Skocz do zawartości

[rower] Jazda na rowerze i jego działanie

NorthAngel82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy od kwoty jaką za niego dałeś, ale jak ma z tyły 8 biegów to znaczy że jest już niezły by ma przynajmniej kasetę, a nie wolnobieg, ale "dobrość" roweru nie wpływa za bardzo na szybkość z jaką się poruszasz ;) no chyba że piasty byłyby zajechane, ale to w nowym rowerze można raczej wykluczyć.

Napisano

No i nikt mi nie odpowiedział, czy rowery "Merida" z przełożeniem 3/8 są dobre ?

O ja p.... e zaraz mnie trzaśnie. Komuś wytykasz inteligencję a tu sporo ludzi ma wrażenie jak by gimbaza robiła sobie jajca. Rowery na 3x8 to z założenia już padlina jest. Chcesz mieć sensowny sprzęt to sobie złóż. Jaki to problem w takiej mieścinie jak Krk?? Dorwać ramę również w bdb stanie z używek nawet na V-kach. Wstawić sztywny najlepiej stalowy wideł. Złożyć koła na maszynach Novateca i obić w laczki 1,5". Dobrać sobie sensownie osprzęt i zacząć ścigać się z tymi "zdziadziałymi" 50-latkami. Jak sobie potem utrzymujesz rower to już Twoja sprawa. Ja w swojej kozie 3x8 MTB 26er "plakuje" nawet opony. 

Napisano

Na mtb można jechać powyżej 30km/h wiele godzin. I to nie wymaga magicznych mocy.

Rozmiar koła w mtb nie wpływa w żaden sposób na prędkości na asfalcie

Ciekawe...

Napisano

1 Czytając wypowiedzi autora wydaje mi się, że raczej niewielka  jest szansa żeby poprawnie ustawił obwód kola w liczniku . Czyli to 28-29 km/h między bajki można włożyć

2...,,, musiałem na przełożeniu 3/6 bardzo szybko pedałować"..  to czemu na 7 nie zrzuciłeś ?

3 ......

Napisano

Mateusz30, dnia 05 Sie 2016 - 1:10 PM, napisał:

snapback.png

Rozmiar koła w mtb nie wpływa w żaden sposób na prędkości na asfalcie

Ciekawe...

no rozmiar koła nie ma znaczenia jeśli chodzi o prędkość, no chyba że byśmy tu mówili o prędkościach powyżej 40km/h- przy małym kole może zabraknąć przełożeń, chyba że ma większe blaty z przodu ;)

Na mtb można jechać powyżej 30km/h wiele godzin. I to nie wymaga magicznych mocy.

bzdura totalna ;)

ps. też się zastanawiam czy ten temat nie pokazuje trochę poziomu problemu trolli na tym forum  :whistling: 

Napisano
no rozmiar koła nie ma znaczenia jeśli chodzi o prędkość, no chyba że byśmy tu mówili o prędkościach powyżej 40km/h

Jednak ma znaczenie przy każdej prędkości. Nawet zmiana kapci z niskiego profilu na wysoki ma znaczenie.

Napisano

no rozmiar koła nie ma znaczenia jeśli chodzi o prędkość, no chyba że byśmy tu mówili o prędkościach powyżej 40km/h- przy małym kole może zabraknąć przełożeń, chyba że ma większe blaty z przodu ;)

A ja głupi myślałem, że jak sobie kupię duże kółka to będę szybciej jeździł po drodze :(

Nie wiem o co chodzi w tym temacie.

Napisano

Opory toczenia wpływają na siłę jaką musisz przyłożyć aby uzyskać daną prędkość.

Jadąc z jednakową kadencją i na jednakowym przełożeniu na kole 29 będziesz jechać szybciej niż 26

Napisano

O_o to ciekawe skąd się ta dodatkowa moc bierze, przy takich samych oporach i takiej samej przyłożonej sile pojedziesz tak samo szybko ;) jedynie 26vs29 to 26 będzie miało trochę większą prędkość obrotową, różnice w wielkości koła w przypadku prędkości nie mają nawet wpływu na to jak szybko będziesz kręcić korbą bo uwaga! jest coś takiego jak przerzutki  :woot: a na jednakowym przełożeniu byś musiał kręcić szybciej korbą, ale to nie ma sensu ;)

ps. cały dzień pada więc nie mam co robić, i do tego czekam na łożyska do przedniej piasty.

