocz do zawartości

[Sztywny widelec] Osadzanie konusa na podkladkach ahead - korekta geometrii

Obrien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam starą ramę crmo która pracowała z amortyzatorem o skoku 80 mm.

Próbowałem znaleźć odpowiedni sztywny widelec 1 1/8 z wymiarem axel to crown ok 430 mm (taki wymiar posiada stary wideł) ale  nie znalazłem.

Mam natomiast widelec crmo  wymiarem ok 413mm, Dodając podkładką aluminiową ahead  20 mm pod konus chce skorygować ten wymiar do ok 433 mm.

Czy ktoś stosował taki zabieg? Będzie to wytrzymałe? Rower ma służyć do jazdy po lasach i bezdrożach ale bez zdanych skoków i innych akrobacji.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

http://onemorebike.pl/widelce-/2100-widelec-surly-ogre-29er.html#.V67sjWBkiaE

Jeśli chodzi o ugięcie wstępne to na pewno nie wynosiło ono 20 mm. Sama podkładka na pewno nie da rady, bo to musi być sztywne połączenie inaczej łożyska sterów szybko się poddadzą.

Można dotoczyć tuleję dystansową, ale musi być to zrobione dokładnie. Musi pasować jak najbardziej ciasno na rurę sterową, musi się ją dać nabić na widelec jak bieżnię sterów, a z drugiej strony musi mieć kołnierz tak, aby bieżnia sterów siedziała ciasno. Byle podkładka to stanowczo za mało.

Napisano

Myśle podobnie jak seraph. Sztywna podkladka nabita i solidnie wykonana dalaby ewentualnie rade. Jako ze to budzetowy projekt widelec surly odpada:)

Dzieki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

40 mm roznicy a2c pomiedzy skokiem 80 mm a 100 mm.. wydaje mi sie to dziwnie duzo. Nawet uwzgledniajac wstepne ugiecie. Jedynym wytlumaczeniem moze byc chyba offset dla odpowiednika 80mm i rake dla 100mm. Bede testowal to dam znac.

Napisano

Jeśli już chcesz kombinować z obniżeniem widelca to trzeba dotoczyć odpowiednio wysoką bieżnie dolną. Żadne tam podkładki. Byle ślusarz/tokarz za butelkę niskoprocentowego trunku to zrobi.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...