Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Cześć Zastanawia mnie jedno co to jest oraz od czego zależy. Podczas jazdy rowerem gdy przestajemy pedałować słychać taki terkot/dźwięk, w moim rowerze też coś takiego było ale teraz jest cichutko czyli gdy przestanę pedałować słyszę tylko opony. Kumpel kupił Meridę Big Nine i ten dźwięk jest dosyć wyraźny i głośny natomiast u mnie nie ma nic. Z obserwacji im droższy rower tym ten dźwiek jest głośniejszy i z dala słychać, ze ktoś jedzie na czymś porządnym. Może mi ktoś wytłumaczyć o co z tym biega?Pozdrawiam Michał
RainbowHunterPL Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Głównie chodzi o tu o ilość smaru wewnątrz bębenka Shimano kiedyś produkowało/produkuje ciche piasty Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 Czyli ogólnie się nie martwić i to w każdym rowerz przechodzi? Szczerze mówiąc mi się podoba ten terkot szczególnie mówię jak ktoś ma te droższe rowery to tam jest taki charakterystyczny. Da się ten smar uzupełnić?
piciu256 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Skoro kiedyś twój bębenek terkotał, a teraz nie- to jak dla mnie idealny czas na serwis ponieważ coś (pewnie woda) zepchnęło smar z łożyska na zapadki, a jak jest go tam za dużo to są strasznie ciche, a jak są ciche (wolno się zazębiają) to łatwo je uszkodzić, tak umarła moja piasta fh-rm30 (ale nie żałowałem straty )
Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 Czyli co polecasz mi zrobić i kupić? W serwisie roweru szczerze mówiąc jestem zielony, dziś nasmarowałem łańcuch Rower nie ma dużego przebiegu w dodatku ma niecałe 4 miesiące
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Tutaj masz poradnik jak to zrobić ale pamiętaj robisz to na własne ryzyko http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ Jeśli się na tym nie znasz/nie masz zdoloność do takich prac to lepiej oddaj do serwisu bo bardzo łatwo coś uszkodzić Rower nie ma dużego przebiegu w dodatku ma niecałe 4 miesiące Czyli prawdopodobnie ten typ tak ma...
Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 Tutaj masz poradnik jak to zrobić ale pamiętaj robisz to na własne ryzyko Serwis piasty z łożyskami kulkowymi i bębenka na przykładzie piasty Shimano FH-M580 - mtbikes.pl Jeśli się na tym nie znasz/nie masz zdoloność do takich prac to lepiej oddaj do serwisu bo bardzo łatwo coś uszkodzić Tylko, że u mnie chyba z takim serwisem jest gorzej niż jeśli bym sam to robił :/ Jak myślicie jest to konieczne i ile razy w roku to trzeba robić?
Marcin9 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Jak myślicie jest to konieczne i ile razy w roku to trzeba robić?Minimum raz w roku.
Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 inimum raz w roku. Ale jeśli tak szybko mi przestało terkotać to wina złego użycia czy słabego osprzętu? Rower wg. mnie więcej stoi niż jeździ choć jeśli był używany to w gorsza pogodę głównie. Da się coś zrobić żeby ten problem nie występował tak często? Na oko ile czasu mi to zajmie? Jutro podzwonię po serwisach czy w ogóle wiedza o co chodzi, a ile wg. was to powinno kosztować? Kurde właśnie w sumie nie pamiętam teraz sam czy mój terkotał czy też nie Wydaję mi się, że trochę tak ale cicho i szybko mu to przeszło. Dodam, że moja piasta to - Formula DC22 ze stopu. Chyba się przejdę raz do sklepu i wezmę na małą rundkę taki sam rower jak mam i porównam sobie te cykanie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 10 Sierpnia 2016 Nikt nie wspomniał o piaście z bębenkiem typu Ratchet. Tu możesz co nieco poczytać : http://www.forumrowerowe.org/topic/195520-piata-dt-swiss-350/ Także jak chcesz, żeby było głośno, to przemyśl zakup takowej.
Whit Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 Nikt nie wspomniał o piaście z bębenkiem typu Ratchet. Tu możesz co nieco poczytać : http://www.forumrowe...a-dt-swiss-350/ Także jak chcesz, żeby było głośno, to przemyśl zakup takowej. Chyba nie ma sensu wymienić piasty po to żeby inna cykała tym bardziej, że nie są to małe pieniądze a moja jest praktycznie nowa. Jutro się przejadę do sklepu i porównam jak chodzi nowy Trek. Reasumując to, że przestał cykać (tzn. cyka ale bardzo cicho i ja to w sumie słyszę tylko jak jadę sam lub podnoszę tylne koło i kręcę pedałami w garażu) to wina albo eksploatacji (choć tu teoretycznie powinna głośniej cykać a nie ciszej?) lub tego, że na zębatki dostało mi się trochę smaru (i mogło przeniknąć na bębenek?) lub tego, że gdy mnie nie było w domu mój ojciec był na przejażdżce rowerem i umył go wężem ogrodowym? Ewentualnie wszystko z tych rzeczy odbiło swoje piętno?
