Skocz do zawartości

[wielkość ramy] Kross Evado 5.0 / Unibike Viper - 17'' czy 19'' ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo prosiłbym o poradę i pomoc w następującej kwestii:

mam 178 cm wzrostu oraz nogę o długości 81 cm i chcę nabyć rower crossowy a nie mogę dobrać rozmiaru ramy.

"Tabelkowo" wyliczyłem, że najlepsza dla mnie byłaby rama 18". I rzeczywiście - przymierzyłem się w sklepie do Authora Reflex i jest OK. Problem jednak w tym, że interesują mnie rowery crossowe innych marek, które produkowane są tylko w rozmiarówce 17" i 19".

W sklepach przymierzyłem się do rowerów  Unibike Viper i Krossa Evado 5.0 (każdy w rozmiarze 17'' i 19'') i  mam silne wrażenie, że w obu przypadkach rama 19" jest dla mnie za duża - brak swobodnego luzu w przekroku + wrażenie za długiej ramy (oczywiście sprawdzane było to "na sucho" w sklepie, bez specjalnego ustawiania wszystkich elementów regulacyjnych roweru pod siebie).

W efekcie nie mogę się zdecydować czy lepiej brać ramę mniejszą czy większą? A przy tym wszystkim  trochę wierzyć mi się nie chce, że przy moim wzroście kwalifikuję się na najmniejszą, dostępną ramę. Co więcej, w dwóch różnych sklepach, sprzedawcy w pierwszej chwili (przed mierzeniem) zdecydowanie uznali, że dla mnie to na pewno dobra będzie 19'', ale jak już siadłem na 17'' to tacy pewni już nie byli, i stwierdzili że "jak już siedzę na rowerze, to faktycznie ta 17'' nie wydaje się za mała". Jeden sprzedawca podsumował "że nie bałby się brać tej 19", drugi natomiast że lepsza 17".

Jestem więc w kropce.

Czy może ktoś o gabarytach zbliżonych do moich posiada Unibike Vipera (czy Crossfire'a) albo nowego Krossa Evado z ramą 17'' / 19'' i mógłby doradzić co się sprawdziło w praktyce?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeśli masz wrażenie że jest za duża to prawdopodobnie tak jest. Masz to nieszczęście że jesteś na granicy wymiarów. Bierz 17 bo zawsze możesz "wydłużyć" ramę mostkiem i sztycą z offsetem. Za dużej ramy nie zmniejszysz i będziesz miał wrażenie wielkiej kobyły szczególnie w ciaśniejszych skrętach. 

Edytowane przez HarveyDent