Skocz do zawartości

[trenażer] Wyciszenie

ScudAtlantic

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup trenażera. Na początek coś z niższej półki - IN'RIDE 300 550 W B'TWIN.

Mieszkam w bloku i mam wyczulonych na hałas sąsiadów. Dlatego obawiam się, że taki trenażer mógłby im hałasować.

Wiem, że można skorzystać z maty, specjalna opona również może pomóc. Ale to jest tylko częściowe rozwiązanie problemu z hałasem.

Czy jest jakiś skuteczniejszy sposób na pozbycie się hałasu?

Z moich doświadczeń wynika, że najgorsze są wibracje, które z trenażera rozchodzą się na konstrukcję bloku. Żeby ograniczyć wibracje kupiłem matę wygłuszającą pod pralkę z OBI (około 30 pln'ów). Od tego czasu sąsiad nie skarżył się na hałas.

Specjalna opona jest nie tyle pomocna, co konieczna do "jazdy" na trenażerze.

Jak chłopaki wyżej pisali, mata wygłuszająca zmniejszy wibracje przenoszone na konstrukcję budynku. 

Jeśli natomiast masz zamiar trenować w pokoju, w którym współdomownicy będą chcieli np. oglądać telewizor to niestety narazisz im się. Tutaj obawiam się, że ciszej, to drożej.

I jeszcze jedno, jak już kupujesz trenażer to nie bierz najtańszego. To jest inwestycja na lata więc warto dołożyć te 100-200 zł by mieć odrobinę cichszy mechanizm.

Dla mnie zbawienne w trenowaniu na trenażerze okazała się zmiana podejścia do używanych biegów.

Opór mechaniczny daje u siebie na maxa ( docisk rolki oporowej do opony - tu warto poeksperymentować z ciśnieniem w oponie by uzyskać jak najmniejszy poślizg ) oraz jazda w górnych zakresach oporów na manetce zamontowanej na kierownicy.

Dzięki temu z przodu mam mniejszy blat a na kasecie śmigam na górnych zębatkach. Prędkość obrotowego tylnego koła jest mała, nie szumi, jedyne co słychać to popiskiwanie opony oraz moje sapanie :) 

Czy można siedząc obok oglądać tv ? Pewnie nie, ale sąsiedzi z klatki nadal mówią mi dzień dobry czyli metoda działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...