Skocz do zawartości

[kaseta] dobranie kasety do przerzutki

pudlo02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niedawno kupiłem rower w którym jest założona 9rzędowa przerzutka shimano lx, oraz kaseta ale 8 rzędowa. Gość, od którego kupowałem rower oznajmił, że tak sobie zamontował, wyregulował, żeby działało, ale w którymś momencie trzeba by to wymienić. Trochę na tym pojeździłem, ale coś się rozregulowało, przerzutka nie da się wyregulować z powrotem i chce w końcu wymienić kasete na 9 rzędową. Pytanie teraz jest takie, czy muszę koniecznie kupować kasetę też spod znaku lx, czy wystarczy, żebym kupił 9 rzędową, dopasowaną do roweru, ale niekoniecznie spod tego samego znaku, co przerzutka.

Dzięki za podpowiedzi.

Napisano

Nie możesz sobie wymienić kasety na 9-rzędową, bo do tej pory miałeś kasetę 8 rzędów, a więc i inne manetki - inne indeksowanie manetek 8 i 9 rzędów. Chyba, że masz zamiar również wymienić prawą manetkę. Przerzutka nie ma tu nic do rzeczy, jak napisał kolega powyżej, 9 rzędowa będzie współpracować z kasetami 9,8,7 i z wolnobiegami 7 oraz 6 rzędów.

Pomijam tu inne nieco mniej istotne kwestie jak np. długość i rzędowość łańcucha, które także mogą mieć wpływ na poprawne działanie napędu, np. 8 rzędowy łańcuch może mieć problem ze współpracą z kasetą 9 rzędów, bo jest dość szeroki i może zahaczać o sąsiednie koronki, a jeśli przerzutka dostanie trochę luzów, wyregulowanie tego może być trudne.

Napisano

Miałem zamiar wymieniać również manetkę, ale skoro 9 rzędowa przerzutka powinna współgrać z 8rzędową kasetą, to jestem w kropce. Przerzutka nigdy nie działała w pełni poprawnie, bo miała problem z przerzucaniem z 6 na 5 bieg, trzeba było przerzucić o 2 w dół i dopiero wtedy ewentualnie podnieść. Teraz sypie się wszystko, manetka ma trudność z przerzuceniem na ostatnią zębatkę, gdzieś po środku biegi się nie zmieniają i nijak nie mogę tego wyregulować.

Napisano

Jeśli manetkę masz 9rz. to kasetę też kup 9rz. Ale miej na uwadze, że również wskazana jest wymiana łańcucha. Podejrzewam, że kable też nie są najświeższe.

Napisano

Mam 8 rzędową manetkę, 8 rzędową kasetę i tylko przerzutkę która jest dostosowana do 9 rzędowych kaset. Próbuje jeszcze to wyregulować, póki nie nakupowałem sprzętu, ale coś mi nie idzie.

Napisano

Mam takie połączenie i działa - kaseta Alivio 8s połączona z przerzutką Deore 9s. W przypadku zmiany kasety z 8s na 9s i zostawieniu manetek 8s też powinno to działać, tylko, że jeden bieg nie będzie obsługiwany.

Łańcuch 8s jest nieznacznie szerszy od 9s. Jak już ktoś wcześniej napisał jak wymienisz kasetę to wymień też łańcuch.

Jak chcesz to tylko wyregulować to wymień linki i przewody od przerzutki koszt niski a może wiele pomóc.

Napisano

Linki niby nie wyglądają źle, ale skoro tyle osób to radzi, to zacznę od tego, potem spróbuje wyregulować i ew. będę wymieniał dalej. Dzięki za wszelką pomoc!

Napisano

Jeśli wymieniał będziesz linki, warto wymienić również pancerze. Nie jest to duży koszt, a to one w dużej mierze odpowiadają za płynność zmiany przełożeń

Napisano

No dobra, postaram się to zorganizować w pierwszej kolejności, potem zobacze co się będzie działo i czy da się ustawić przerzutkę od początku.

Napisano

Mam takie połączenie i działa - kaseta Alivio 8s połączona z przerzutką Deore 9s. W przypadku zmiany kasety z 8s na 9s i zostawieniu manetek 8s też powinno to działać, tylko, że jeden bieg nie będzie obsługiwany.

Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Kaseta 9s nieznacznie różni się szerokością od kasety 8s (1mm szersza), a ma 9 koronek, które SĄ WĘŻSZE I WĘZIEJ ROSTAWIONE. Manetka 8s nie obsłuży poprawnie kasety 9s i odwrotnie! Nie będzie trafiać w te koronki co trzeba. Różnica to niby tylko 0,5mm odstępu pomiędzy koronkami, ale po 4 klikach manetką mamy przerzutkę ustawioną pomiędzy koronkami.

Napisano

@Kolmark zgadza się manetka 9s ma trochę krótszy ciąg linki niż 6/7/8s. Wychodziło by na to, że da się ustawić tylko 4 do 5 przełożeń z tyłu przy takiej kombinacji. Tyle w teorii. Czytałem w paru miejscach, że idzie to wyregulować ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Najbezpieczniej wyjdzie zamontowanie kasety pasującej do manetek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...