Skocz do zawartości

[szosa] dobór rozmiary ramy i kilka pytań

dampaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. Póki co jeździłem na swoim crossie kands maestro. Niestety brakuje mi trochę prędkości, to fajny rower bo zrobiłem z niego trekking ale sama waga zapewne sprawia że średnia 32-33km/h przychodzi mi z trudem. Mam wiele asfaltowych dróg dlatego mam ochotę się pobawić na szosie.

Myślałem o dwóch wersjach albo o zakupie nowego tribana 500 lub 520 (to dopiero opcja po nowym roku ze względu na kasę) albo zakup jakiejś starszej używki jak motobecane, peugoet czy romet. Jest tego w miarę dużo ale mam problem z doborem ramy. Zanim gdzieś się przejdę i zobaczę chciałbym usłyszeć z doświadczeń jaka rama takiej kolarki jest dobra. Wg programów wychodzi mi nawet 60-61 co sprawia że krąg jest bardzo zawężony. A często spotykam w ogłoszeniach ludzi którzy jeździli na ramach 55cm mając np. 185cm wzrostu i mówią że jest ok. Jak to jest naprawdę? Patrząc około jak przeglądam ogłoszenia czy naprawdę potrzebuję takiej ogromnej ramy jak 60-61cm? Wiem że muszę się przejechać i ocenić ale jak to zwykle wygląda w przypadku takich starych ram?

Czekam na wasze doświadzczenie:)

Wyliczenia z programu w załączniku.

post-185807-0-29091700-1470768898_thumb.jpg

W tym problem mierzyłem dwa razy. Nie sam a z żoną i to z poziomicą itd. 

"W przypadku retro, sumujesz most oraz ramę horyzontalnie i porównujesz do wyników z kalk. (też sumy, bo proporcje długości most i rama są inne niż w obecnych czasach)"

Nie za bardzo to rozumiem możesz rozwinąć?

Generalnie biorąc pod uwagę przekrok i wzrost rama 56-58 będzie ok? Kiedyś się żadnych pomiarów nie robiło i się żyło a ja poprostu chcę określić mniej więcej jakie oferty mam przeglądać :)

Pozdrawiam.

Rowery szosowe sprzed kilkunastu i lepiej lat, mają stosunkowo długie ramy do krótkich mostów, dziś mostki są o kilkadziesiąt procent dłuższe, co sprawia że ramy są kilka procent krótsze, ale długość kokpitu wychodzi podobna/taka sama.

Generalnie biorąc pod uwagę przekrok i wzrost rama 56-58 będzie ok?

Będzie, z tym, że horyzontalnie powinny mieć około 565-580 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...