Skocz do zawartości

[stery] Ciągłe trzaski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w moim ostatnio kupionym używanym krossie (garaż) ciągle trzeszczy ze sterów. Jak wszystko wyczyszczę i na smaruje przez chwilę cisza, po paru km trzeszczenie wraca.

I tak myślę, czy nie brakuje mi jakieś jednej uszczelki w dolnej części. Niżej zdjęcia części jakie są

6ff6988605c7e0bff60671156e3d05b6.jpg

Dół

64e054c09f781e5d4ec8e638c287345e.jpg

Jak widać w dolnej części jest tylko miska, łożysko, kolejna miska, zabezpieczenie i wkładam widelec. Nie za mało jakieś uszczelki? Bo jak wszystko złożę widoczna jest szpara

bafebb900e0ec6e3a76107172068dc66.jpg

Moto

Napisano

Wszystko tak uwalone smarem że nic nie widać.

Chyba wiem co to za stery, więc schemat jest taki:

1. Bieżnia nabita na rurę sterową widelca

2. Miska w ramie na dole i górze

3. W miski wkładasz wianki i pierścienie które je blokują

4. Wkładasz widelec

5. Od góry wkładasz bieżnię

6. Nakrywasz całość kapą 

Po co zdejmujesz bieżnię z widelca tak swoją drogą? Na pewno jest od tych sterów?

Napisano

Z widelca nie zdejmowałem bieżni, więc nie mam jej? :-D To co jest na zdjęciu tylko zdemontowałem, to co było pod zabezpieczeniem, na widelcu nic nie było :-/ (chyba bo już zgłupiałem)

Moto

Napisano

To co jest na fotce nad którą jest opis "dół" i znajduje się po lewej stronie, powinno być nabite na rurę sterową.

Moja propozycja jest taka abyś zrobił zdjęcie wszystkich elementów które wkładasz, zaczynając od dołu ( oczywiście misek z ramy nie wybijaj). Czyli ułóż w kolejności i zrób fotkę.

Trochę mnie zastanawia ta dolna bieżnia, jeżeli nie jest rozcinana ( a jak widać nie jest) to na rurę dosłownie się ją nabija a żeby wyciągnąć trzeba naprawdę się nasiłować, Ty jakimś cudem sobie ją zdejmujesz 

Ogólnie coś mi się nie podoba z tymi sterami, obejrzyj jeszcze raz widelec czy nie ma tam bieżni.

A tylko trzeszczą czy pojawia się też luz?

Napisano

Zdjęcie dół. Tą miskę zakładam razem z wiankiem i na to zabezpieczenie i wtedy widelec.

Jak będę miał więcej czasu to jeszcze raz rozbiorę i porobię zdjęcia.

Co do luzu to nie ma jak lekko dokręcę kapsel

Moto

Napisano

No to to powinno być wsadzone na stałe na widelec

Ewentualnie bieżnie są już wyjechane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...