szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam . Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze amortyzatora. Moim aktualnym amortyzatorem jest Fox 32 F100 RLC, jestem z niego bardzo zadowolony, ale w zeszłym tygodniu podczas przeglądu serwisant zauważył, że są pęknięte dolne golenie. Powiedział mi, że najlepiej będzie kupić nowy amortyzator. Rower to streetowy MTB i fajnie aby amortyzator wytrzymał 180, manuale, skoki itp i do tego nie był strasznie ciężki, skok mi wystarczy 100mm. Od paru dni szukam jakiś amortyzatorów i bardzo mało pasuje do mojej ośki (9mm) i sterów (1 1/8 ,długość rury 18mm), koło 26 ". Czytałem parę tematów i szukałem na różnych stronach, ale większość polecanych amortyzatorów nie pasuje, najczęściej ośka przeszkadza w wyborze. Z amortyzatorów które by teoretycznie pasowały znalazłem takie: http://sklep.airbike.pl/widelce-amortyzowane/3437-amortyzator-rockshox-reba-rl-dual-air-tapered-26-16835.html http://allegro.pl/amortyzator-manitou-r7-mrd-carbon-26-i6379130890.html http://olx.pl/oferta/fox-32-float-rl-120mm-tapered-9mm-promocja-z-1099zl-CID767-ID83ezz.html#d771d797f7 http://olx.pl/oferta/fox-float-100mm-nie-marzocchi-suntour-CID767-IDgDdJr.html#a946d5fa63 Waszym zdaniem warto wybrać coś w tym stylu, czy może kombinować w wymienianie ośki z piastami i szukanie jakiś Rock shoxów Argyle, Marziocchi DJ1, Foxów, Suntourów Axonów, Epiconów itp ? Proszę was o pomoc, bo ja jestem zielony w tych tematach, a wy się znacie na tym i pewnie wiecie co będzie najrozsądniejszym wyborem w tej sytuacji . Na amortyzator nie chcę wydawać strasznie dużo, do 1500 zł, ale gdy będzie warto pomyślę nad lekkim przekroczeniem tej granicy. Może być amortyzator nowy albo używany. A może np. znacie jakiś sklep albo kogoś kto by miał na sprzedaż dolne golenie do mojego amortyzatora, bo górne golenie i reszta osprzętu są w bardzo dobrym stanie. Jak rozwiązać najlepiej tą sprawę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Kup coś do AM/Enduro obniżonego do 100mm, lub typowy wideł do DJ! Fox Float 32 czy Reba itp to są typowe amortyzatory XC!!!!!np:http://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/dirt-street/prod/manitou-circus-comp czy wyzszy model droższy o 100zł http://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/dirt-street/prod/manitou-circus-expertAle on jest na sztywną oś(20mm), fajnie by było jakbyś koło przednie lub piastę wymienił i po problemie. Ewentualnie Activie pytaj czy czegoś nie znajdzie na koło 26, to nawet może byc Durolux czy Aion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki za szybką odpowiedz . Całkiem spoko się wydaje ten Manitou Circus Expert, recenzje na stronie same pozytywne. O ile nikt nie zaproponuje nic innego całkiem poważnie się nad nim zastanowię . Ten Aion jest tylko na koła 27,5 " lub 29", a Durolux ma tylko skok od 140 mm w górę, więc raczej te dwa amorki odpadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Durolux'a i Aion obniżysz do 100mm, sam mam świeżo kupionego Aurona ustawionego na 120mm.Można nawet włożyć 27,5 wideł o ile z prostą sterówka znajdziesz, on może mieć taka samą długość jak twój obecny, trzeba by było zmierzyć.Jak masz od ośki do rury sterowej w okolicach 49-50cm, to to jest tyle ile obecne widelce 27,5 o skoku 100mm mają. I Durolux jest wciąż produkowany w wersji na koło 26, ale ciężki do dostania. Możesz też szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Mierzyłem odległość od ośki do tego miejsca jak się zaczyna rura sterowna w górnych goleniach i wyszło mi troszkę ponad 45 cm. Ten Durolux jest regulowany w przedziale 140mm do 180 mm, tylko ten Aion można obniżyć do 120 mm. A lepsze są te Suntoury od tych Manitou ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Te bez regulacji skoku obniżysz podkładkami do ile chcesz.Suntura będziesz mógł łatwiej ustawić pod siebie, ma sporo więcej regulacji, ale też raczej drożej wyjdzie. I jak masz obecnego długość 45cm, to nie warto z 27,5 kombinować, bo 4 cm to spora różnica już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Duroluxa można chyba nawet do 80mm obniżyć, ustawiasz 140mm, dodajesz pod nią jeszcze jakąś dorobioną albo zapożyczoną z innego amorka podkładkę i powinno wyjść to 100mm. Popytaj się activii najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Manitou ze 100mm skoku ma wysokość 47cm (od osi do główki ramy) jak nie chcesz się bawić w zmianę skoku to bierz Circus'a- na pewno cię nie zawiedzie Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Chyba się zdecyduję na tego Manitou, bo nie wiem czy ogarnę tego Duroluxa. Tylko mam niepewność, bo na stronie tego producenta piszę, że rura sterowna jest taka "1,5" - 1 1/8" tapered". O co chodzi z tym, że każdy z tych sterów jest dostępny, czy to jest jakiś dziwny wymiar czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Hmm, nie zauważyłem że tylko taper jest dostępny. Nie wejdzie Ci do ramy rzecz jasna, a inne są niedostępne, zapytaj czy nie mogą załatwić z prostą rura(czyli 1-1/8), ale podejrzewam że będzie problem i będziesz musiał szukać gdzie indziej lub wziąć ta tańszą wersję. Taper - podane 2 wymiary dół 1-1/8, góra 1-1/2 lub 1,5. Prosta rura 1 wymiar - zawsze to będzie 1-1/8, czasami podają jako 1,125(ale bardzo rzadko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5368644596 może udałoby się wytargować niższą cenę? Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Albo http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6370425599 I "zabawa" w dorabianie podkładek aby obniżyć skok. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Jest jeszcze jedna opcja z tym starszym Circusem. Gdy szukałem amora na olx, to widziałem w jednym ogłoszeniu, że koleś po zapłacie za amortyzator proponował, jakby komuś on nie pasował to koleś pisał, że jest możliwość wymiany rury sterownej na np. 1 1/8 w jakiejś profesjonalnej firmie. Koszt czegoś takiego to był chyba 250 zł, czyli z amortyzatorem 1550 + cena przesyłek, czyli około 1600 zł. To już chyba bardziej opłaca się zadzwonić, czy by jakiś rabat dali w tym na allegro amorze. Albo jeszcze ewentualnie spytam się jeszcze jutro mojego serwisanta, czy by mógł się pobawić w to podkładkowanie w tym linku za 800 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Activia rurę zmienia, ale to jest już trochę drogie jak policzysz wszystko do "kupy" wyjdzie ci Durolux którego obniżysz na 100mm, o ile znajdziesz pod 26 i prostą rurę, co też może nie być łatwe. Nie wiem czy ci taniej nie wyjdzie kupić ramy np Hornet i wrzucić Aion(skok 100mm, 120mm jaki sobie tylko wymyślisz) na przód... Tylko to już taki bardziej rower do 4x, AM niż skakanie po rampach jest(chodzi mi ze będzie rama większa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Aż tak nie będe kombinował z zmienianiem ramy, bo czym więcej się kombinuje, tym jest jeszcze gorzej, a poza tym lubie moją ramę i już jestem do niej przyzwyczajny. Popytam się jutro mojego serwisanta, czy ogarnie te podkładki. jak nie ogarnie, to kupie najwyżej tego droższego i będzie po problemie. A gdy się obniży podkładkami ten amortyzator, to on będzie jakoś gorzej działał, czy będzie pracował identycznie co ta wersja 100 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Tak na logikę to będzie trochę twardszy (bez powietrza) ponieważ sprężyna będzie trochę ugięta. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Nie wiem czy zmieniając skok sprężynowca żeby to miało sens nie należy dać krótszej sprężyny.(pytać się o to kogoś kto się zna w temacie)Wymiana sprężyny i tak się może okazać konieczna, bo musisz jej twardość dostosować do swojej wagi, inaczej albo nie będziesz wykorzystywał pełnego skoku, albo będzie dobijał non stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ale to jest amortyzator sprężynowo powietrzny. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Aaa dobra, Comp jest coil, a Expert już powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon230397 Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Jutro pogadam z tym serwisantem i zobaczę co on mi powie. Może spróbuje coś pohandlować z tym sklepem na allegro w ostateczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Dla wszystkich osób co u mnie kupują Aiony/Aurony oraz Duroluxy jestem w stanie załatwić ze sterówką prostą 1/1/8". Zaś każdy amortyzator idzie zmienić na każdy skok jaki jest potrzebny, np. ostatnio miałem klienta co kupił dla syna duroluxa ze skokiem 50mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 A ja zaproponuje X-Fusion http://www.bikershop.pl/Produkty/Amortyzator-X_Fusion-Velvet-RL-100mm/3798/184275#.V6m0QWBkiTc Pancerny i bardzo sztywny. W środku wszystko z metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Fajnie, tylko po co do DJ polecać wideł dedykowany do XC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Jasne, że do DJ są najlepsze dedykowane do DJ. Podrzuciłem tego x-fusion, bo jest tam sterówka 1i1/8 i oś 9mm, więc nic nie trzeba przerabiać. W tej cenie konstrukcje też ma jedną z solidniejszych. No i szymon był wcześniej zadowolony z Foxa 32 F100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 A ja zaproponuje X-Fusion Produkty - Amortyzator X-Fusion Velvet RL 100mm dostępny w Bikershop Online Pancerny i bardzo sztywny. Velvet nie jest pancerny i bardzo sztywny. Na pewno nie będzie dobrym wyborem do stylu jazdy preferowanego przez Autora tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 OK. Wycofuje swojego kandydata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.