polerski Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Witam posiadam hamulce tarczowe z przodu 160mm z tylu również i chciałbym tylne tarcze wymienić na 180mm czy będą pasować ? Kola 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Aby zamontować 180 będziesz musiał zmienić adapter do zacisku , ale jaki jest sens montować większą do tyłu skoro to przednie koło jest odpowiedzialne za wyhamowanie i to właśnie w nim powinna znajdować się większa tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polerski Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 No to do przodu, czyli zaciski musze tez wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zacisk nie , tylko adapter zacisku pod tracze 180 i odpowiednie mocowanie (IS lub PM). Jakie masz hamulce i widelec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Adapter dajesz z PM na PM 180mm(jak masz zacisk hamulca montowany bezpośrednio do widelca), lub z IS na PM 180mm jak masz przez adapter. Wpisz na google adapter IS/PM lub adapter PM/PM to zobaczysz o co chodzi. No i tarcze 180mm do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 ale jaki jest sens montować większą do tyłu skoro to przednie koło jest odpowiedzialne za wyhamowanie i to właśnie w nim powinna znajdować się większa tarcza. W zależności od roweru i dociążenia tylnej osi. Np w rowerze trekingowym z ładunkiem, na tyle spoczywa wymierny udział w wypadkowej sile hamowania. Mnie akurat asymetria koli w oko @@polerski, Jak kupisz adaptery Shimano, to dokręcaj czujnie, bo dają śruby z plasteliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polerski Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Adapter mam do widelca zamontowany jutro dam zdj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zwykle sprawne hamulce spokojnie blokują tylne koło na tarczy 160 tak więc większej sensu pakowac nie ma. Poza tym wymiana klocków na sprawdzone często daje lepsze efekty niż zwiększenie średnicy tarczy o 2cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polerski Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Hamulce mam dobre, ale niedługo będę zjezdzal ze stromej góry ok 10km i nie wiem czy hamulce mi się nie spala bo będę musial na hamulcu większość drogi jechac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Na długi zjazd musisz mieć klocki metaliczne obowiązkowo, inne przestaną bardzo szybko hamować.I hamując dłuższy czas trzeba albo zrobić postój albo nie jechać po prostu cały czas na hamulcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.