Kirk13 Napisano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witam ! Posiadam rower Giant Talon 29er 2LTD. Mam problem z regulacją amortyzatora, które w nim jest zamontowany seryjnie. Podobno nie da się go w ogóle ustawić bo pokrętło na górze jak i na dole widelca nie reaguje na przestawianie. Nie wiem czy mam się w to bawić czy też nie. Prosiłbym o poradę i ewentualną pomoc co do ustawienia amora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Chodzi ci o ten rower? https://www.giant-bicycles.com/int/talon-29er-2-ltd Taki działanie pokrętła (na górze prawej goleni) a raczej jego brak jest niestety normą w amortyzatorach sprężynowych.. Jeśli masz amortyzator sprężynowy to wyregulować jego twardość można tylko wymieniając sprężynę.. Napisz do @@ACTIVIA, powinien pomóc ci dobrać odpowiednią sprężynę do twojej wagi Przekręć pokrętło na dole najpierw w jedną a potem w drugą stronę do końca i sprawdź czy się praca zmienia jeśli nie to mogło coś się stać z tłumkem Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirk13 Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Tak, to ten rower. Rower mam może 2 miesiące więc amor raczej się nie skończył i chciałem jakoś poprawić pracę tego amora, aby był bardziej czuły. Nie wiem po prostu czy ja nie potrafię go wyregulować czy nadzwyczajnie w świecie jest do dupy ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli chcesz to możesz zrobić podstawowy serwis na pewno poprawi on pracę. Producenci niestety żałują smarów i nowe amortyzatory często są praktycznie suche w środku. Możesz też zrobić kąpiel olejową ale zapytaj się najpierw o to @@ACTIVIA, bo nie jestem pewnie czy to bezpieczne w przypadku tego amortyzatora. Zapomniałem jeszcze w poprzednim poście zapytać o wagę. Waga też ma spory wpływ na pracę amortyzatora. PS. Edytowałem pierwsze zdanie w poprzednim poście bo trochę źle napisałem. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirk13 Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Moja waga to 65-68 kg. Myślałem właśnie czy nasmarowanie go porządnie czymś specjalnym do amortyzatorów nie byłoby tu rozwiązaniem A co do pokrętła na górze to nawet nim nie kręciłem bo ktoś mi kiedyś opowiadał, że do tego są specjalne klucze i można spierdzielić ;x więc wolałem to zostawić i dać do serwisu. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Kirk13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 A co do pokrętła na górze to nawet nim nie kręciłem bo ktoś mi kiedyś opowiadał, że do tego są specjalne klucze i można spierdzielić ;x więc wolałem to zostawić i dać do serwisu. Ktoś cie w błąd wprowadził...Jeśli masz takie pokrętło to do niego nie jest potrzeby żaden specjalny klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirk13 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 No dokładnie taki amor. Więc jeśli ma być miększy mam kręcić na -, a jeśli twardszy to na + , tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 To pokrętło to atrapa o ile mi wiadomo (kiedyś rozkręciłem starego, a nowego testowałem w decathlon- różnicy żadnej nie odczuwam przy kręceniu więc pewnie nadal atrapa Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirk13 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Łeee to widzę, że trzeba ten obecny amor przeboleć i powoli odkładać na coś, co ma ręce i nogi Dzięki wielkie i pewnie za jakiś czas podpytam jaki amor pasuje do mojego rowerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Najpierw trzeba go dotrzeć. Jak zrobisz na nim z 1000km to można dobrać sprężyny (Activia coś na pewno dobierze) i przy okazji dobrze nasmarować. Kąpiel olejowa to w dłuższej perspektywie zabójstwo tłumika także pozostałbym przy smarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi