Skocz do zawartości

[piasta] czym smarować ratchet w piastach DT

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem używaną piastę z ratchetem. Umyłem bo smar był zanieczyszczony lekko. Wiem, że jest specjalny smar do ratcheta, ale kupowanie całego opakowania póki co wydaje mi się średnim pomysłem. Mam sporą kolekcje smarów i myślę czy coś nie podpasuje. Motorex na pewno za gęsty, tam samo oleje, ew. rozważam red rum z rock shoxa lub web grease rock & roll. Macie jakieś sprawdzone zamienniki?

Napisano

Coś nie za gęstego i ze stałym wypełniaczem do dużych nacisków. Wymieszałbym osobiście wapniowy NLGI1 z mikroproszkiem dwusiarczku molibdenu i zobaczył jak się sprawdzi :) w sensie długowiecznego życia ratcheta.

Jako tania alternatywa powinien zadziałać łatwo dostępny grafitowy.

Napisano

"mikroproszkiem dwusiarczku molibdenu"

chyba mi się skończył;). Tak serio to nie wiem co to jest:)

Czytałem, że ludzie smarują to smarami do amorów typu slick honey. Smar nie moze być lepki a musi być śliski. Chodzi o to by pierścienie ratchet się nie sklejały Mam Rock&Roll Super Slick i on taki właśnie jest - bardzo śliski ale jednocześnie nie klei. Po wymyciu izopropanolem wszystkiego dałem bardo cienka warstwę na powierzchnię pierścieni i niewiele większą ilość na boczne "zęby". Nie wiem czy tak jest dobrze. Przy najbliższej okazji zamówię smar DT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...