robciozg Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam Proszę o informację, czy z Świeradowa dojadę na Smrek rowerem? Proszę o informację, chcę zostawić samochód po polskiej stronie i wybrać się na Smrek. Ostatnio jechałem ze Świeradowa drogą graniczną na Stóg Izerski, a stamtąd na halę izerską itd. Pytanie jak dojechać na Smrek ze Świeradowa, w którym miejscu w Świeradowie wjechać na szlak?. lub może wiecie gdzie w okolicach można samochód zostawić by rowerem wjechać na szlak. Wiem, że można z samego Stogu Izerskiego jednak jest tam spory kawałek raczej szlaku górskiego, nie bardzo by jechać rowerem. Dziękuję za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Hej! A jaki typ jazdy preferujesz - lekkie szutry czy jakieś prawdziwe mtb? Auto możesz zostawić w Świeradowie - w mieście jest darmowy duży parking na ul. Wyszyńskiego albo na parkingu nad dolną stacją gondoli. Wbijasz asfaltem pod górę na Przełęcz Łącznik i potem zielonym na Smrek. Ten szlak to sporo kamieni, większych, mniejszych, ale jest cały do jechania zarówno pod górę, jak i w dół i daje dużo frajdy, ale jest techniczny. Jak nie gustujesz w takich trasach to będziesz prawie cały szedł z buta, ale nie jest to długi odcinek. Na Smrek można tez wjechać od czeskiej strony - długi asfaltowy podjazd, a potem ze 2-3km szutrowego nieco lżejszego podjazdu. Tutaj pewnie ciężej kondycyjnie, ale zero techniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
annogre Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam Proszę o informację, czy z Świeradowa dojadę na Smrek rowerem? Proszę o informację, chcę zostawić samochód po polskiej stronie i wybrać się na Smrek. Na Zajęczniku jest duży parking nad dolną stacją gondoli. Szutrówką wbijasz pod górę, która łączy się z asfaltówką na Łącznik. Jak kolega pisał wyżej od Łącznika szlak jest trudny, ale prawdę powiedziawszy tylko miejscami będziesz prowadził (zwłaszcza pierwsze 300-500m), ostatnio jak byłam widziałam wyjeżdżone odcinki z boku szlaku, ma długość 2km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robciozg Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 ok dziękuję za informację, a ten po Czeskiej stronie, gdzie najlepiej zacząć, ktoś może wie gdzie bezpiecznie zostawić auto? Chyba ten byłby lepszy bo wolę bardziej kondycyjnie niż MTB :-), pewnie jak wjechałem drogą za domem zdrojowym na stóg izerski to tym bardziej sobie poradzę. Nie wiem tylko gdzie po czeskiej stronie zacząć? Dziękuję za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Jeśli chcesz asfaltem, a potem szutrem do czeskiej strony, to auto możesz zostawić na granicy PL-CZ przy Novym Meście. Dalej dojeżdżasz do tego stromego asfaltu znanego z singletracków (Asfaltova Agonia) i dalej tak jak na tym segmencie: https://www.strava.com/segments/10406533?filter=overall Zerknij na mapę, bo nie musisz jechać tak jak zaczyna się ten segment, bo on akurat jest od końcówki czarnego singletracka, a pewnym momencie przecina on asfalt, do którego możesz właśnie dojechać bezpośrednio od granicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
annogre Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 ok dziękuję za informację, a ten po Czeskiej stronie, gdzie najlepiej zacząć, ktoś może wie gdzie bezpiecznie zostawić auto? Chyba ten byłby lepszy bo wolę bardziej kondycyjnie niż MTB :-), pewnie jak wjechałem drogą za domem zdrojowym na stóg izerski to tym bardziej sobie poradzę. Nie wiem tylko gdzie po czeskiej stronie zacząć? Dziękuję za informacje W zasadzie masz kilka możliwości i możesz więcej zwiedzić.. albo tak jak napisał kolega wyżej, lub podjechać do Hubertki. Natomiast jak lubisz dużo kręcić i nie straszne Ci podjazdy równie dobrze możesz zacząć od miejscowości Bily Potok, wspiąć się na Smedavę (lub zacząć od Smedavy, ale wrócić raczej tą samą drogą) i odwiedzić Paličník. Na pewno nie będziesz żałował, bo tamte górki są przepiękne. http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=50.88080P15.25460P15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robciozg Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 dzięki za wskazówki i linki do map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.