piotr92 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam, posiadam rower crossowy Cube Curve Pro.Chcę w nim zmienić opony na szosowe. Praktycznie jeżdżę po asfalcie, więc chciałbym poczuć się jak na szosówce Nie wiem jaki wymiar opon mam kupić i jaki model.Chciałbym oponę podobną do Schwalbe Kojak (całkowicie łysa, bez bieżnika), ale w mniejszej cenie.Na feldze nie mam oznaczeń, wg. Cube to model SX24, mierzyłem suwmiarką jej szerokość i wyszło 23,8mm.Poradzicie jaką oponę o jakim wymiarze kupić?
HarveyDent Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Continental sport contact, Schwalbe big apple O rozmiarach masz tu http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Twoje obręcze to 28/29 cali
piotr92 Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Dzięki,czyli muszę zmierzyć wewnętrzną średnicę felgi?Bez zdjęcia opony się nie obejdzie?
HarveyDent Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Czy wy droga młodzieży jesteście w stanie podjąć najprostszą decyzję bez konsultacji z internetami ?? Masz tam nawet obrazki. Ale ok.... 1. Tak. Ale jak pomyślisz chwilę to drogą dedukcji to dojdziesz do wniosku że skoro na zewnątrz ma ~24 mm to wewnątrz ma...... 2. Jak potrafisz zmierzyć bez ściągania to się obejdzie
CentrumRowerowe Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Wymiana opony i tak wymaga zdjęcia starej w celu założenia nowej Ale jeśli szerokość zewn. felgi to ok. 24 mm można zakładać, że szerokośc wewn. to około 18 - 19 mm. Dla tego wymiaru lepiej nie montować opon węższych niż 25 mm. Bieżnik ma większe znaczenie dla oporów toczenia niż szerokość opony. Żeby zachować trochę komfortu jazdy lepiej wybrać opony np o szerkości 32 mm z gładkim bieżnikiem: Schwalbe Durano
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.