vivon Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć, Ostatnio w czasie dość długiego i dość stromego zjazdu nagle puścił mi hamulec (efekt jak w przypadku zerwania linki). Zatrzymałem się, poruszałem kilka razy manetką i powróciło do normy- powiedzmy. Później zidentyfikowałem problem, nie wiem jak to się stało ale wyskoczył mi jeden z klocków hamulcowych, a hamulec powrócił gdy zacisk wysunął się na tyle że zaczął ocierać o tarczę.... Teraz moje pytanie, w jaki sposób cofnąć ten zacisk tak żeby włożyć nowy klocek ? Pozdrawiam, Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez vivon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Pomieszałeś tak nazwy wszystkich elementów że ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. A więc: Zacisk: cały element przykręcany do ramy/ widelca Tłoczki: elementy w zacisku który pchają klocki Klocki: element który siedzi między tarczą a tłoczkiem Śruby/ zawleczki masz w zacisku? Najlepiej wstaw fotkę klocków, zacisku i opisz jakoś składnie co się stało. Klocek sam z siebie nie wyskoczy raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vivon Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Zgadza się, nie zacisk tylko tłoczek. Reszta bez zmian. Poza brakiem klocka nie zauważyłem żadnych innych "ubytków" w zespole hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Żeby wyjąć klocki musisz zdemontować zacisk bo klocki wyjmujesz od strony tarczy. Przydał by się jeszcze model hamulców wtedy szybciej by ktoś pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Żeby wyjąć klocki musisz zdemontować zacisk bo klocki wyjmujesz od strony tarczy Po co demontować cały zacisk,nie lepiej zdjąć koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 @UP Jeden ptok, i tak istnieje duża szansa że po ponownym założeniu koła trzeba będzie podregulować hamulec. Jak nie ma stojaka to nawet zacisk zdjąć łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Można zdjąć koło ale ja akurat mam stojak tylko do podtrzymania tylnego koła i mi łatwiej zdjąć zacisk dlatego podałem ten przykład;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Po co demontować cały zacisk,nie lepiej zdjąć koło Zeby wcisnąć tłoczki z powrotem łatwiej to robić na zdemontowanym zacisku, niż uprawiać gimnastykę przy ramie. Nie wiem czy avidy są na to podatne, ale shimano po dużym wysunięciu klocków potrafiły się zapowietrzyć - z resztą okaże się po montażu nowych klocków. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez mklos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Wczoraj jak zdemontowałem zacisk i wyjąłem okładziny to po ponownym wsadzeniu klamka wpadła pod kierownicę ale po kilku naciśnięciach było ok więc lepiej mieć zestaw do odpowietrzania przy grzebaniu z hamulcami tym bardziej, że teraz długi weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vivon Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Podjechałem rowerem do serwisu, tym bardziej, że i tak musiałem gdzieś kupić klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi