Skocz do zawartości

[opony] Kilka propozycji, czyli co najlzejsze i najlepsze? :)

Wilku89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

miesiąc temu założyłem u siebie następujacą konfigurację opon (po konsultacji z product managerem ze Schwalbe'a):

przód: Schwalbe Nobby Nic 2.1 (doskonała trakcja, testowałem ją w boju w czasie ostaniego weekendu na trasie odyseji kłodzkiej)

tył: Schwalbe Racing Ralph 2.1 (małe opory toczenia)

i jestem bardzo zadowolony. Polecam

Tomi

Napisano

to oplaca sie dac 30zł wiecej na nobby nic [na przod chce ja miec] mimo ze jest ciezsza od racing ralphow? To moze dwa racingi? Wyjdzie mi taniej i waga nizsza :)

Napisano

to oplaca sie dac 30zł wiecej na nobby nic [na przod chce ja miec] mimo ze jest ciezsza od racing ralphow? To moze dwa racingi? Wyjdzie mi taniej i waga nizsza :D

Różnica w wadze nie jest duża (NN - 495g, RR- 470g /26*2,1/) a różnica w trakcji zdecydowana. Wcześniej miałem 2 RR 2,25 i rower zdecydowanie gorzej się prowadził (zwłaszcza na trudnych zjazdach). Nie jest to zatem marketingowa ściema. Decyzja należy do ciebie, ale tu masz moją opinię.

Tomi

Napisano

Różnica w wadze nie jest duża (NN - 495g, RR- 470g /26*2,1/) a różnica w trakcji zdecydowana. Wcześniej miałem 2 RR 2,25 i rower zdecydowanie gorzej się prowadził (zwłaszcza na trudnych zjazdach). Nie jest to zatem marketingowa ściema. Decyzja należy do ciebie, ale tu masz moją opinię.

Tomi

nobby nick ma zdecydowanie agresywniejszy i wyzszy bieznik niz rr. rr wyglada za nowosci tak jakby go juz w znacznej czesci nie mial. :P

co do wyboru miedzy jimmy a racing ralfem - jimmy to starsza konstrukcynie opona schwalbe. rr ma nową mieszanke gumy (trzykompozycyjna) - to pierwsza opona z takim roziwazaniem. inna jest guma bazowa inna po srodku a inna po bokach opony na biezniku.

Napisano

mnie sie wogole rr nie podoba - wogole nie kocham za bardzo schwalbe ze wzgledu na ich latwa przebijalnosc.

ze wzgledu na bieznik i tak bym jej nie wzial. jest miniaturowy juz w nowej oponie.

Napisano

nobby nick ma zdecydowanie agresywniejszy i wyzszy bieznik niz rr. rr wyglada za nowosci tak jakby go juz w znacznej czesci nie mial. :)

co do wyboru miedzy jimmy a racing ralfem - jimmy to starsza konstrukcynie opona schwalbe. rr ma nową mieszanke gumy (trzykompozycyjna) - to pierwsza opona z takim roziwazaniem. inna jest guma bazowa inna po srodku a inna po bokach opony na biezniku.

Z mieszanki trzykompozytowej zrobiona jest tylko Nobby Nic. RR jest zrobiony z 2 rodzajów gumy.

Napisano

Witam wszystkich!

Nie chce zaczynac nowego tematu wiec mam nadzieje ze nikomu to nie bedzie przeszkadzac ze tu pisze:)

a wiec tak obhecnie mieszkam w hiszpanii i musze zmienic moje dotychczasowe oponki bo mialem zestaw ktory wykorzystywalem w irlandii (asfalt, lasy, bloto itp) a mianowicie maxxisy worm drive 1.95 i drugie maxxisy high rollery 2.1, jezdze obecnie na rollerach sprawuja sie calkiem nie najgorzej, teren to ogolnie super twardo, piach, pyl kurz, mnostwo kamieni itp ogolnie hiszpanskie drogi szutrowe w okolicy valencji :P bloto nie wystepuje:)

moje pytanie brzmi czy jest moze ktos ktory ma jakies doswiadczenia na hiszpanskich drogach i jest mi w stanie doradzic przyzwoite opony! na takie wlasnie drogi! cenanie ma duzego znaczenia lecz znowu bez przesady :) waga niezbyt wazna:)

z gory dziekuje

Napisano

do Wilku89

Ja mam przód + tył Racing Ralph. Opona mega lekka. Na tył jest po prostu idealna zarówno w teren jak i na asfalt. W terenie podjeżdżam naprawdę bez wiekszych uślizgów. Oczywiście mówię tutaj o suchej nawierzchni, bo jak jest mokro to opona ślizga sie (zwłaszcza przód).

Ogólnie oponki mają bardzo niskie opory toczenia i po przesiadce z maxisów zauważyłem, że mam zdecydowanie większe prędkości w zakrętach i na prostej (obojętne czy teren czy asfalt).

Nobby Nic bym też polecił na przód (pomimo ze nigdy na nich nie jeździłem) bo RR są troszkę zbyt delikatne jak są większe kamienie/korzenie lub jest ślisko. Pozatym śmiało bierz rozmiar 2.1 a nie mniejsze!

