Skocz do zawartości

[Cube Curve Pro] Zmiana opon na szosowe

piotr92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower crossowy Cube Curve Pro.
Chcę w nim zmienić opony na szosowe. Praktycznie jeżdżę po asfalcie, więc chciałbym poczuć się jak na szosówce :)
Nie wiem jaki wymiar opon mam kupić i jaki model.

Chciałbym oponę podobną do Schwalbe Kojak (całkowicie łysa, bez bieżnika), ale w mniejszej cenie.
Na feldze nie mam oznaczeń, wg. Cube to model SX24, mierzyłem suwmiarką jej szerokość i wyszło 23,8mm.

Poradzicie jaką oponę o jakim wymiarze kupić?

Napisano

Czy wy droga młodzieży jesteście w stanie podjąć najprostszą decyzję bez konsultacji z internetami ?? Masz tam nawet obrazki.

Ale ok....

1. Tak. Ale jak pomyślisz chwilę to drogą dedukcji to dojdziesz do wniosku że skoro na zewnątrz ma ~24 mm to wewnątrz ma......

2. Jak potrafisz zmierzyć bez ściągania to się obejdzie

Napisano

Wymiana opony i tak wymaga zdjęcia starej w celu założenia nowej ;) Ale jeśli szerokość zewn. felgi to ok. 24 mm można zakładać, że szerokośc wewn. to około 18 - 19 mm. Dla tego wymiaru lepiej nie montować opon węższych niż 25 mm.  Bieżnik ma większe znaczenie dla oporów toczenia niż szerokość opony. Żeby zachować trochę komfortu jazdy lepiej wybrać opony np o szerkości 32 mm z gładkim bieżnikiem:

Schwalbe Durano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...