whitePaper Napisano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Witajcie, potrzebuje waszej porady. Otóż, mam rower cube attention 17' z hamulcami tarczowymi, koła 26x1,95 (55 - 559), zakupiłem przedwczoraj błotniki simpla gp sdr, kiedy wyszedłem po deszczu na przejażdżkę, zeby je wy-testować, po przejechaniu kilku kałuż, okazało się, że chlapią i to mocno! na buty. to już sobie wyobrażam jak będzie kiedy będe jechał po mokrej nawierzchni i w deszczu. Zacząłem szukać info, i stwierdziłem, że muszę je oddać z powrotem i znaleźć coś skuteczniejszego. Zależy mi, żeby były odpinane, no i skuteczne, i jakby się dało to nie jakoś drogo. Co polecacie ? Myślałem jeszcze żeby zakupić do tych co mam dodatkowo chlapacze, co myślicie ? na wszelki wypadek dorzucę zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Błotnik w MTB ssie Nie ma skutecznych błotników do MTB. Tym masz się babrać w wodzie i błocie a na asfalt są treki/crossy, szosówki i mieszczuchy. Do tych rowerów możesz kupić błotniki które schodzą odpowiednio nisko i "biegną" blisko opony. Wtedy to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterMike Napisano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 SKS Blumels do MTB założyć da rade ale trzeba pamiętać że to są pełne błotniki. Do tego chlapacz na przód a'la Brooks i stopy masz suche i tyłek też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pin54 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 SKS Blumels do MTB założyć da rade ale trzeba pamiętać że to są pełne błotniki. I co w związku z tym? (pytam poważnie, bo chcę zamontować) Co mi daje system SecuClip? Chodzi mi konkretnie o błotniki ATB 60. Co on ma ratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterMike Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Niektórzy nie tolerują błotników pełnych bo wg nich cierpi na tym estetyka roweru (który nie wygląda już pro). Przedni błotnik wyposażony w mocowanie umożliwiające samoczynne odpinanie się przy upadku - SecuClip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pin54 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ale błotnik nie wypina się całkowicie. SecuClip trzyma tylko stabilizatory boczne, na górze błotnik zamocowany jest na stałe. SecuClip na stabilizatorach wystarcza? Nigdy nie miałem błotników w rowerze więc i upadku z błotnikami nie zaliczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulus Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Cześć. Piszę tutaj aby nie zakładać kolejnego takiego samego tematu. Posiadam rower typu cross, jeżdżę głownie po ścieżkach rowerowych, niestety nie dostałem fabrycznie błotników, rower służy mi jedynie na dojazdy do szkoły, czasem spacerowo na jakiś wypad. Czy najtańsze błotniki po 20zł z allegro się do czegoś nadają? Właściwie ich funkcja wydaje mi się prosta, więc jestem skłonny kupić takie, w ulewy ani po błocie nie jeżdżę, jedynie są mi potrzebne, gdy jest mokro na drodze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yassey Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 @kubulus ważne, żeby nie były mocowane tylko w 1 punkcie (jedynie do widelca/sztycy), bo najtańsze wynalazki z allegro mogą być cienki i zrobione z syfnego plastiku i na nierównościach dość mocno się kiwać,albo po prostu być już wykrzywione przez brak kontroli produkcji, albo częściej transport i przechowywanie. Jak to wpłynie na ochrone przed wodą tłumaczyć pewnie nie trzeba, a i ryzyko ich uszkodzenia, czy nawet wywrotki jak się gdzieś zaplątają klekocząc na wszystkie strony jest większe. Jak chcesz być jak najlepiej chroniony przed wodą, to konieczny jest też chlapacz jak już tu wspomniano. Miałem pełne sksy, co prawda na kołach 26", bez chlapacza buty i łydki do połowy masz mokre po zaliczeniu kałuży z większym rozpędem. Możesz też pomyśleć o jakiś ochraniaczach na buty, od biedy najtańsza opcja to jakieś worki foliowe, które wyrzucisz jak dojedziesz na miejsce. Niestety rowerowa stylówa, a bycie suchym po deszczu nie idą w parze, a wrecz przeciwnie :-). Zwróć też uwagę na szerokość samych błotników, jeśli nie będa szersze od opon to też będzie bardziej pryskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CentrumRowerowe Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 @whitePaper niestety tanich dobrze chroniących i demontowalnych błotników do MTB nie ma Spod opon z dużym bieżnikiem zawsze mocno pryska i najwięcej by pomogły SKS Bluemels mocowane na stałe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitePaper Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Dziękuję wszystkim za cenne porady, właśnie biorę pod uwagę sksy, wydaja mi sie sensowne, zastanawiam się nad modelem które są szybko odpinane, między velo 55 cross, a velo 65 mountain, moje opony mają niby 55 mm ale mierzylem i wychodzi 50 mm, co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.