Skocz do zawartości

[Sakwy] Czy na tym bagażniku zamontuję Crosso Dry Big?

JakubK

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam górala Authora 29 koło i hamulce tarczowe. Potrzebuję na szybko sakwy i bojąc się o problem z bagażnikiem kupiłem i zamontowałem Authorowski bagażnik ACR-50:

http://pl.author.eu/akcesoria/bagazniki/klasyczne/author-carrier-acr-50-alu-discbrakepro-ua15201220

Pytanie moje czy jutro kupując sakwy zmieszczą się one na bagażnik? Crosso podaje wymagania co do bagażnika:

* Minimalna odległość między dolnym, a górnym punktem montażowym bagażnika - 28,5 cm,
* Rozstaw haków - 21 cm zewnętrzny i 18 cm wewnętrzny.

Z drugim wymogiem nie powinno być problemu ale mierząc od górnej rurki do środka "oczka" w dolnej części konstrukcji (a zamontowałem go oczkiem w dół a nie w górę jak na zdjęciu Authora) jest ciut mniej niż wymagane 28.5cm. Czy jestem w d? ;-) Ma ktoś też bagażnik niecrosso i próbował zainstalować te sakwy i miał podobny problem?

post-188891-0-04786100-1470948921_thumb.jpg

Jeżeli faktycznie jest zagwozdka to myślałem czy tego haczyka nie zamontować nie w tym miejscu gdzie góra bagażnika przychodzi do tej "linijki" z dziurami tylko z dwie dziurki niżej (na zdjęciu Authora to lepiej widać). 

Nie mam niestety tylu śrub i nakładek w domu na eksperymenty a rano do roboty trzeba iść i poszukuję pewnych solucji na po pracy. Szkoda, że nie mam teraz jak zmierzyć sakw.

Według mnie nie powinno być problemu - jeśli sakwy wiszą na hakach prawidłowo to po prostu maksymalnie skróć tę gumę stabilizującą. Ale przy załadowanych sakwach ryzyko że się wypną jest raczej znikome. 

A jeśli faktycznie będzie brakowało paru centymetrów a bagażnik jak podejrzewam masz zamocowany na którymś z najwyższych "oczek" to można jak najbardziej zamocować sakwę do któregoś poniżej. Pytanie tylko czy jak przeniesiesz ten który masz w bagażniku nie będzie problemu z jego przykręceniem w tym punkcie. Wtedy trzeba by myśleć nad dodatkowych uchem - da się je dokupić z tego co wiem. 

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...