Vendeur Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam, kupiłem jakiś czas temu bidon termiczny Elite Iceberg - https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bidony-i-koszyki/bidony-rowerowe/p,bidon-termiczny-iceberg-2h-czarny-elite,239207.html Od niedawna zacząłem używać, wcześniej nie miałem okazji. Trudno mi ocenić jego termiczność, mam wrażenie, że jest podobna do bidonów z grubego tworzywa, na pewno lepsza od zwykłych, cienkich. Martwi mnie jednak, że z niego cieknie. W momencie ściskania go, aby nalać płyn do ust, następuje jakieś rozszczelnienie pomiędzy nakrętką a bidonem i powoli cieknie płyn. Zbiera się on najczęściej pomiędzy nakrętką a bidonem i przy kolejnym piciu wylewa na nas. Nie jest to dużo, ale jednak, do tego można się nieźle poplamić w przypadku jakiegoś soku. Aż trudno mi uwierzyć, aby firma ze sporą ofertą zrobiła taki bubel i to w tej cenie, ale wygląda mi to na wadę fabryczną i wymiana na inny egzemplarz chyba nic nie zmieni. Próbowałem już różnie zakręcać, raz słabiej, raz mocniej, ale za każdym razem efekt jest ten sam. Czy ktoś spotkał się z taką niedogodnością w bidonie tej firmie lub jakimkolwiek innym? Zamierzam go zwrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warthog Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Niestety większość bidonów, które przerabiałem ciekła, w szczególności te termiczne. Generalnie nie cieknie mi nigdy chyba tylko kubek termiczny Contigo Contigo Sheffield za to już tak. Gdzieś tam sobie jakimś cudem puszcza mimo bajeranckiego mechanizmu w nakrętce (którą nota bene już raz wymieniałem). Inna sprawa, że ciekną zazwyczaj napoje gazowane. Niegazowane znacznie rzadziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Mi ciekł bidon od authora. Teraz mam elite corsa i nie puszcza ani kropelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vendeur Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Tu cieknie wszystko, błąd konstrukcji. Sprawdzałem dziś w domu 2x z wodą z kranu. Po nalaniu do suchego bidonu wystarczy go ścisnąć tak jak przy piciu, aby usłyszeć syczenie / bąbelki, czy jakkolwiek to nazwać - wtedy właśnie płyn się przemieszcza pomiędzy nakrętką. Jak można zrobić taki bubel? Wystarczyło nieco sztywniejszą konstrukcję na górze zrobić albo bardziej miękką nakrętkę, aby się poddawała. To nie pierwszy mój bidon, do tej pory miałem zwykłe, tanie - ŻADEN nigdy nie przeciekał w ten sposób... No nic, w takim razie oddaję go, niech zwrócą pieniądze. Co ciekawe, nie mogę znaleźć innego bidonu termicznego, który miałby osłonięty ustnik. Może się porwę na coś takiego, wydaje się być bardzo ciekawe: http://www.mycontigo.com/en/devon-insulated?id=49 . Są dostępne w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.