FlyFix Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 Hej, planuje zmontować bagażnik dachowy do niemal nowego samochodu. Zdecydowałem się na bagażnik dachowy przedewszystkim ze względu na to że planuje wozić rower na dachu koło 2 razy w tygodniu i jakoś średnio widzi mi się ciągłe montowanie i demontowanie platformy. Nieraz lubie sobie gdzieś po pracy podjechać.Bagażnik na dachu mogę wozić non stop pomijając zwiększone zużycie paliwa i szumy, dodatkowo mogę zamontować boxa. W środku nie chce wozić roweru, pakowanie do sedana jest utrudnione a dodatkowo szkoda mi brudzić i rysować samochód. Koniec końców zdecydowałem się na bagaznika dachowy Teraz mam pytanie, jak zabezpieczacie dach przed wgnieceniami i rysami od łap bagażnika. Boje się że wożąc bagażnik przez cały roku : rowery,narty jak zdecyduje się go zdjąć po roku czy 2 zostaną odciski na lakierze. Może kupująć dobry bagażnik się mylę ? Myślałem o klejeniu jakieś foli pod łapy itp. Dodatkowo, czy zdarzało wam się mieć problem z przeciekającymi uszczelkami podczas deszczu po montażu łap, znajomy ma z tym problem,coprawda ma stary bagażnik i samochoód ale nie wiem czy to w każdej opcji nie występuje.
grande1970 Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 Foli nie klej bo guma na łapach jest po to aby bagażnik się nie przesunął.
schwinn0 Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 Jesli bagaznik ma byc zamontowany prawie caly rok to co chcesz tam chronic? Pod gume na lapach nic sie nie dostanie aby rysowac lakier Zabezpiecz dobrze lakier na aucie i nie bedziesz mial zadnych klopotow
Baikal Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 możesz też ogarnąć temat oklejenia - fajnie wygląda a i błoto kamyczki nie będą spadały na dach, a co do miejsc na uchwyty po paru latach i tak będą ślady nawet jak nie będziesz korzystał, zmiany pogody ciepło zimno a to plastik tylko. No i oczywiście na hak bym namawiał , montaż chwilę trwa, są odchylane które pozwalają do kufra zajrzeć, no i nie zaczepisz rowerem wjeżdżając do galerii a i boxy też są na bagażniki montowane na haku
Maciek226 Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 jeżeli chcesz na stałe używać dachowego , polecam okleić dach folią bezbarwną , za profesionalne oklejenie zapłacisz może i sporo ale mas wtedy całkowicie zabezpieczony dach przed kamyczkami itp
FlyFix Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Napisano 5 Sierpnia 2016 Wsumie te droższe szybko sie montuje :?https://youtu.be/OnkbbpBGj8U?t=22sZnajomi mają jakąś z decathlonu to to jest z 15 minut roboty żeby porządnie zrobić - aż się odechciewa to robić. Może faktycznie się na coś takiego zdecyduje bo bagażnik dachowy jednak szpeci auto. https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-samochodowe/bagazniki/p,bagaznik-samochodowy-na-hak-como-4-peruzzo,569714.html?skad=googlepla&gclid=CJWIsPqTq84CFQPgGwoduqANZQ Zakup wsumie na lata więc chyba warto dopłacić. Pytanie jak taka platforma znosi częsty montaż i demontaż. A co do boxów na hak to mają ceny z kosmosu conajmniej 2500 to kosztuje.
Root Admin Mieciu Napisano 5 Sierpnia 2016 Root Admin Napisano 5 Sierpnia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.