Ychu Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Ogólnie to nie wiem czy prosport oferuje serwis bębenków , podejrzewam że nie. Najbardziej druciarski pomysł jaki mi przychodzi do głowy to wd 40 , powinno wyplukac smar , z tym że cały a nie tylko z zapadek , ale potem można tam wpuścić trochę oleju. Osobiście tego nie testowałem , ale ludzie tak robią. Serwis bębenków nie jest mega skomplikowany , to bardzo podobna procedura do serwisu wolnobiegu , z tym że bębenek jest inaczej zabezpieczony od góry i to jedyna różnica. W moim forumowym "archiwum" masz fotki z serwisu wolnobiegu jak by co. Zrobił bym Ci to ale raczej nie będzie takiej potrzeby U mnie też bębenek się wyciszyl, szkoda bo lubiłem to cykanie , ale to mnie nie motywuje do jego serwisu [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Whit Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 le potem można tam wpuścić trochę oleju. Osobiście tego nie testowałem , ale ludzie tak robią. Serwis bębenków nie jest mega skomplikowany , to ba No właśnie oni Pewnie takich rzeczy nie robią ogólnie chyba bardziej się specjalizują w skuterach itd. Żeby to WD 40 wpuścić w bębenek muszę kasetę ściągać? Mogę spróbować tak jak mówisz Właśnie z kumplem wczoraj skręciliśmy Meride i dziś byliśmy w Gdyni na skwerze i trochę mi brakowało tego cykania bo u niego było to bardzo wyraźne a z drugiej strony pomaga to przy tym jak ludzie Ci idą ścieżką rowerową to słyszą, że coś jedzie. A u mnie to skapną się najwyżej przy ich wymijaniu jak usłyszą opony albo mnie zobaczą przed sobą już
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2016 No tak, chcesz żeby cykało, a ratchet bardziej grzechocze - jak stary grzechotnik
Ychu Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Muszę im zanieść koło do centrowania, to się zapytam o ten bębenek.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Edit Nie wiem czy dziś tam dotrę bo aktualnie pogoda nie zapowiada się ciekawie.
Whit Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Ja sam zadzwonię, powiedz mi o tym WD 40 jak się nim dostać do tego bębenka No tak, chcesz żeby cykało, a ratchet bardziej grzechocze - jak stary grzechotnik Kriss a jaki byłby koszt tej piasty mniej więcej?
piciu256 Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Cyka głośno, ale tylko jak się praktycznie wogóle nie da smaru do środka... A to żadnej piaście nie służy bo może ratchet zardzewieć i do tego się trochę szybciej zużywa. piasta taka kosztuje nowa 500zł więc raczej nie na twój budżet, wystarczy zrobić odpowiedni serwis i każda piasta będzie ładnie cykać Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Ychu Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Pewnie najlepiej było by zdjąć bębenek bo jedną stroną byś wpuszczał a drugą by wylatywało. Wystarczy tam napryskać do środka i powinno sobie wleźć , tylko bez demontażu bębenka pewnie może to też wpłynąć na piastę.
tobo Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Jak zalejesz jakimś rozcieńczalnikiem bębenek piasty to wypłuczesz smar z mechanizmu zapadkowego oraz z łożysk, co w przypadku takiej piasty oznacza jej zgon. (zniszczenie kulek, bieżni i konusa bębenka). Jeśli chcesz taką piastę "podgłośnić" to musisz zrobić serwis i usunąć obecny brud z mechanizmu zapadkowego i posmarować go smarem o mniejszej lepkości, ewentualnie dogąć/skrócić sprężynę napinającą zapadki. Ogólnie to nie wiem czy prosport oferuje serwis bębenków , podejrzewam że nie. Najbardziej druciarski pomysł jaki mi przychodzi do głowy to wd 40 , powinno wyplukac smar , z tym że cały a nie tylko z zapadek , ale potem można tam wpuścić trochę oleju. Osobiście tego nie testowałem , ale ludzie tak robią. Serwis bębenków nie jest mega skomplikowany , to bardzo podobna procedura do serwisu wolnobiegu , z tym że bębenek jest inaczej zabezpieczony od góry i to jedyna różnica. W moim forumowym "archiwum" masz fotki z serwisu wolnobiegu jak by co. Zrobił bym Ci to ale raczej nie będzie takiej potrzeby U mnie też bębenek się wyciszyl, szkoda bo lubiłem to cykanie , ale to mnie nie motywuje do jego serwisu [emoji14]Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Robiłeś serwis bębenka "kulkowego"? Olej nie nadaje się do smarowania bębenka takiego typu. Smar stały, dobrej jakości, inaczej bębenek zacznie "gruchać" a ostatecznie dosyć szybko zdechnie. Jak wlejesz do środka wd40 to jego reszta tam pozostanie i będzie rozcieńczać to czym zechcesz łożyska bębenka posmarować.