Napisano

Biorąc na przykład rower twórcy tematu  na 26' kole przy kadencji 90 na przełożeniu 3x6 osiągnie ok 30 km/h, a gdyby miał koła 29' na tym samym przełożeniu i tej samej kadencji jego prędkość wyniesie prawie 35. 

Napisano
na tym samym przełożeniu i tej samej kadencji jego prędkość wyniesie prawie 35

ale jaki sens ma takie porównanie? to pokazuje jedynie tyle że koło 29" (o większej średnicy) ma większy obwód ;) a ta sama kadencja nie oznacza tej samej mocy. zresztą nie chce mi się już dyskutować, ponieważ żebym miał jakiekolwiek szanse- stronaprzeciwna musiałaby się opierać na zasadach logiki/fizyki a nie na tym co kiedyś przeczytała.

ps. tutaj jest wyjaśnione lepszymi słowami, ja niestety umysł ścisły, więc nie jestem dobry w pisaniu ;)

Napisano

Jest coś takiego jak efekt żyroskopowy, dzięki któremu koło o większej średnicy trudniej się zatrzymuje, ale trudniej je rozpędzić, więc bilans równa się zero, nie ma tu magii. Właśnie dlatego jak juz jedziesz po równym, to na dużym kole możesz pedałować wolniej przy takim samym przełożeniu. @@beskid,Podejrzewam, że autor nie zrozumiał nawet słowa z Twojej wypowiedz, więc wątpię, żeby zrobił jak piszesz ;)

Napisano

Kolego, nie doceniasz tych panów po 50tce. Znam dwóch takich, jeden koło 75, emerytowany pi!ot miga, drugi po 80 emerytowany kierowca PKS. Każdy z nich swoją formą fizyczną zawstydzi niejednego mięśniaka. Paradoksalnie to ten starszy z PKS ma hobby latanie sportowe i skoki spadochronowe a codziennie z rana robi delikatną przebieżkę 10km.

Napisano

raczej chciałeś powiedzieć że "łatwiej" utrzymać prędkość, ale to tak naprawdę ma znaczenie tylko przy pokonywaniu nierówności (dlatego 29 jest trochę szybsze w terenie) bo jak będziesz słabiej pedałować to wytracisz prędkość nie ważne jaki byś miał rozmiar koła ;) zresztą co do efektu żyroskopowego też nie jestem pewien czy 29 ma większy niż 26 przy tej samej prędkości- ponieważ 26 ma większa prędkość obrotową więc chyba powinien być porównywalny, ale na tym się nie znam więc się nie wypowiadam.

Napisano

@alagor: dzięki efektowi żyroskopowemu to utrzymujesz równowagę. Problem z rozpędzeniem/zatrzymaniem koła to moment bezwładności i odgrywa rolę wyłącznie podczas przyspieszania i zwalniania. Jak jedziesz z prędkością stałą po prostym to kręcąc pedałami tylko równoważysz opory powietrza i kół. Żeby kręcić wolniej trzeba mieć większe przełożenie i więcej pary w nogach zakładając, że opory toczenia kół są porównywalne (oczywiście koła szosowe mają wyraźnie mniejsze niż MTB).

Napisano

Ale efekt żyroskopowy też pomaga, zresztą nieważne- napisałem co miałem napisać, jeśli kogoś nadal nie przekonałem że twierdzenie iż większe koła są szybsze jest błędne to dla mnie jest to niemożliwe. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

Napisano

A nie możesz po prostu wpisać tego w google? Na samym polskim YT jest co najmniej kilka filmów o tym. Najpierw łańcuch czyścisz (zdejmujesz, albo nie, jedni mówią tak, inni inaczej) potem po kropelce oleju na każde ogniwko (jakiego tam sobie chcesz, byle do roweru, chociaż ja polecam Rohloff, ewentualnie zielony Finish Line), po jakimś czasie wycierasz wszystko do sucha szmatą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...