dampaz Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam, Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. Póki co jeździłem na swoim crossie kands maestro. Niestety brakuje mi trochę prędkości, to fajny rower bo zrobiłem z niego trekking ale sama waga zapewne sprawia że średnia 32-33km/h przychodzi mi z trudem. Mam wiele asfaltowych dróg dlatego mam ochotę się pobawić na szosie. Myślałem o dwóch wersjach albo o zakupie nowego tribana 500 lub 520 (to dopiero opcja po nowym roku ze względu na kasę) albo zakup jakiejś starszej używki jak motobecane, peugoet czy romet. Jest tego w miarę dużo ale mam problem z doborem ramy. Zanim gdzieś się przejdę i zobaczę chciałbym usłyszeć z doświadczeń jaka rama takiej kolarki jest dobra. Wg programów wychodzi mi nawet 60-61 co sprawia że krąg jest bardzo zawężony. A często spotykam w ogłoszeniach ludzi którzy jeździli na ramach 55cm mając np. 185cm wzrostu i mówią że jest ok. Jak to jest naprawdę? Patrząc około jak przeglądam ogłoszenia czy naprawdę potrzebuję takiej ogromnej ramy jak 60-61cm? Wiem że muszę się przejechać i ocenić ale jak to zwykle wygląda w przypadku takich starych ram? Czekam na wasze doświadzczenie:) Wyliczenia z programu w załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Musiales cos zle pomierzyc, te parametry nie sa dla osoby ze wzrostem 185cm. Np bb-sadddle, zeby miec tak wysoko ustawione siodlo, musialbys miec grubo ponad 190cm Rozgladaj sie za ramami 56, ewentualnie 58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Tułów, ramię, nogi do poprawki, najlepiej wszystko sprawdzić. Kalkulator działa bardzo dobrze. W przypadku retro, sumujesz most oraz ramę horyzontalnie i porównujesz do wyników z kalk. (też sumy, bo proporcje długości most i rama są inne niż w obecnych czasach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dampaz Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 W tym problem mierzyłem dwa razy. Nie sam a z żoną i to z poziomicą itd. "W przypadku retro, sumujesz most oraz ramę horyzontalnie i porównujesz do wyników z kalk. (też sumy, bo proporcje długości most i rama są inne niż w obecnych czasach)" Nie za bardzo to rozumiem możesz rozwinąć? Generalnie biorąc pod uwagę przekrok i wzrost rama 56-58 będzie ok? Kiedyś się żadnych pomiarów nie robiło i się żyło a ja poprostu chcę określić mniej więcej jakie oferty mam przeglądać Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Rowery szosowe sprzed kilkunastu i lepiej lat, mają stosunkowo długie ramy do krótkich mostów, dziś mostki są o kilkadziesiąt procent dłuższe, co sprawia że ramy są kilka procent krótsze, ale długość kokpitu wychodzi podobna/taka sama. Generalnie biorąc pod uwagę przekrok i wzrost rama 56-58 będzie ok? Będzie, z tym, że horyzontalnie powinny mieć około 565-580 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dampaz Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 O tym wymiarze to mówimy oczywiście o TOP TUBE czyli długości od osi podsiodłowej do osi suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Rozmiar ramy dotyczy podsiodłowej, od osi suportu do końca (oznaczany często ctt lub ct, czyli center to top). Top tube to jak na rysunku kalkulatora efektywna długość ramy, od osi do osi (ctc lub cc, center to center). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Top Tube, jak nazwa wskazuje to rura górna a nie podsiodłowa. Mierzona w poziomie od osi główki ramy do wirtualnej osi sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.