Whit Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 Jadę dziś do trójmiasta to zajadę do sklepu gdzie kupowałem i zobaczę jak mój rower nowy cyka oraz czy czyszczą bębenki Ale ogólnie rozumiem, że ten serwis nie jest konieczny? Bo tak jak pisałem rower ma 4 msc, mały przebieg, więc pewnie jakiś smar się przedostał do tego bębenka i nie cyka.
Ychu Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Robiłeś serwis bębenka "kulkowego"? Olej nie nadaje się do smarowania bębenka takiego typu. Smar stały, dobrej jakości, inaczej bębenek zacznie "gruchać" a ostatecznie dosyć szybko zdechnie. Jak wlejesz do środka wd40 to jego reszta tam pozostanie i będzie rozcieńczać to czym zechcesz łożyska bębenka posmarować. RJ raczej by głupot nie robił na YT. https://youtu.be/oaBQHCU9TDw?t=908
Ychu Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Dobra , jestem po wizycie w pro sporcie. Powiem tak , obsługa na sklepie jest ok , za to Panowie na warsztacie .... Zostawiłem rower bo nie chciało mi się iść z kołem. Dałem numer telefonu , mieli dzwonić jak będzie zrobione. Miałem dość czekania i zadzwoniłem , usłyszałem że "powietrza nie ma , napompuje i można odebrać rower". Pojechaliśmy po niego , rower stoi wystawiony z warsztatu , majster pokazuje kartkę i mówi " centrowanie 30 zł i dętka 14 zł" . Mnie ogarnęło wkur**enie i mówię mu "jak dętka? Przecież była dobra!" mówi "dętka miała dziurę" kłóciłem się z majstrem i potem mówi " może była stara i pękła " mówiłem , że dętka miała półtorej roku , ani razu nie łatana ani nic. W tym momencie majster wymiękł i mówi do drugiego " choć tu tłumacz bo Ty to robiłeś" Przychodzi drugi i coś tam gada że wymienił itd. Mówiłem mu , że dętka była dobra i za nią nie zapłacę. Potem jeszcze chwile się kłóciliśmy i drugi mówi "to policz połowę za dętkę i tyle". Nie zgodziłem się na to a w międzyczasie drugiego chyba wzięło poczucie winy , wziął drugą kartkę , napisał samo centrowanie i powiedział "to proszę iść". Na kartce było napisane "centrowanie koła " i cena 30 zł. Niby nie majątek , ale na stronie jest napisane 20 ...Wziąłem już ten rower i pojechałem. Coś dziwnie mi się jechało , na dziurach z przodu coś klepało. Piasta nie miała luzów , hamulec nie był wyregulowany ale to już nieważne bo jeszcze za to by sobie policzył. Opona nie ułożona w ogóle , chciałem ustawić hamulec , niby dobrze ale jak poruszam na boki w powietrzu to ociera. Wyciągam koło , właściwie chciałem , zakładam klucz i sam się obrócił " co jest kur**?". Koło miał tak dokręcone , że szło odkręcić palcami ... Ułożyłem oponę , wkładam koło , ustawiam hamulec i co ? Ociera kur** Czyli tak , skrzywili tarcze bo nie idzie ustawić idealnej odległości bez ocierania , przecięli dętkę i jeszcze chcieli mnie skasować za nową , koła nie przykręcili prawie wcale. Jedyna usługa serwisowa którą im zleciłem i więcej pewnie nie zlecę im nic ... Do tego jak zostawiałem rower mówię im "przednie koło". Majster stawia na stojak i kręci tylnym kołem patrząc między klocki no ja pier.... Jedyne co to mają duży wybór części , ale to jak zostałem potraktowany na serwisie mi się nie podoba. Akurat ja nie mam zamiaru płacić za ich błędy , jak lubią sponsorować klientom nowe dętki to spoko , ale gdyby ktoś nie miał gadanego tylko by wziął kartkę i poszedł zapłacić to już by był lżejszy o kolejne 14 zł ...
Whit Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Napisano 17 Sierpnia 2016 @@Ychu, Offtopując Akurat ja korzystałem z pro sportu (serwis) zostawiając dużo więcej w serwisie i byłem bardzo zadowolony.
arekpan15 Napisano 18 Sierpnia 2016 Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam wszystkich, nie chce zakladac nowego tematu dlatego podepne sie tutaj. Mam problem z bebenkiem, chodzi o piaste shimano alivio mianowicie podczas jazdy kiedy przestaje pedalowac slychac glosne pykniecie raz na obrot kola. Wiem ze to wina bebenka, jednak rozebralem go wyczyscilem ale ciagle jest jedno glosniejsze pykniecie. Oczywiscie zapadki dzialaja prawiflowo i ciagle je slychac. Bardzo prosze o sugestie naprawy bo zaraz oszaleje. Pozdrawiam
Kolmark Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 A nie masz czasem luźnej jednej szprychy, która sobie pstryka raz na obrót koła?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.