Skocz do zawartości

[Rio 2016] Kolarstwo na igrzyskach

Fawlty

Rekomendowane odpowiedzi

Ani razu jak na nią patrzyłem, nie widziałem zmęczenia. Chyba robili inspekcję ram tuz przed startem, przynajmniej mam nadzieję.

Wie ktoś gdzie można obejrzeć chłopaków dziś, bo chyba na TVP nie ma transmisji, jak nie ma naszych ?

Istnieje szansa że na tvp.sport.pl wieczorem będzie pełna transmisja. Ja wczoraj koło 21 oglądałem cały wyścig kobiet.

Wie ktoś gdzie można obejrzeć chłopaków dziś, bo chyba na TVP nie ma transmisji, jak nie ma naszych ?

http://sport.tvp.pl/rio/25851771/program

Tam są transmisje na żywo wszystkich dyscyplin. Od 17:25 jest transmisja. Później można też oglądnąć powtórkę w tym samym miejscu. Można oglądnąć powtórkę z wczoraj, trzeba tylko wybrać wczorajszy dzień i godzinę koło 17:30 i tam jest transmisja.

To był ciekawy pojedynek technologii, ale chyba pokazał, ze najbardziej liczy się dopasowanie do zawodnika, w końcu 27.5 złoto, 29 srebro, czyli raczej wyrównana walka. 

Najbardziej liczy się to co ma się w nogach i dyspozycja dnia. Cała reszta co pokazał wyścig to durna marketingowa nic nie warta paplanina. Da się być w ścisłej czołówce na średnim kole, da się jechać bez myk myka i da się jechać bez tylnego zawieszenia. Szwedka wygrała by zapewne i na Krossie i na Orbei Kanadyjki.

Dla Krossa to sukces ale jak by nie patrzeć powinni wprowadzić do oferty fulla xc. 

@@beskid, Oczywiście, ze najbardziej liczy się zawodnik, ale ciekawa rzeczą jest też sprzęt, bo np. na rowerze sprzed 15 lat nie miałaby większych szans na nawiązanie walki. Dla mnie po prostu fajnie jest obserwować jak na jednej trasie xc radzą sobie technologie z dwóch krańców obecnej oferty. 

Po dwukrotnym obejrzeniu tego wyścigu jeszcze dziwniej wygląda odjazd Szwedki. Jedynym legalnym wytłumaczeniem jest to że Majka zupełnie siadła psychicznie i fizycznie w momencie ataku. Rower (bez wspomagania), jedynie z damperem - nie daje takiego kopa i przewagi nad kobylastym twentyninerem HT.

To wyglądało podobnie do tego w pewnym momencie:

Mnie zaczęła zastanawiać końcówka. Widzieliście 50 metrów przed metą Rissveds (pomijam jaj brak zmęczenia po wyścigu), wyglądała jakby była przygotowana na te złoto, cieszyła się jak co najwyżej z brązowego medalu, czego nie można powiedzieć o Majce. Albo wiedziała, że wygrała przez doping i przed metą resztki sumienia zaczęły działać nie okazując radości, albo sumienia nie ma w ogóle i podświadomość wygenerowała jeden (jak zauważyłem) gest zwycięstwa, taki lichy. To są już wnioski dość daleko idące, ale biorąc pod uwagę całość wyścigu, raczej na miejscu. Jak ktoś zna Maję, to niech jej napisze żeby rozdmuchali sprawę, jak ramy nie były dokładnie sprawdzane, nawet teraz jak już po ptokach.

Powiem tak, że brak słów na zarzut o dopingu u Szwedki. Powiem nawet więcej, że kogoś tutaj pogięło i to tak konkretnie. Przy ostatnim przejeżdzie przez bufet widzę uśmiechniętą i uradowaną dziewczynę. Z faktu, że nie skakała z radości wyciągać takie wnioski?? Pięknie, naprawdę pięknie :thumbsup:

GTZaskar1991

Zapominasz że Jenny Rissveds jest Szwedką. Ludzie północnej europy okazują inaczej swoje odczucia, są bardziej stonowani.

Rower Jenny wyraźnie sobie lepiej radził na trudne technicznych zjazdach. Rozegrała to lepiej i lepiej rozdysponowała siły.

Maja wiedziała że nie da rady zawalczyć o złoto, stąd ta radość z srebra, gdyby wyścig potrwał dłużej może przegrała by i srebro.

Jolanda Neff przeszarżowała i spadła na 6 nie licząc się w walce o medal, a szło jej całkiem dobrze.

Najbardziej liczy się to co ma się w nogach i dyspozycja dnia. Cała reszta co pokazał wyścig to durna marketingowa nic nie warta paplanina. Da się być w ścisłej czołówce na średnim kole, da się jechać bez myk myka i da się jechać bez tylnego zawieszenia. Szwedka wygrała by zapewne i na Krossie i na Orbei Kanadyjki.

Dla Krossa to sukces ale jak by nie patrzeć powinni wprowadzić do oferty fulla xc. 

Przygotowanie, dyspozycja i nastawienie psychiczne to kluczowe sprawy. Czy Szwedka wygrałaby na Krossie, tego się nie dowiemy, ale przypuszczam, że niekoniecznie. Ona musi się bardzo dobrze czuć na swoim fullu 27.5. Parametr dopasowania i czucia roweru jest bardzo ważny. 

Walczył jak lew. Niestety techniki mu pewnie zabrakło, aby ustrzec się defektów.

Akurat technikę to Sagan ma ;) Zabrakło mu obycia z wyścigami XC :)

A tym co piszą o "wspomagaczach" u Rissveds polecałbym trochę bardziej zainteresować się XC i zobaczyć jakie miała wyniki w tym sezonie, zeszłym i jeszcze poprzednim ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...