Skocz do zawartości

[oświetlenie] Kierunkowskazy bezprzewodowe

EnJoy89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niegłupi pomysł, zwiększający moim zdaniem bezpieczeństwo na drodze. Pytanie tylko jak działa ten pilot i czy da się go umocować wygodnie na kierownicy - ze zdjęć wygląda raczej tandetnie.

Napisano

Dzięki za linki. Ja z kolei znalazłem filmik producenta:

https://www.youtube.com/watch?v=9t60-_tkz2s

Wygląda to całkiem dobrze, moim zdaniem jest jednak jeden, bardzo istotny minus. Światło miga na czerwono jak włączysz kierunkowskaz a ta pomarańczowa lampka jest właściwie niewidoczna. Z tego powodu jadący za Tobą kierowca może się w ogóle nie zorientować, że chcesz skręcić.

Napisano

kamera nie oddaje prawdziwych kolorów

Ok, ale nie chodzi mi o kolory. Żeby to było bardziej, powiedzmy czytelne dla kierowców, pomarańczowe diody powinny mrugać / pulsować. Nie zawadziło by też jakby było ich więcej. Pomysł dobry, ale wykonanie mogłoby być lepsze. Może jednak jakiś inny producent ma w swojej ofercie takie światełko?

Napisano

Ale Ja to kupię na przyszły sezon. na moje to spełnia swoje zadanie :D

A na moje kompletnie nie spełnia swojego zadania. Wszyscy kierowcy samochodów są przyzwyczajeni, że rowerzyści powinni wyciągać ręce jak zamierzają skręcać, a nie włączać kierunkowskazy. Myślisz, że ktoś jadący 300m z Tobą będzie widział to małe migające światełko? Nawet jeśli zauważy to po prostu pomyśli, że jest to zwykłe migające światełko a nie kierunkowskaz. Prawidłowo wyciągniętą rękę widać z daleka i kierowca od razu wie, że będziesz skręcał, a to?

Nawet jeśli część kierowców domyśli się o co chodzi, to nadal zostaje spora część, która się na bank nie domyśli i co wtedy? Chcesz leżeć w szpitalu?

Daj sobie spokój z tym g... jeśli nie chcesz mieć problemów.

Napisano

Tylko że wszyscy kierowcy są przyzwyczajeni do tego że rowerzysta sygnalizuje skręt ręką,więc taki gadżet za 100 będzie następnym migającym światełkiem.Dla mnie bez sensu

Napisano

kierowcy są przyzwyczajeni do tego że rowerzysta sygnalizuje skręt ręką
Okej. Ale gdzie napisałem że nie będę sygnalizować ręką :P? Chodziło mi bardziej  dodatek a nie wyeliminowanie sygnalizowania skrętu ręką :)
Napisano

@@EnJoy89, "Laserowe linie" nie spełniają swojej roli, bo są zbyt trudno zauważalne. Zatem to zbędny balast finansowy, który nie daje nic. Co do samych kierunkowskazów - jeżeli będziesz na nich polegał, to mogą ci przynieść więcej problemów niż korzyści.

Napisano

Dzięki za linki. Ja z kolei znalazłem filmik producenta:

https://www.youtube.com/watch?v=9t60-_tkz2s

Wygląda to całkiem dobrze, moim zdaniem jest jednak jeden, bardzo istotny minus. Światło miga na czerwono jak włączysz kierunkowskaz a ta pomarańczowa lampka jest właściwie niewidoczna. Z tego powodu jadący za Tobą kierowca może się w ogóle nie zorientować, że chcesz skręcić.

A na moje kompletnie nie spełnia swojego zadania. Wszyscy kierowcy samochodów są przyzwyczajeni, że rowerzyści powinni wyciągać ręce jak zamierzają skręcać, a nie włączać kierunkowskazy. Myślisz, że ktoś jadący 300m z Tobą będzie widział to małe migające światełko? Nawet jeśli zauważy to po prostu pomyśli, że jest to zwykłe migające światełko a nie kierunkowskaz. Prawidłowo wyciągniętą rękę widać z daleka i kierowca od razu wie, że będziesz skręcał, a to?

Nawet jeśli część kierowców domyśli się o co chodzi, to nadal zostaje spora część, która się na bank nie domyśli i co wtedy? Chcesz leżeć w szpitalu?

Daj sobie spokój z tym g... jeśli nie chcesz mieć problemów.

@@EnJoy89, "Laserowe linie" nie spełniają swojej roli, bo są zbyt trudno zauważalne. Zatem to zbędny balast finansowy, który nie daje nic. Co do samych kierunkowskazów - jeżeli będziesz na nich polegał, to mogą ci przynieść więcej problemów niż korzyści.

Z 8 lat temu mało nie rozjechałem jakiegoś idioty, który mając włączony swój wspaniały migacz wjechał mi z pobocza wprost przed maskę. Koleś w ciężkim szoku "bo przecież miał kierunkowskaz włączony", a ja myślałem, że mu tą lampkę wsadzę tam gdzie nikt nie zagląda.

Biję się w pierś, nie spodziewałem się, po prostu tego nie widziałem, ze względu na wymiary i czytelność nie miałem prawa widzieć KIERUNKOWSKAZU z kilkudziesięciu/kilkunastu metrów.

Z własnego doświadczenia przestrzegam, że jest to cholernie niebezpieczne.

Napisano

W samochodzie też niebieskie diodki w spryskiwacze i nakładkę na tłumik założyłeś?

No bez przesady :D Ale poczytajcie co napisałem wyżej bo co do niektórych to nie dociera że i tak czy siak będę sygnalizował ręką skręt ;)

Napisano

tak czy siak będę sygnalizował ręką skręt ;)

Ockham się w grobie przewraca :D Skoro i tak będziesz wystawiał rękę, po co jakaś mrugająca chińszczyzna?

Napisano

Następne będą świecące nakładki na szprychy czy syrena policyjna? ;)

Pamiętaj żeby włącznik prawego kierunkowskazu założyć z lewej strony a lewego z prawej ;).

takich śmieszków jak wy bym już dawno z forum wywalił. Bo to co piszecie jest żałosne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...