Skocz do zawartości

[Korba suport] Stara rama a kompatybilnosc Alivio M430 3x9

alwaro86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam stara rame rowerowa 15 letnia, mam zamiar kupic caly zestaw alivio, lecz nie jestem przekonany co do suportu.

Mufa ramy to 68 BSA a suport ktory mam zamiar zamowic przez internet to Shimano ES25 68mm x 113mm dedykowany do Korby m430 Alivio (170mm)

Jest jakis sposob w ktory moge zmierzyc czy bedzie pasowac?

Moze lepiej do starej ramy nie zakladac 9 przelozen? lecz 8?

Chodzi o to, ze nie jestem pewien czy geometra ramy to przetrawi jest to rama MTB GIANT

1. Przerzutki 3x9 Shimano Alivio m430

2. Manetki m430 Alivio 3x9

3. Korba Alivio m430 (170mm)

4  Kaseta Lancuch HG50 I HG53

Dzieki

Napisano

Suport bedzie kompatybilny.Napęd też.Problemem może być rozstaw tylnych widełek.Dzisiejszy standard to 135mm i takie są piasty w kołach.Stara rama ma130 lub mniej.Przy ramie stalowej można ją tę 5 mm próbować rozgiąć

Napisano

Popatrz ogólnie na różnice w cenie w komponentach, może się okazać że dorzucisz parę groszy i będziesz miał Deore. Mówię tu głównie o przerzutkach i manetkach, korba jest już znacznie droższa a na kasetę nie ma co wywalać kasy.

Napisano

Skoro jest standardowa mufa BSA 68 to korba i suport będą pasować bez problemu . Rozumiem , że masz piastę tylną z bębenkiem pod 8s czyli kompatybilną z 9s. Zainwestuj tylko w lepszy łańcuch (Campagnolo C9 , Connex 90x, KMC X9) HG53 to słaby wybór i dość szybko zacznie zżerać zębatki.

Problemem może być rozstaw tylnych widełek.Dzisiejszy standard to 135mm i takie są piasty w kołach

W MTB standard 135 jest ponad 20 lat (sam jeszcze nie spotkałem typowej ramy MTB pod piastę 130) , a 15 letnia rama na pewno jest pod 135 , poza tym dla ramy   8s czy 9s nie ma znaczenia oba standardy przyjmie bez problemu.

Napisano

Czas do okulisty :laugh: Dobrze wiedzieć że tak długo ten standard się utrzymuje.Planuję ze starego górala zrobić 1x10 (9) czyli koło z kasetą.A byłem pewien że wolnobieg ma 130mm.Rozginanie widełek jakoś mi się nie uśmiechało.Ale padło słowo ''typowej'' Muszę zmierzyć

Napisano

Piasty pod wolnobieg występują zarówno 130 jak i 135 . W ramie typowo pod MTB będzie rozstaw 135 , ale jeśli jest to rama pseudoMTB to może być i 130 (dobór komponentów przy marketowych bajkach jest często przypadkowy).

Napisano

No wiec tak, rama jest na 135 wlasnie zmierzylem wiec chyba git :thumbsup:

a kola NOWE nie uzywane dostalem doslownie pol darmo bo za 300zl, (zabral tylko szybko zamykacze :verymad:)

Kola czarne 26" MAVIC set XM317 shimano xt piasta czarna na V brake :icon_cool: wiec chyba sie oplacalo... na 8,9 przezlozenie :teehee:

A co do zestawu wyzej nie moge zmienic lancucha musze kupic caly komplecik a cena bardzo, bardzo atrakcyjna wiec niema sensu kombinowac.

Bedzie to pierwszy rower ktory sam zloze, wiekszosc czasu bedzie spedzal na asfalcie wiec, alivio w zupelnosci bedzie spelniac moje oczekiwania.

Wasza opinia jest wazna dzieki wielkie za kazda pomoc I rade.

Za kazdym razem jak odwiedzam forum ucze sie czegos nowego, pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...