Skocz do zawartości

[Mostek] FSA OS-99

pez11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W takim razie skąd taka cena, bo wydaje mi się, że tak lekki mostek renomowanego producenta powinien kosztować "trochę" więcej?

Napisano

100mm długości to bardzo dużo. Mało osób na takich jeździ a jeszcze mniej takie kupuje. Zwłaszcza jeśli chodzi o nowe, rynek części używanych jest zalany przez mostki 80-120mm. 

Sklep woli sprzedać to po kosztach niż trzymać w magazynie w nieskończoność. 

Napisano

Aktualnie mam 90mm, czy różnica w pozycji będzie aż tak duża? Wydaje mi się, ze nawet wolę być nieco bardziej pochylonym? Długość mostka wpływa jakoś negatywnie na sztywność/prowadzenie, czy jest to tylko kwestia przyjęcia komfortowej pozycji?

Pozdrawiam

Napisano

Oczywiście że wpływa na zwrotność i prowadzenie roweru. O ile w szosie nie ma to większego znaczenia, o tyle w MTB raczej stosuje się krótkie mostki + szersza kiera. W grawitacyjnych to już wogóle mostki mają symboliczną długość.

Jak chcesz obniżyć pozycje to zawsze możesz pobawić się podkładkami i/lub odwrócić mostek.

Napisano

Twój xtc ma rurę sterową widelca OverDrive, 1.5 - 1 1/4 cala. Mostek z oferty pasował nie będzie (1 1/8 cala, typowe).

Masz mizerne raczej szanse na zmianę mostka. Obecnie takie rury sterowe ma też Canyon, w tej chwili w ich rowerach są "firmowe" mostki, wcześniej były Ritcheye. Może sprzedają coś w takim standardzie. 

Inna opcja to wymiana rury sterowej (np Activia polecana na forum), kupno innych sterów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...