BTW: nie uwzględniliście tutaj opon KENDA. Wiem, że ogólnie ta opona jest "tania" ale mój kuzyn z którym jeżdżę od paru lat ma chyba najwyższy jej model. Niestety teraz sie śpisze, ale postaram sie dowiedzieć jaki to model. Odrazu zaznacze, że w Polsce nigdy takiej nie widziałem (on ma je z USA) opony są pod każdym względem GENIALNE! Lekkie, niskie opory toczenia i dużo lepszy od RR grip w terenie i bdb durability bo jeździ już na nich pare lat(2-3 lata)

Napisano

maxxis fly weight - zakładane głównie do zdjęć na Lightbikes.com

michelin xcr dry - świetne na suche góry, ale bardzo mała trwałość, jechałem na nich BikeChallange i po 370 km zostało mniej niż połowa bieżnika

continental explorer super sonic - niezła opona uniwersalna, ale bez rewelacji (ma mój syn)

schwalbe racing ralph - dobre na suche góry (używałem 2,25"), ale bardzo podatne na przecięcia (pomimo fula)

schwalbe nobby nic - mam 2,25" - najlepsze opony w góry zarówno suche jak i mokre jakich używałem, a przy tym zadziwiająco niskie opory toczenia nawet na asfalcie - kupiłem w Bike-Center 2 szt. za 219 zł

irc mythos - miałem wersję drutową w poprzednim rowerze, ze względu na wagę i opory toczenia po 1 miesiącu zostały wymienione

Napisano

Z racji tego, że nie mogę już edytować mojego postu daje namiary na opone Kendy o którą mi chodziło. Oto link do strony gdzie jest ta opona jako pierwsza. W tym roku oglądałem tę opone przez jakieś 1500 km wspólnej jazdy (głownie ja mu siedze na kole :D ) i ta opona to pewnie jakiś nowszy model ale nadal są te + i - na bieżniku więc to na bank ta sama opona :) Jak widać są też wersje po 450 gram. Wiedziałem że ta jego oponka jest lekka ale nie że aż tak B) Aha - złapał na niej jednego kapcia jak sie okazało 40km od domu najechał na pinezkę, ale na tyle szczęśliwie, że dał rade dojechać do domu i nie zeszło całe powietrze :) Dopiero jak ją wyciągnął to uciekło :P

Na allegro widzę jedną opone Kenda Karma ale to całkiem inna bajka. Jak widać na cenach na oficjalnej stronie ceny są wyższe w USD niż tej kendy na allegro w PLN :P Czyli całkowicie inna opona.

Jeśli ktokolwiek by miał możliwość kupić sobie takie opony to ja osobiście BARDZO polecam bo widzę dużą różnicę in plus w stosunku do Schwalbe Racing Ralph.

• 4 tygodnie później...
Napisano

1. Jako że moje opony, hmmm chyba Camel - niaważne, powiedzmy że no-name, są dość cięzkie szukam odpowiednich za kwotę max 100 zł sztuka. głównym czynnikiem jest waga i wytrzymałość.

nie zamierzam kupowac na allegro, tylko w sklepie stacjonarnym.

2. Po przebiciu moich dętek no-name zakupiłem najpierw na przód kendę, potem na tył cst ale to był tylko półśrodek. Jakie polecacie w kwocie max 40 zł za sztukę. głównym czynnikiem jest waga i wytrzymałość.]

nie zamierzam kupowac na allegro.

Napisano

jesli chodzi o detki to polecam 130 gramowe conti.

A opony, samemu uzywam juz 2 kompletu schwalbe , wczescniej nobby teraz RR. Jesli opony maja być wytrzymałe, to moze conti vapor pro ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Możliwe że umkneło mi tutaj... Ale nikt nie wspomniał o Specializedzie? Fast Trck Pro jest naprwde bardz dobra opona w niewysokiej cenie? I z tego co wcześniej czytałem to najlpeiej wychodzą "Szwaby"? Mi osobiscie najbardziej odpowiadają Miśki ale jak to jest z tym bierznikiem? Czy to jest widocznie i znacznie szybciej scieranie czy tylko takie gadanie zeby cos o tej oponie powiedzieć :)

Napisano
mnie sie wogole rr nie podoba - wogole nie kocham za bardzo schwalbe ze wzgledu na ich latwa przebijalnosc.

ze wzgledu na bieznik i tak bym jej nie wzial. jest miniaturowy juz w nowej oponie.

Przejechalem na tych oponach jakies 2k km i nie mam im nic do zarzucenia, nie zaliczylem na nich ani jednego kapcia, i jesli chodzi o XC to uwazam je za jedne z najlepszych na rynku. Teren w jakim je uzywalem jest dosc zroznicowany - dojazdowki asfaltowe, polne drogi, las.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja uzywam do ostrgo XC na przód TIOGA faktory xc a na tył michelin county xl sa super poprostu pierwszy raz mam dwie rózne frmy opon ale współgraja extra:D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...