kadbra Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Rok temu kupiłem rower Unibike Zethos 2015 z amortyzatorem SR SUNTOUR NCX-D LITE. Mam pytanie odnośnie działania amortyzatora. Po zablokowaniu amortyzatora, gdy przejadę pewien dystans i go odblokowuję zauważam, że amortyzator jest "obniżony". Czy jest to prawidłowe zachowanie amortyzatora? Cytuj
ACTIVIA Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Musisz napisać konkretnie czy on jest obniżony już przy blokadzie po dłuższej jeździe? czy też obniża się po odblokowaniu?, bo jak te drugie to wtedy normalne bo odblokowując wtedy działa amortyzacja Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez ACTIVIA Cytuj
kadbra Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Sytuacja jest następująca: Przed jazdą blokuję amortyzator (stan początkowy), wsiadam na rower i jadę przez dłuższy czas, zsiadam z roweru, odblokowuję amortyzator, amortyzator wraca do stanu początkowego tzn wydłuża się o ok np 2cm. Mam nadzieję, że wyjaśniłem. Zwróciłem na to uwagę ponieważ jeżdżąc po w miarę równych drogach blokowałem go i po skończonej jeździe nie odblokowywałem, aż któregoś razu odblokowałem i zauważyłem, że był obniżony. Cytuj
ACTIVIA Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Żadna blokada nie działa na sztywno. Zawsze jest lekkie ugięcie - zazwyczaj ok 1cm Cytuj
kadbra Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Dzięki za wyjaśnienie, czyli po każdej jeździe należy odblokowywać amortyzator. Cytuj
ACTIVIA Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Blokada służy tylko do jazdy na prostej drodze, zaś blokada w terenie, (las. itp) może ci spowodować uszkodzenie kartridża. Blokada w kartridżu to nie jest to samo co sztywny widelec Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi