Skocz do zawartości

[Dynamo i ładowarka] Czy warto zmienić?

tomek040982

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jestem w tym zielony , więc wybaczcie za być może głupie pytanie. Obecnie posiadam rower  UNIBIKE EXPEDITION GTS (2014) . przednie koło SHIMANO 3N30 (PRĄDNICA) ( nie wiem czy to pomocne dane) oraz ładowarkę rowerową 

Kemo M172N . Zastanawiam się czy jeżeli wsadzę jakąś mocniejszą prądnicę (dynamo) to czy ładowarka będzie szybciej ładowała mi urządzenia. 

Pomorze ktoś ?

Kemo M172N

Tak na logikę to żeby szybciej ładować to musisz szybciej jechać, ale maksymalnie ile przyjmie twój telefon to tyle ile że zwykłej ładowarki czyli 1A 5v o ile nie masz jakiegoś względnie topowego modelu (brak jakiejkolwiek technologii szybkiego ładowania) jeśli szybkość ładowania jest taka sama jak z gniazdka to bez zmiany telefonu szybciej się nie będzie ładować, pobierz aplikacje np. Ampere do sprawdzania szybkości ładowania i powiedz jakie natężenie prądu pokazuje aplikacja po powiedzmy minucie ciągłego ładowania.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Jaką mocniejszą prądnicę chcesz zamontować? Standardowe mają 6V 3W czyli 0,5A maks. Jeśli ładowarka ma przetwornicę to maksimum dla telefonu 5V przy 1A uzyskasz przy ok. 16km/h. Mocniejsza prądnica spowoduje, że to maksimum możesz uzyskać przy niższej prędkości. Tylko tyle. Powyżej 16km/h ładowanie będzie identyczne ale dla mocniejszej prądnicy będą większe opory magnetyczne.  Dla mnie nie warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...