Skocz do zawartości

[przerzutka przód/tył] kiedy wymieniać kasetę / łańcuch / blaty?

Andrzej_J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panie i Panowie,

jestem nowym (od tygodnia) użytkownikiem szosy używanej na osprzęcie S 105.

Po jakim czasie/przebiesgu Waszym zdaniem należy wimienić kasetę i łańcuch? Czy w tym samym czasie trzeba wymienić tryby przy korbie ( w slangu blaty?).

Sprzedawca powiedział mi, że żywotność kasety i łańcuch jest niższa niż trybów przy korbie.

Co sądzicie na ten temat?

Czy można jeździć rowerem to totalnego zniszczenia kasety, czy należy ją wymienić w określonym momencie?

Z góry dziękuję za sugestie doświadczonych koleżanek i kolegów.

Pozdrawiam,

Andrzej

Napisano

Wszystko wymieniasz w miarę zużycia i nie ma na to określonej ilości przebiegu , wszystko zależy od techniki jazdy (siłowa/kadencyjna) i jakości używanego łańcucha. Najszybciej zużywa się (wyciąga) łańcuch , potem kaseta a najwolniej zębatki na korbie. Kontrolując wyciągnięcie łańcucha wiesz kiedy go wymienić , aby kaseta przyjęła nowy , można też stosować na przemiennie 2-3 łańcuchy wymieniając co ok.500km co wydłuży żywotność napędu. Można też jeździć do całkowitego zajechania ale wówczas do wymiany wszystko na raz co jest dość kosztowne. Każdy sposób ma swoje wady i zalety , zwolenników i przeciwników a wybór konkretnego zależy od użytkownika.

Napisano

Dziękuję za informacje.

Mam dość zużytą kasetę i łańcuch (zdaniem sprzedawcy). Wymienię w niedalekiej przyszłości. Jakie są objawy zużycia tylnej przerzutki wskazujące na konieczność wymiany napędu?

Czy są waszym zdaniem jakieś trwalsze/lepsze nawet z tych droższych części, które nie wymagają częstej wymiany? Na jaki typ wymienić, aby służyło jak najdłużej?

Rower, jak już pisałem jest na kompletnym osprzęcie S 105 - i sądzę, że czeka mnie pierwsza wymiana części.

Pozdrawiam,

Andrzek

Napisano

Przerzutka nie jest częścią eksploatacyjną, raczej rzadko wymienia się ją, jeżeli nie dostała jakiś ogromnych luzów, albo nie skrzywiła się przy upadku. W kwestii wymiany, najlepiej zainwestować w dobry łańcuch, albo dwa (dobre są connexy, może ktoś podrzuci konkretny model), kasetę możesz dać tańszą, bo ona i tak jest niszczona dopiero przez rozciągnięty łańcuch.

Napisano

Do wypowiedzi @alagor96   dodam że w przerzutce wymieni się kółeczka (jak się zrobią szpilki) jak się zużyją. Jeżeli jest problem z regulacją przerzutki to często pomaga wymiana linek (szlifowane) i pancerzy (często polecane shimano). No chyba że coś jest pokrzywione hak lub przerzutka.

Warto kupić dobry łańcuch. Nie warto jeżeli nie zależy na wadze inwestować w kasetę - kaseta ma być niklowana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...