luzaczek82 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam.Zastanawiam się który z tych rowerów krossowych wybrać. 1http://www.kross.pl/pl/2016/cross/evado-5-0 2http://www.rowerymerida.pl/produkt1069/crossway-300-rower-merida.html Wiem że kross jest na lepszym osprzęcie ale merida ładniejsza.Pomoże ktoś podjąć decyzję?bo jutro bym coś kupił.
moszczan25 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr a może ten? Jest lepszy od Krossa i Meridy.
luzaczek82 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Dzięki za propozycję.Czytałem już o tym rowerku...fakt osprzęt spoko ale nie mam go gdzie przymierzyć itp.Czym więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie.Do dzisiaj miałem rower krossa level a4 ale sprzedałem i teraz szukam roweru krosowego.
moszczan25 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 to już lepiej poszukaj w okolicy Romet Orkan 5.0 2016. Może nie jest piękny, ale osprzęt robi robotę. A jak już się upierasz przy tych dwóch to już jednak wolę Meridę. Możesz zrobić też, że kupujesz Krossa Evado, wywalasz amorek NEX, kupujesz jakiegoś NCXa i bajka.
luzaczek82 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Romet spoko ale cena już nie taka...3 tyś to max co mogę wydać.A czym różnią się te amorki od siebie?
moszczan25 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 NEX to bardzo niska półka. Coś tam działa, ale nie ma mowy o tłumieniu. NCX coil już lepszy jest i fajnie działa.
luzaczek82 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 No dzięki za zwrócenie uwagi na widelec...to na plus meridy amorek a reszta osprzętu słabsza niż w evado...
moszczan25 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 powiem Ci, że Merida ma takie same przerzutki przód i tył + manetki. Korba porównywalna i kaseta. Kross ma hamulce shimano a merida tektro. Merida prawdopodobnie bedzie trochę lżejsza. Powiem tak: chyba skłonny się robię bardziej ku Meridzie jak już. Oczywiście negocjuj cenę ile się da.
luzaczek82 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 A jak wygląda sprawa kół i piast(kross ma shimano) a tych z meridy to nie znam...Hamulce miałem tektro w levelu a4 i nie było z nimi problemu...Co do wagi to meride ważyliśmy w sklepie rama 52 waży ok 13,60.Gość w sklepie krossa jak mu powiedziałem że mam dylemat,wspomniałem że to merida to zamilkł i powiedział że ma wszystko słabsze...byle by sprzedać...
moszczan25 Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Nie znam tych piast z Meridy. Powiem tyle, że w swoim crossowym Kandsie mam najprostsze JoyTech maszynowe i po 4000km zero problemów. Stwierdzam, że tutaj będzie tak samo. Nadal jestem ku Meridzie jak w grę wchodzą te dwa rowery. Oczywiście cenę zbijaj ile się da.
luzaczek82 Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Napisano 5 Sierpnia 2016 Jeszcze mam pytanko o rozmiar ramy...Mam ok 182cm wzrostu długość nogi 85/86cm mierzone w kroczu.W krossie pasowałem się do ramy L a w meridzie do 52 cm,większych nie mieli,niby według kalkulatora powinienem mierzyć większe...
moszczan25 Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 co do ramy to muszą inni się wypowiedzieć, nie jestem w stanie pomóc
luzaczek82 Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Napisano 5 Sierpnia 2016 moszczan25 dzięki za wszystkie odpowiedzi...byłem dzisiaj już na rowerku...bajka się śmiga tylko wymienię pedały na platformy.
luzaczek82 Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Wybrałem meride...bardziej mi się podobała.Możecie polecić jakieś fajne pedały?tylko nie wpinane w buty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.