Andrzej_J Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Panie i Panowie, jestem nowym (od tygodnia) użytkownikiem szosy używanej na osprzęcie S 105. Po jakim czasie/przebiesgu Waszym zdaniem należy wimienić kasetę i łańcuch? Czy w tym samym czasie trzeba wymienić tryby przy korbie ( w slangu blaty?). Sprzedawca powiedział mi, że żywotność kasety i łańcuch jest niższa niż trybów przy korbie. Co sądzicie na ten temat? Czy można jeździć rowerem to totalnego zniszczenia kasety, czy należy ją wymienić w określonym momencie? Z góry dziękuję za sugestie doświadczonych koleżanek i kolegów. Pozdrawiam, Andrzej
gtb Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Wszystko wymieniasz w miarę zużycia i nie ma na to określonej ilości przebiegu , wszystko zależy od techniki jazdy (siłowa/kadencyjna) i jakości używanego łańcucha. Najszybciej zużywa się (wyciąga) łańcuch , potem kaseta a najwolniej zębatki na korbie. Kontrolując wyciągnięcie łańcucha wiesz kiedy go wymienić , aby kaseta przyjęła nowy , można też stosować na przemiennie 2-3 łańcuchy wymieniając co ok.500km co wydłuży żywotność napędu. Można też jeździć do całkowitego zajechania ale wówczas do wymiany wszystko na raz co jest dość kosztowne. Każdy sposób ma swoje wady i zalety , zwolenników i przeciwników a wybór konkretnego zależy od użytkownika.
Andrzej_J Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Dziękuję za informacje. Mam dość zużytą kasetę i łańcuch (zdaniem sprzedawcy). Wymienię w niedalekiej przyszłości. Jakie są objawy zużycia tylnej przerzutki wskazujące na konieczność wymiany napędu? Czy są waszym zdaniem jakieś trwalsze/lepsze nawet z tych droższych części, które nie wymagają częstej wymiany? Na jaki typ wymienić, aby służyło jak najdłużej? Rower, jak już pisałem jest na kompletnym osprzęcie S 105 - i sądzę, że czeka mnie pierwsza wymiana części. Pozdrawiam, Andrzek
alagor96 Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Przerzutka nie jest częścią eksploatacyjną, raczej rzadko wymienia się ją, jeżeli nie dostała jakiś ogromnych luzów, albo nie skrzywiła się przy upadku. W kwestii wymiany, najlepiej zainwestować w dobry łańcuch, albo dwa (dobre są connexy, może ktoś podrzuci konkretny model), kasetę możesz dać tańszą, bo ona i tak jest niszczona dopiero przez rozciągnięty łańcuch.
Miki74 Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Do wypowiedzi @alagor96 dodam że w przerzutce wymieni się kółeczka (jak się zrobią szpilki) jak się zużyją. Jeżeli jest problem z regulacją przerzutki to często pomaga wymiana linek (szlifowane) i pancerzy (często polecane shimano). No chyba że coś jest pokrzywione hak lub przerzutka. Warto kupić dobry łańcuch. Nie warto jeżeli nie zależy na wadze inwestować w kasetę - kaseta ma być niklowana.
chudzinki Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Jak to co? Trzeba się odpowiednio ubrać do wymiany .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.